Business Hi-Tech

Top 10 cele mai vizitate site-uri din Romania

Top 10 cele mai vizitate site-uri din Romania
24.08.2009, 17:00 16579

In ultimele 12 luni, softpedia.com, biblioteca online de soft gratuit, si trilulilu.ro, site-ul de partajare video, s-au mentinut pe primele doua locuri in topul celor mai vizitate site-uri romanesti, conform datelor oferite de SATI, (Studiul de audienta si trafic internet).

Site-ul international cu cei mai multi vizitatori romani unici ramane in continuare google.ro, in timp ce varianta americana a site-ului (google.com) s-a clasat pe locul cinci, conform datelor calculate de furnizorul de servicii internet Alexa Internet, o companie detinuta de Amazon.com, cel mai mare retailer online din Statele Unite.

Topul Alexa este bazat pe date colectate de la utilizatorii care isi instaleaza pe computer o aplicatie a companiei, precum si din alte surse neprecizate. Clasamentul este bazat pe media valorilor privind afisarile si numarul de clienti unici pe o perioada de trei luni, care nu sunt publicate de site. Google.ro este urmat de Yahoo! si Youtube. Urmeaza, in ordine descrescatoare a numarului de vizitatori unici, Hi5, google.com, blogger.com, wikipedia, travian.ro, facebook, wordpress si softpedia. Site-ul travian.ro, un joc de browser, a urcat in top in timp ce site-ul trilulilu.ro se afla pe locul 13 in clasament, pierzandu-si astfel pozitia pe care o avea la inceputul anului printre primii zece.

In statisticile din Studiul de audienta si trafic internet (SATI), site-urile trilulilu.ro si softpedia.com ocupa locurile unu si doi in topul celor mai vizitate site-uri din Romania in luna iulie 2009, dupa clientii unici. In luna decembrie a anului trecut, cele doua companii ocupau locurile doi si trei in clasament.

SATI masoara doar site-urile publisherilor locali care sunt membri in departamentul internet al BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor), astfel ca nu ofera rezultate privind site-urile Google, Yahoo! si Hi5.

Trilulilu si softpedia, site-urile de pe locurile 13 si 10 din topul Alexa, au inregistrat 2,3, respectiv 2,2 milioane de vizitatori unici in iulie 2009, conform SATI, comparativ cu 2,4, respectiv 2,3 milioane de clienti unici inregistrati in decembrie 2008. Site-urile trilulilu si softpedia sunt vizitate in special de catre persoane cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, conform statisticilor alexa.com.

Trilulilu, companie detinuta de Alexis Bonte, a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 960.550 lei, si o pierdere neta de 453.645 lei, comparativ cu anul 2007 cand oficialii firmei au raportat o cifra de afaceri de 62.498 lei si un profit net de 11.019 lei. In acelasi timp, Softnews Net, compania care se ocupa de administrarea site-ului softpedia si care este detinuta de doi tineri, Catalin Garmacea si Bogdan Gheorghe, a raportat o cifra de afaceri de 9.034.354 lei, si un profit de 5.172.077 lei, ambele valori fiind in crestere fata de anul 2007 cand firma a raportat o cifra de afaceri de 8.575.061 lei si un profit de 4.145.932 lei.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO