Business Hi-Tech

Topul celor mai vizitate 10 site-uri de catre romani

Topul celor mai vizitate 10 site-uri de catre romani

Anul trecut doar 13% din cele opt milioane de gospodarii din Romania aveau acces la internet de mare viteza, fata de 21% in Bulgaria, 62% in Marea Britanie si 71% in Suedia.

19.01.2009, 17:14 2609

Site-ul de partajare video Trilulilu si biblioteca online de software Softpedia sunt singurele pagini web create de antreprenori locali care se afla in topul celor mai vizitate zece site-uri din Romania, conform datelor calculate de furnizorul de servicii internet Alexa Internet, o companie detinuta de Amazon.com, cel mai mare retailer online din Statele Unite.

Toate celelalte opt site-uri din top sunt detinute de companii internationale, recordul fiind detinut de americanii de la Google, care detin o jumatate dintre ele.
Astfel, compania intra in clasament cu site-urile google.ro si google.com, site-ul de partajare video YouTube si blogger - platforma Google pentru bloguri.
Aceasta situatie reprezinta o exceptie in regiune, unde in top 10 site-uri vizitate din Bulgaria, Ungaria si Republica Moldova, paginile web locale ocupa mai multe locuri si sunt mai bine plasate, conform Alexa.com.
In top 10 cele mai accesate site-uri din Romania, mai intra portalul Yahoo!, reteaua sociala Hi5, enciclopedia online Wikipedia si site-ul imdb.com - care ofera informatii despre filme si actori.
Sergiu Biris, fondator si proprietar al unui pachet important de actiuni al companiei care administreaza Trilulilu, interpreteaza locul obtinut in topul Alexa.com ca o confirmare a succesului companiei. "Pentru Trilulilu e in primul rand o confirmare a faptului ca facem ceea ce trebuie. Alte tari au mai multe site-uri locale decat internationale in top 10, ceea ce inseamna ca pe termen lung Romania are nevoie de mai multe proiecte locale care sa se afirme."
Trilulilu, un Youtube local, a fost evaluat anul trecut la 2,5 mil. euro, printr-o succesiune de tranzactii prin care omul de afaceri francez Alexis Bonte a preluat controlul companiei infiintate in 2007.
Daca Trilulilu a fost evaluat anul trecut la 2,5 mil. euro, compania care administreaza site-ul softpedia a raportat in 2007 o cifra de afaceri echivalenta cu aceasta suma. In acelasi timp, compania Softnews Net a obtinut si un profit net egal cu jumatate din cifra de afaceri, respectiv 1,2 mil. euro, conform datelor furnizate de Ministerul Finantelor.
Topul Alexa este bazat pe date colectate de la utilizatorii care isi instaleaza pe computer o aplicatie a companiei, precum si din alte surse, neprecizate.
Clasamentul este bazat pe media valorilor privind afisarile si numarul de clienti unici pe o perioada de trei luni, care nu sunt publicate de site.
In statisticile din Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI), realizat de BRAT, site-urile trilulilu.ro si softpedia.com ocupa locurile doi si trei in topul celor mai vizitate site-uri din Romania in luna decembrie 2008, dupa clientii unici. SATI masoara doar site-urile publisherilor locali care sunt membri in departamentul internet al BRAT, astfel ca nu ofera rezultate privind site-urile Google, Yahoo! sau Hi5.
Avand in vedere ca trilulilu si softpedia, site-urile de pe locurile 8 si 10 din topul Alexa, au inregistrat in decembrie 2008, conform SATI, 2,4, respectiv 2,3 milioane de clienti unici, se poate deduce ca primele sapte site-uri din clasament au sensibil mai multi clienti unici. Trilulilu, cel mai bine clasat site din topul Alexa, a avut in decembrie, potrivit SATI, aproape 70 de milioane de afisari ale paginilor de pe site.
Numarul de clienti unici si de afisari sunt indicatorii cheie dupa care sunt alocate bugetele de publicitate online, o piata care a atins in primele sase luni din 2008 valoarea de 8,6 mil. euro, conform unui studiu al IAB (Interactive Advertising Bureau) Romania, realizat in parteneriat cu PricewaterhouseCoopers Romania. Aceasta valoare nu include afacerile Google sau Yahoo! in Romania.
Piata locala de publicitate online este cu mult in urma Europei occidentale, avand in vedere ca numarul de utilizatori ai serviciilor de acces la internet este unul din cele mai mici din UE.
Conform Eurostat, anul trecut doar 13% din cele opt milioane de gospodarii din Romania aveau acces la internet de mare viteza, fata de un procentaj de 21% in Bulgaria, 62% in Marea Britanie si 71% in Suedia.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO