• Leu / EUR4.7383
  • Leu / GBP5.3832
  • Leu / USD4.2016
Business Hi-Tech

Tulea, Crescendo: Am fi dus-o mai rău dacă eram dependenţi de contractele cu statul

Companiile sunt reticente în a demara proiecte de anvergură şi preferă să se axeze pe achiziţia de echipamente şi servicii care să le optimizeze mai bine pe cele începute, a declarat pentru ZF Marius Tulea, directorul general al furnizorului de servicii, soluţii şi aplicaţii IT Crescendo, cu afaceri de 18,4 milioane de euro anul trecut.
"Pe măsură ce criza s-a adâncit, clienţii nu au mai investit în proiecte importante, ci au preferat să se descurce cu cele actuale şi să le întreţină pe acestea. Tendinţa se menţine", spune Tulea, 43 de ani, care este director general al Crescendo de 11 ani. Compania a înregistrat anul trecut o scădere a cifrei de afaceri în euro de 6%, de la 19,6 milioane de euro în 2008 la 18,4 milioane de euro anul trecut, dar o creştere în lei la 78 de milioane de lei de la 72 de milioane de lei. Tulea a explicat că această creştere s-a datorat faptului că au existat mai multe proiecte cu o pondere mare de servicii. De asemenea, compania a înregistrat anul trecut o creştere a profitului la 1,8 milioane de euro de la 1,3 milioane de euro cu un an înainte.

Crescendo oferă servicii precum management de proiect sau externalizare IT, dar şi aplicaţii de management al resurselor intreprinderii (ERP) şi al relaţiilor cu clienţii (CRM). În ceea ce priveşte contractele cu statul, Tulea susţine că acestea reprezintă mai puţin de 5% din afacerile companiei. "Nici în anii noştri buni contractele cu statul nu au depăşit 15%. Dacă am fi fost axaţi pe relaţia cu statul, am fi dus-o mai greu", a spus el. Potrivit şefului Crescendo, în acest moment sunt foarte puţine contracte în mediul public şi nu se fac investiţii în proiecte importante. El a spus că în primul semestru afacerile companiei au fost în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fără a da mai multe detalii.

Compania are în prezent 93 de angajaţi şi intenţionează să mai angajeze maximum cinci persoane. "Vrem să angajăm în domeniul comercial. Ne interesează persoane care sunt capabile să promoveze produsele noastre", a spus Tulea. El a adăugat că în principal compania nu are în plan angajări masive, ci să se organizeze actuala structură. "Încercăm să ne axăm pe relaţia cu clienţii. Ne concentrăm în a-i ajuta să-şi optimizeze mai bine costurile. Asta e tendinţa", spune Tulea.
În ceea ce priveşte piaţa locală de soft şi servicii, Tulea a declarat că anul acesta este mai dificil decât anul trecut şi că revenirea depinde foarte mult de ultimul trimestru al anului. Piaţa locală de software şi servicii IT a fost anul trecut estimată la 550 de milioane de euro. Şeful Crescendo a adăugat că ieşirea din criză va avea loc cel mai probabil în toamna anului viitor.

Principalii competitori pe piaţa locală a Crescendo sunt S&T România, cu afaceri anul trecut de 48 milioane de euro anul trecut, IBM sau HP. Cele două din urmă aproape că şi-au dublat anul trecut profitul net pentru operaţiunile desfăşurate în România, arată datele depuse de companii la Registrul Comerţului. HP şi-a mărit câştigul net cu 71%, la nivelul record de 9,3 mil. euro, în timp ce IBM şi-a conservat veniturile, dar a avut un profit net de 8,8 mil. euro, mai mare cu 120%.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7383
Diferență: -0,1433
Ieri: 4.7451
Azi: 4.2016
Diferență: -0,1995
Ieri: 4.2100
Azi: 5.3832
Diferență: -0,3923
Ieri: 5.4044
Azi: 4.1734
Diferență: -0,0216
Ieri: 4.1743