Business Hi-Tech

UE ar putea autoriza divizarea fortata a operatorilor de telecomunicatii

04.06.2007, 19:50 17

Comisia Europeana ar putea obliga companiile de telecomunicatii sa separe administrarea retelelor de operatiunile de servicii, in cazul in care institutia va constata ca detin un control semnificativ asupra pietei, scrie presa internationala. Potrivit noii decizii, institutiile europene de reglementare ar trebui sa aiba puterea sa impuna divizarea operatorilor de telecomunicatii care nu respecta legile concurentiale.
Reforma preconizata de Comisie va stabili ce piete vor fi reglementate, de catre cine si in ce masura. Decizia finala asupra proiectului apartine Parlamentului European, precum si celor 27 de state membre. "Una dintre schimbarile pe care le doresc, in contextul modificarilor care vor fi aduse in acest an legislatiei in domeniul comunicatiilor, este sa acordam autoritatilor de reglementare puterea de a impune separarea functionala a companiilor cu influenta majora pe piata", a declarat comisarul pentru telecomunicatii, Viviane Reding.
Comisia Europeana a criticat recent Germania, pentru aprobarea unei legi care permite operatorului national Deutsche Telekom sa blocheze accesul companiilor concurente la reteaua de comunicatii de mare viteza. In ultimul an, Comisia a sugerat sporirea prerogativelor Grupului European de Reglementare (GER), organism consultativ al autoritatilor nationale de profil, pentru aplicarea mai ferma a legislatiei la nivel transfrontalier. Raspunsul GER a fost considerat insa lipsit de substanta.
Pe de alta parte, Comisia a reusit, la capatul a aproape un an de discutii aprinse, impunerea unor limite pentru tarifele de roaming, care reglementeaza costul convorbirilor din strainatate de pe telefoanele mobile.
"Problema roamingului ar fi trebuit sa demonstreze ca exista deja o institutie europeana de reglementare in comunicatii. Este Comisia Europeana, o institutie europeana cu adevarat independenta", sustine Reding.
Noile reglementari propun si acordarea unor prerogative sporite executivului comunitar, in selectarea propriilor solutii pentru rezolvarea problemelor concurentiale pe o piata locala de telecomunicatii, in cazul in care considera ca masurile autoritatii nationale sunt insuficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO