Business Hi-Tech

Trei din cele mai mari companii de IT din Cluj: Criza ne-a adus comenzi si mai mari

Trei din cele mai mari companii de IT din Cluj: Criza ne-a adus comenzi si mai mari
13.09.2009, 18:14 2464

Furnizorii de servicii IT din Cluj par sa profite deoportunitatile generate pe piata chiar de catre criza financiara.Marile companii occidentale isi externalizeaza proiectele dedezvoltare software si suport tehnic, iar firmele locale preiau oparte din aceste servicii.

Compania Endava din Cluj-Napoca, care este parte a grupuluibritanic Endava, s-a specializat in furnizarea de servicii IT debusiness, aplicatii financiare, telecomunicatii, media sitehnologia IT. Contractele cu bancile si firmele din strainatate auadus pentru Endava in primul semestru din acest an o cifra deafaceri de aproximativ 1,7 mil. euro, in crestere cu 40% fata deperioada similara din anul trecut.

Conducerea companiei clujene estimeaza pentru acest an o cifrade afaceri de aproximativ 4,4 mil. euro, in crestere cu 40% fata deanul 2008. "In acest context noi vom continua sa facem angajaripentru centrele de dezvoltare si suport din Europa de Est.", adeclarat Marian V. Popa, managing director al Endava Europa deEst.

Endava s-a extins si in Bucuresti

Tot pe fondul cresterii numarului de clienti din sectorulfinanciar-bancar, Endava a infiintat in luna iunie a acestui an odivizie de consultanta in Bucuresti.

Compania intentioneaza ca anul viitor sa angajeze 25 de oamenipentru centrul din Capitala si estimeaza ca in urmatorii trei aninumarul angajatilor din Bucuresti ar putea depasi 100 de oameni.Endava detine sedii la Bucuresti, Iasi si doua centre la Cluj,oficialii firmei anuntand pentru acest an extinderea activitatilorsi pe pietele de IT din Targu-Mures, Craiova sau Galati.

Compania face parte din grupul britanic Endava, care mai detinein Romania un centru de coordonare regionala pentru Europa Centralasi de Est la Bucuresti si un centru de dezvoltare la Iasi. GrupulEndava are 500 de angajati si desfasoara operatiuni in MareaBritanie (Londra, Wallingford), Romania (Bucuresti, Cluj-Napoca,Iasi) si Moldova (Chisinau, Cahul).

Compania Yonder, dezvoltator software cu sediul in Cluj, arealizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 2,4mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiaricu peste 20% fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Yonder este noua denumire a companiei romano-olandeze NethromProdimpex, care a fost achizitionata la finele anului 2007 degrupul olandez de investitii Total Specific Solution (TSS). Pana inmomentul achizitiei, Nethrom Prodimpex era detinuta de companiaolandeza Comprove B.V.

Compania clujeana estimeaza ca va realiza in acest an o cifra deafaceri de peste 6,1 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere aindicatorilor financiari cu peste 50% fata de anul trecut. In 2008compania a realizat vanzari totale de peste 4 mil. euro, increstere cu 90% fata de anul 2007 cand cifra de afaceri a firmeiclujene a fost de aproximativ 2,15 mil. euro.

"Proiectele noastre nu sunt foarte afectate de criza financiara.Yonder a avut succes in gasirea de noi clienti si chiar am demaratcateva proiecte in prima parte a anului", a declarat pentru ZFTransilvania John Rentinck, chief operating officer al companieiYonder. In prezent compania are 170 de angajati, iar pana la fineleanului conducerea Yonder estimeaza o crestere de 10% a numarului desalariati si intentioneaza sa achizitioneze una sau mai multecompanii romanesti de IT.

Prin crestere autonoma si prin achizitii, in urmatorii 3-5 anide zile compania clujeana si-a propus sa ajunga la aproximativ1.000 de angajati.

Compania Nethrom Prodimpex, actuala Yonder, a fost infiintata inanul 1993 ca firma romano-olandeza cu capital privat, principaluldomeniu de activitate fiind furnizarea de servicii software.

Arobs: Am ramas pe crestere

Conducerea companiei Arobs Transilvania Software dinCluj-Napoca, producator de aplicatii informatice, a realizat inprimul semestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 3mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiaricu peste 10% fata de perioada similara din anul trecut.

"La baza evolutiei de pana acum sta cererea existenta pe piatapentru produsele software dedicate reducerii de costuri. Aminregistrat in primul semestru al anului o crestere de peste 50%fata de perioada similara din 2008 in zona solutiilor de localizarea parcurilor auto si monitorizarea flotei", a declarat pentru ZFTransilvania Voicu Oprean, director general Arobs TransilvaniaSoftware.

Conducerea companiei clujene estimeaza pentru acest an o cifrade afaceri de aproximativ 8 mil. euro, cresterea fata de anul 2008fiind cuprinsa intre 15% si 20%. Anul trecut Arobs a incheiatexercitiul financiar cu vanzari totale de 6,8 mil. euro.

Arobs activeaza pe trei linii de business: dezvoltarea desolutii software pentru piata interna (monitorizarea flotei auto,automatizarea fortei de vanzari, turism), dezvoltarea de solutiisoftware outsourcing pentru clienti externi (Finlanda, USA,Germania, Elvetia, Belgia) si interni si distributia sistemelor denavigare GPS si smartphone-uri cu GPS.

Compania are in prezent de o echipa de peste 170 de angajati,dezvoltatori software, persoane tehnice pe suport si asigurareacalitatii, departamentul de vanzari.

Actionarul principal al firmei este directorul general VoicuOprean, cu 90% din titluri. Din 2006 grupul finlandez Hotelzon estecoactionar minoritar al firmei clujene, prin achizitionarea unuipachet de 10% din actiuni. Compania are sediul central inCluj-Napoca si birouri regionale operationale in Bucuresti, Iasi siTimisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO