• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Business Hi-Tech

Tot ce trebuie să ştii în 2019 despre 5G. Ce pregătesc producătorii pentru buzunarele clienţilor. De la Apple, Samsung, Google şi Huawei, până la Nokia, ZTE şi Lenovo

Tot ce trebuie să ştii în 2019 despre 5G. Ce pregătesc producătorii pentru buzunarele clienţilor. De la Apple, Samsung, Google şi Huawei, până la Nokia, ZTE şi Lenovo

Autor: Alex Ciutacu

28.12.2018, 21:00 2175

La conferinţa anuală din 2018 a Qualcomm, producătorul de chip-uri a introdus cel mai nou model de procesor al companiei, Snapdragon 855, care le va permite următoarelor smartphone-uri să se conecteze cu cea mai nouă generaţie de tehnologie în telefonia mobilă, cunoscută drept 5G, potrivit CNET.

Primul val major de trecere înspre 5G va fi cel mai probabil în 2019-2020, din perspectiva pieţei, iar furnizorii din toată lumea pregătesc infrastructura de reţea pentru a lansa o reţea wireless mai rapid şi mai scumpă.

În timp ce este adevărat că multe industrii vor beneficia de o conectivitate mai bună – de la maşini autonome, drone, realitate virtuală şi IoT, spre exemplu – majoritatea oamenilor vor beneficia de această tehnologie doar prin telefoane adaptate pentru 5G. Până la urmă, promisiunea celor de la Qualcomm pentru o conectivitate excelentă nu înseamnă nimic dacă nu poţi accesa reţeaua după propriul device.

Unele companii, precum Lenovo, au lansat deja telefoane cu capacităţi 5G. Furnizorul american AT&T vinde deja routere hotspot 5G, iar Verizon şi-a lansat benzile 5G în anumite zone. Între timp, alte companii au anunţat posibile lansări şi planuri exacte pentru 5G.

Apple nu se grăbeşte să lanseze un iPhone 5G, iar şansele sunt să nu lanseze un astfel de produs nici în 2019, nici în 2020.  

Înafară de eliminarea jack-ului pentru căşti (iPhone-ul a fost printre primele telefoane care a adoptat ideea), Apple nu se grăbeşte de obicei să aplice în premieră trendurile mobile, preferând să perfecţioneze o tehnologie emergentă înainte de a o aduce în faţa clienţilor. De aceea a fost în urma competitorilor în ceea ce priveşte lansarea unui telefon cu conectivitate 4G LTE.

Apple nu a răspuns la comentarii pentru CNET.

Samsung. În luna august, Samsung a anunţat că lucrează cu companiile sud-coreene de telecomunicaţii pentru a lansa primul telefon 5G din ţară, adăugând că nu va fi Galaxy S10. În schimb, zvonurile arată că Galaxy S10 plus, ar putea fi acel dispozitiv. Coreea de Sud îşi va lansa reţeaua 5G la nivel naţional în martie 2019.

Între timp, Samsung va lansa câteva telefoane 5G în Statele Unite, de asemenea. AT&T a anunţat că va opera două modele Samsung cu tehnologie 5G începând din a doua jumătate a anului viitor. Verizon şi Sprint au confirmat că se vor parteneria cu producătorul auto pentru a lansa telefonae 5G anul viitor.

Google. Compania care face parte din Alphabet nu şi-a anunţat încă planurile pentru 5G, şi a refuzat să răspundă la comentariile publicaţiei. Ceea ce ştim este că Verizon a anunţat că va lansa reţeaua 5G la începutul lui 2019, aşa cum au făcut-o şi alţi furnizori.

Ce are de-a face asta cu Google? În ultimii ani, Google şi-a adâncit partneriatul cu Verizon, alegându-l drept operatorul exclusiv al telefoanelor Pixel, inclusiv pentru modelul Pixel 3, deşi compania îl vinde şi necodat, sau disponibil pentru prima lor reţea Wi-FI-first, Google Fi.

Asta ar putea însemna că următorul model de la Google, intitulat probabil Pixel 4, potrivit CNET, ar putea fi un telefon 5G. Dacă Google alege să păstreze calendarul de lansare de până acum, debutul Pixel 4 ar avea loc în jurul lunii octombrie 2019, mult după prima jumătate a anului.

LG. În luna august, LG a confirmat că primul lor telefon 5G va fi lansat în Statele Unite „în prima jumătate a anului 2019”, alături de operatorul Sprint, exact când acesta îşi va lansa reţeaua.

John Tudhope, director de portofoliu de produs al Sprint, a spus doar că device-ul va fi un telefon premium. Mai recent, vicepreşedintele diviziei de dezvoltare 5G din Sprint Business, Mishka Dehghan, a declarat că telefonul va avea un aspect distinctiv şi „vei şti că este un device 5G”.

Lenovo/Motorola. La sfârşitul verii, Lenovo a lansat modelul Motorola Moto Z3, un telefon care are capacităţi 5G – cumva. Acesta se conectează la 5G doar printr-un accesoriu modular, denumit Moto Mod, care se ataşează pe spatele telefonului cu ajutorul unor benzi magnetice. Cu ajutorul Mod-ului, Motorola susţine că telefonul va livra date de 10 ori mai rapid decât rice alt dispozitiv 4G LTE. Din păcate, Mod-ul va fi lansat doar anul viitor, iar compania nu a anunţat cât va costa.

Cât despre un telefon Motorola care nu va avea nevoie de accesorii pentru a se conecta la 5G, compania lucrează pentru a produce un astfel de device, însă este posibil ca fanii să aibă mult de aşteptat.

Doug Michau, directorul de vânzări şi operaţiuni în cadrul Motorola Mobility, a declarat că telefonul va fi lansat mult mai târziu faţă de începutul lui 2019. Mai specific, Michau a zis că îl vor lansa în „mai puţin de trei ani, cu siguranţă, dar nu avem un cadru de timp stabilit încă”.

Huawei. În timpul Congresului Lumii Mobile din Shanghai, desfăşurat în luna iunie, Huawei a promis că primele lor telefoane 5G vor fi scoase la vânzare „înainte de finalul lui iunie 2019”, după ce lansează modemul şi procesorul 5G Kirin în martie 2019. Mai mult, compania a confirmat că telefonul 5G va avea un ecran ce se poate îndoi.

Este puţin probabil ca telefonul să ajungă în Statele Unite. Numindu-le o ameninţare la adresa securităţii, Departamentul Apărării din SUA a interzis vânzarea produselor Huawei în bazele militare, iar în luna martie, gigantul retailului Best Buy a încetat să le mai vândă.

Asta nu înseamnă totuşi sfârşitul pentru Huwaei şi pentru ambiţiile lor 5G. „Produsele şi soluţiie noastre sunt utilizate de operatori giganţi, de companii din Fortune 500 şi de sute de milioane de clienţi în peste 170 de ţări din lume”, a declarat un purtător de cuvânt al Huawei la începutul anullui. „Am câştigat încrederea partenerilor în întregul lanţul valoric la nivel global”.

OnePlus. În luna octombrie, CEO-ul OnePlus, Pete Lau, a anunţat că primul telefon 5G va fi disponibil prima dată pentru operatorii europeni.

O lună mai târziu, Qualcomm a confirmat că OnePlus va vinde un telefon 5G lansat pe reţeaua operatorului britanic EE. Reţeaua se va întinde în 16 oraşe britanice în 2019, începând cu Londra, Cardiff Edinburgh, Belfast, Birmingham şi Manchester.

Primul telefon 5G va fi lansat până în 2019 şi va funcţiona pe baza chipului Snapdragon 855 ale Qualcomm. Cu toate acestea, telefonul nu va face parte din seria principală a producătorului OnePlus. În schimb, va fi un model searat care va fi construit special pentru a profita de avantajele conectivităţii de mare viteză.

Nokia. Deşi Nokia nu mai este gigantul care era în urmă cu 15 ani, compania face paşi către viitorul 5G. În luna iulie, a anunţat un parteneriat de 3,5 miliarde dolari cu T-Mobile, care include utilizarea spectrului de 600MHz al T-Mobile pentru reţeaua 5G. Telefoanele 5G rezultate în urma acestui parteneriat sunt aşteptate în 2019.

Nokia vrea să beneficieze de 5G şi în alte moduri. Pe lângă Qualcomm şi Ericsson, compania are drepturi de brevet pentru tehnologia 5G, şi câştigă 3,5 dolari pentru fiecare smartphone 5G vândut.

ZTE. În timp ce viitorul producătorului ZTE a fost incert în ceea ce priveşte piaţa din SUA, până de curând, din cauza unor sancţiuni aplicate de guvernul american, acesta a arătat că lucrează la telefoane 5G.

În februarie 2017, compania a arătat lumii în cadrul unei convenţii telefonul Gigabit, care era capabil să atingă o conexiune wireless de 1 gigabit per secundă, adică de 50 de ori mai rapid decât viteza medie a datelor mobile în Statele Unite. Însă telefonul a fost adus la convenţia din acel an doar pentru a da semnale în piaţă legate de planurile ZTE-ului cu tehnologia 5G – nu era proiectat să fie prezentat ca un telefon ci doar ca o dovadă a conceptului.

Anul acesta la Mobile World Convention, compania a anunţat că ţinteşte să aibă telefoane 5G pe piaţă la sfârştitul anului 2018 sau la începutul lui 2018, însă a revenit mai târziu şi a anunţat că „cel târziu la sfârşitul anului 2019”.

 
 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256