Business Hi-Tech

Trei manageri din grupul Vodafone, favoriti pentru postul lui Arun Sarin. In pole-position pare a fi Vittorio Colao

Trei manageri din grupul Vodafone, favoriti pentru postul lui Arun Sarin. In pole-position pare a fi Vittorio Colao

Vittorio Colao, 46 de ani, este cunoscut pentru refuzul sau de a face compromisuri

14.05.2008, 16:10 30

Vittorio Colao va deveni noul director executiv al grupului britanic de telefonie mobila Vodafone in a doua parte a acestui an, conform opiniilor exprimate de mai multi investitori si analisti ai industriei telecom. "Colao este in cursa de preluare a pozitiei de CEO", spune unul dintre observatorii veterani ai Vodafone.
De notat este insa ca el duce o campanie foarte discreta in acest sens. De cand a devenit director executiv adjunct al grupului Vodafone, in 2006, fermecatorul Colao nu a acordat niciun interviu, in parte pentru ca Arun Sarin - actualul CEO, a dorit sa evite orice discutie publica despre data la care va renunta la actuala pozitie, scrie Financial Times.
Vittorio Colao, 46 de ani, trebuie in schimb sa-si dovedeasca performantele prin rezultatele Vodafone. Performantele sale ca sef al afacerilor din Europa ale Vodafone, care genereaza 80% din cash flow-ul grupului britanic, vor fi monitorizare cu atentie atunci cand grupul isi va anunta rezultatele pe anul fiscal 2008, pe data de 27 mai.
Analistii spun ca deja se poate observa ca managerul Vodafone s-a concentrat in Europa pe sarcinile cruciale de a majora veniturile si de a reduce costurile.
Doi fosti membri ai Consiliului de Administratie al Vodafone spun ca Vittorio Colao este cel mai bine plasat candidat din cadrul Vodafone la pozitia de CEO a grupului. Pe langa el, mai exista doar doua alternative reale pentru postul detinut acum de Arun Sarin: Andy Halfor - directorul financiar al grupului - si Paul Donovan - managerul care raspunde de pietele emergente.
In acest moment este neclar cand Colao ar putea avea sansa de a se lupta pentru pozitia de la varful Vodafone, chiar daca unii dintre investitorii Vodafone se asteapta ca Arun Sarin sa renunte la pozitia de CEO in acest an.
Sarin se bucura de o pozitie intarita in fata investitorilor, pentru ca marile sale pariuri pe cresterea Vodafone - respectiv investitiile in pietele emergente - par a da rezultatele scontate. Dar cu doi ani in urma el a fost aproape de a fi literalmente "strivit" in media, dupa ce Vodafone a avertizat ca se va confrunta cu o scadere a ritmului de crestere. Pentru o buna bucata de timp, pozitia sa in cadrul Vodafone a parut a fi in pericol.
Revenirea lui Vittorio Colao in cadrul Vodafone, pe pozitia de director executiv adjunct si sef al operatiunilor din Europa, a fost anuntata in septembrie 2006, la doua luni dupa un stanjenitor vot de protest impotriva lui Sarin la adunarea generala anuala a grupului.
Unii obervatori ai Vodafone au pretins ca numirea lui a fost realizata la "instigarea" presedintelui grupului, Sir John Bond. Dar persoane din cadrul grupului insista ca a fost alegerea lui Sarin sa il aduca inapoi pe Colao. Sarin si Colao se cunosc de mai mult de un deceniu.
Colao si-a incheiat un mandat de patru ani ca senior manager pentru Vodafone in 2004 pentru a deveni director executiv al RCS Media Group, compania italiana de publishing care detine Corriere della Sera, cel mai important ziar in format broadsheet din Italia.
Desi a imbunatatit rata de profitabilitate a RCS, el s-a ciocnit cu o parte dintre investitori, intre care si o parte din cele mai importante companii din Italia.
Unul dintre actionarii RCS Media spune ca punctul slab al lui Colao, pe durata mandatului sau de CEO, a fost acela ca nu a fost dispus sa faca niciun compromis.
"Odata ce ia o decizie, nu mai este dispus sa discute pe acel subiect", spune investitorul citat de Financial Times.
Colao a fost de acord sa se retraga din pozitia de CEO al RCS Media in iulie 2006, dupa ce intrase in conflict cu prea multi dintre actionarii companiei, insa aceasta perioada este singurul capitol din cariera sa care nu a fost marcat de succes.
El este ambitios si inteligent, combinand abilitatile analitice cu cele de a motiva oamenii, potrivit fostilor sai colegi.
Ei adauga ca el este recunoscut ca un om de afaceri capabil sa administreze operatiunile unei companii, desi este si un bun strateg, conform Financial Times.
Doua posibile puncte slabe despre el apar in relatarile fostilor sai colegi. Primul, refuzul sau de a face compromisuri, care l-a adus in situatia de a pleca de la RCS. Al doilea, predispozitia sa de a face micro-management cu oamenii, adica de a se implica foarte puternic in aproape fiecare detaliu al activitatii desfasurate de subordonatii sai.
Colao s-a nascut in Brescia, in nordul Italiei, in 1961, fiind fiul unui ofiter din politia militara.
In anii '80 el a studiat la Universitatea economica Bocconi din Milano, apoi s-a angajat la compania de consultanta McKinsey. Ulterior, el s-a dus sa studieze la Harvard.
Unul din clientii companiei McKinsey, la care s-a intors in 1991, avea sa exercite un impact de durata asupra carierei lui Colao - este vorba de Omnitel, al doilea operator de telefonie mobila din Italia.
Fiind unul dintre consultantii care au ajutat la stabilirea strategiei de business a Omnitel, Colao a devenit ulterior director de operatiuni al Omnitel in 1996 pentru ca trei ani mai tarziu sa fie numit director executiv.
Un fost oficial al Omnitel isi aminteste: "Compania era un start-up urias, care crestea foarte repede. Provocarea cu care ne confruntam era sa construim un pachet de servicii mai bun decat cel furnizat de Telecom Italia".
In anul 2000, Vodafone a cumparat Omnitel ca parte a achizitiei operatorului german de telecomunicatii Mannesmann. Colao a preluat astfel responsabilitatea pentru operatiunile din sud-estul Europei ale Vodafone.
Astazi, Vittorio Colao are cel mai solicitant job din grupul Vodafone, dupa Arun Sarin. Sa fii responsabil de operatiunile europene ale Vodafone este dificil, pentru ca nu mai ai cum sa anunti cresteri puternice.
Europa este o piata saturata unde nu mai poti sa anunti cresteri oferindu-le utilizatorilor primul telefon mobil din viata lor. Astfel, Colao implementeaza strategia lui Sarin de a majora veniturile, in parte prin a incuraja consumatorii sa-si foloseasca telefoanele mobile pentru a accesa servicii internet.
In cele sase luni incheiate la data de 30 septembrie, operatiunile europene ale Vodafone au generat un ritm de crestere a veniturilor de 2,3% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.
Nick Delfas, analist la Morgan Stanley, care le recomanda clientilor sa vanda actiunile Vodafone, spune: "Rezultatele din Europa ale Vodafone din ultimele sase luni au fost excelente".
Daca Vittorio Colao va fi capabil sa mentina rezultatele pe aceasta tendinta de crestere, el ar putea avea curand un rol mult mai proeminent in cadrul Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO