Business Hi-Tech

Uber contra Uniunea Europeană. În ce ţări a fost interzisă până acum aplicaţia

Uber contra Uniunea Europeană. În ce ţări a fost...
10.04.2017, 11:53 10838

Start-ul american Uber, care le pune la dispoziţie utilizatorilor de smart­phone-uri un serviciu alternativ celui de taxi, va ieşi de pe piaţa din Italia, ca urmare a unei hotărâri date de instanţa locală, care acuză acuză compania americană de competiţie neloială în raport cu şoferii de taxi, conform datelor ZF. 

Decizie şoc în Italia: Uber a fost interzis. Autorităţile italiene acuză compania de competiţie neloială faţă de şoferii de taxi

Italia nu este prima ţară din Uniunea Europeană care interzice aplicaţia Uber. La finalul lunii martie şi Danemarca, ţară în care Uber intrase din noiembrie 2014, a decis să interzică serviciul alternativ, ca urmare a unei noi legi a taxiurilor care le impune şoferilor utilizarea taximetrelor, conform Reuters.

Încă de la intrarea pe piaţa din Danemarca în noiembrie 2014, Uber s-a confruntat cu o serie de plângeri din partea companiilor de taxi şi a politicienilor care susţineau că firma americană nu îndeplineşte standardele legale ale companiilor de taxi.

"În cazul deciziei din Italia, aceasta a fost luată în baza unei legislaţii vechi de 35 de ani, care impune "retragerea la garaj" după fiecare cursă. Nu este o decizie definitivă, Uber va face apel în instanţă", au transmis reprezentanţii Uber România.

De asemenea, în luna noiembrie 2015, trei oraşe din Germania, Frankfurt, Hamburg şi Düsseldorf, au interzis Uber, conform Techcrunch.com, aplicaţia rămânând disponibilă doar în Berlin şi München.

Măsura a fost luată de autorităţile germane în urma pronunţării deciziei de că­tre o instanţă din Frankfurt în procesul contra Uber. Com­pa­nia americană a fost acuzată că lucrează cu şoferi nelicenţiaţi, iar judecătorii au decis că pentru fiecare încălcare a sentinţei Uber va plăti o amendă de 250.000 de euro

În ce priveşte România, Nicoleta Schroeder, general manager Uber România, a spus recent la emisiunea ZF Live că piaţa locală este a douadin Europa Centrală şi de Est ca importanţă pentru Uber, după Polonia.

VIDEO ZF Live. Nicoleta Schroeder, general manager al Uber România: Suntem a doua piaţă din regiune, după Polonia, şi vrem să ajungem la un milion de utilizatori în doi ani

În prezent, Uber este în 21 de state europene, cu excepţia: Malta, Cipru, Luxembourg, Slovenia, Bulgaria, Ungaria şi, din 18 aprilie, Danemarca. Uber face în continuare demersuri pentru a reveni, aşa cum s-a întâmplat în cazul Spaniei, de exemplu.

Comisia Europeană a publicat în iunie anul trecut un set de recomandări pentru statele membre, privind economia colaborativă. Comisia spune că serviciile ca Uber nu trebuie interzise, ci reglementate (fie prin adaptarea cadrului legislativ existent, fie prin crearea unei legislaţii noi) aşa cum au ales majoritatea statelor din Uniunea Europeană. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO