Business Hi-Tech

UE se chinuie de doi ani să-şi construiască cazul împotriva gigantului Amazon: Oficialii europeni nu reuşesc să înţeleagă încă algoritmul americanilor

UE se chinuie de doi ani să-şi construiască cazul...

Autor: Alex Ciutacu

11.03.2021, 09:44 1190

Autorităţile de reglementare de la Bruxelles încă se chinuie să adune dovezi pentru a-şi susţine acuzaţiile conform cărora gigantul american Amazon ar fi încălcat legile de concurenţă, în ciuda faptului că lucrează la acest caz deja de doi ani, conform unor surse citate de FT.

În iulie 2019, oficialii UE au acuzat retailerul online că ar manipula algoritmul din platformă pentru a-şi promova „artificial” propriile produse în detrimentul celor care vând pe platforma gestionată de Amazon. Drept rezultat, oficialii UE au susţinut că utilizatorii ajung să cumpere produse de o calitate mai proastă la preţuri mai mari.

Cu toate acestea, oficialii UE nu reuşesc să înţeleagă încă modul în care funcţionează algoritmul Amazon, deşi au trimis o serie de întrebări detaliate referitoare la criteriile utilizate pentru a promova un produs sau altul, conform unor surse citate de publicaţia americană.

Aceeaşi sursă a adăugat că nu prea sunt şanse ca oficialii UE să capete acces direct la algoritmul brevetat a Amazon în încercarea de a-şi construi cazul, întrucât intervine legislaţia secretelor comerciale.

Anchetatorii din cazurile de concurenţă se confruntă adesea cu provocări când navighează prin problematica aceasta a algoritmului. „Cazurile care implică alogritmi sunt complexe. Însă UE nu trebuie să dicteze cum să funcţioneze un cod de computer. Este treaba companiei care utilizează un algoritm să livreze un rezultat corect raportat la piaţă”, a explicat pentru FT un specialist din Bruxelles.

Cu toate acestea, publicaţia americană notează că investigaţia asupra Amazon avansează într-un ritm chiar mai lent decât alte investigaţii comparabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO