Business Hi-Tech

TOPUL vitezelor la Internet pe mobil în România. Cine domină clasamentul

TOPUL vitezelor la Internet pe mobil în România. Cine...

Autor: Adrian Seceleanu

13.05.2018, 19:38 3953

Orange, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a avut în primul trimestru al acestui an cele mai mari viteze de încărcare (upload) şi descrcare (download) pentru serviciile de internet mobil furnizate clienţilor cu abonament, cu rezultate de 19,91 Mbps, respectiv 59,04 Mbps, la o mare distanţă de competitori, conform datelor măsurate măsurate de platforma netograf.ro operată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pe baza testelor realizate de utilizatori.

Conform datelor din platformă, Telekom este al doilea jucător de pe piaţă, cu viteze medii pentru upload şi download de 13,99 Mbps, respectiv 25,73 Mbps, potrivit sursei citate.

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa mobilă, este doar pe al treilea loc în clasamentul Netograf, cu viteze medii de 23,91 Mbps pentru download şi de 12,74 Mbps pentru upload.

 

De notat este că de anul trecut toţi cei trei jucători menţionaţi, Orange, Vodafone, şi Telekom, susţin că au cea mai bună reţea mobilă din România, după criterii precum viteza serviciilor de date sau performanţa la accesarea clipurilor video, afirmaţii susţinute de certificări furnizate de diferite companii de audit.

RCS&RDS, singura companie de telecom din România care nu a susţinut până acum că are “cea mai bună reţea mobilă” se clasează în continuare pe ultimul loc în clasamentul Netograf, şi pentru primul trimestru al acestui an, cu cele mai mici viteze medii la download şi upload (9,53 Mbps şi 3,13 Mbps).

Testele de pe segmentul de cartele preplătite arată o dominaţie şi mai clară a Orange din punct de vedere al vitezelor dar şi o revenire a Vodafone pe locul doi.

De notat este totuşi că aceste clasamente ale ANCOM sunt realizate pe baza unui număr limitat de teste, realizate de utilizatorii interesaţi pe platforma netograf.ro a autorităţii de reglementare, situaţie care face ca aceste rezultate să poată fi cu uşurinţă contestate.

Spre exemplu, din cei 5 milioane de clienţi cu abonament pe care Orange îi are în România 1.500 au realizat teste ale vitezei pe platforma Netograf în primul trimestru din acest an, iar din cei aproximativ 3,7 milioane de abonaţi pe care Vodafone îi are la serviciile mobile doar 827 şi-au testat viteza prin intermediul Netograf.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO