Business Hi-Tech

Tudor, IBM:România are câteva atuuri care încă menţin interesul investitorilor străini din zona IT&C

Autor: Adrian Dumitrache

18.10.2011, 12:07 503

România are câteva atuuri, printre care costul relativ scăzut al forţei de muncă, care încă menţin interesul investitorilor străini pentru această piaţă, a declarat, marţi, directorul IBM Europa de Sud şi de Est, Mihai Tudor, la forumul ZF Digital '11.

"Alături de Bulgaria, România rămâne competitivă în lupta atragerii de investitori puternici din domeniul IT&C, în raport cu alte state din zonă, cum ar fi Slovenia sau Croaţia. Atuurile noastre sunt buna pregătire a forţei de muncă, capabilităţile în privinţa limbilor străine, precum şi costul forţei de muncă, relativ scăzut", a spus Tudor.

El a adăugat că, pe termen mediu şi lung, România nu trebuie să rămână ancorată în aceste atuuri, ci trebuie să devină inovativă.

"Gradul de inovare din România este redus, noi importăm aproape tot în domeniul IT&C. România trebuie să devină inovativă, să facă pasul în această direcţie, să dezvolte produse şi aplicaţii inovative, care, ulterior, să fie exportate. De asemenea, România trebuie să ia măsuri în domeniul educaţiei pentru a spijini şi susţine inovaţia", a spus reprezentantul IBM.

El s-a arătat optimist în privinţa dezvoltării industriei IT&C locale şi, implicit, a economiei României în următorii ani.

"Cred că sectorul IT&C este o forţă esenţială pentru progresul societăţii, tot ce ţine de stilul nostru de viaţă actual are legătură cu acest sector", a spus Tudor.

Reprezentantul IBM a afirmat că oraşele vor fi "motorul" cererii în domeniul IT&C.

"Acum 200 de ani doar Londra şi Beijing aveau peste un milion de locuitori, acum sunt foarte multe, practic 50% din populaţia lumii locuieşte în oraşe. Deci, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă, oraşele trebuie să apeleze la soluţiile IT&C", a arătat Tudor.

El a menţionat că, în urmă cu o lună, reprezentanţii IBM şi ai Primăriei Bucureştiului s-au întâlnit şi, în urma discuţiilor, compania a propus dezvoltarea unui parc tehnologic pentru atragerea "cremei" jucătorilor din acest domeniu.

"Cu astfel de proiecte, pot fi atraşi jucători importanţi din acest domeniu pentru a-şi desfăşura aici activitatea", a mai spus Tudor.

Înfiinţată în 1995, IBM România a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 227,02 milioane de lei (53,4 milioane euro), de la 216,6 milioane de lei în 2009, şi avea peste 660 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO