Business Hi-Tech

Topul celor mai mari angajatori din IT: cine plânge cel mai mult dacă va fi eliminată scutirea pe salariile softiştilor

Autor: Adelina Mihai, Adrian Seceleanu

06.06.2019, 00:07 6689

Oracle, IBM, Ericsson, Endava, Luxoft şi Nokia, care au cohorte de angajaţi în cele mai mari oraşe din România, vor fi nevoite să majoreze cu 10% bugetele de salarii.

Filialele locale ale giganţilor ameri­cani din IT Oracle şi IBM, alături de alte subsidiare ale unor multi­na­ţionale de top din industria de înaltă tehnologie, care au mii de angajaţi în cele mai scumpe clădiri de birouri din Bucureşti şi principalele centre univer­si­tare din ţară, s-ar număra printre cele mai afec­ta­te companii de o eventuală eliminare a scu­ti­rii de im­pozitul pe venit pentru programatori, mă­sură propusă de liderii PNL, principalul par­tid de opoziţie, care a câştigat alegerile pen­tru Parla­mentul European şi care speră să preia şi guvernarea. Pentru fiecare dintre cele mai mari companii de IT din România „factu­ra“ elimi­nă­rii scutirii de impozitul pe venit s-ar ridi­ca la mai mult de zece milioane de lei, conform infor­ma­ţiilor publice şi calculelor ZF.

Scutirea de impozitul pe venit, introdusă de PSD la începutul anilor 2000 pentru a atrage investiţiile giganţilor din tehnologie, a re­zistat până acum indiferent de guvernare, iar pla­ja de aplicare a fost extinsă la finele anului tre­cut pentru noi categorii de IT-işti. Dacă scu­tirea ar fi eliminată, un IT-ist care câştigă 8.000 de lei net astăzi va avea un salariu net de 7.200 de lei.

În prezent, România are 110.000 de progra­ma­tori (dintre care 30.000 sunt scutiţi de impozit pe venit), iar sectorul IT şi cel al tele­comunicaţiilor au o contribuţie de 6% la formarea PIB-ului, mai mult decât are agricultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO