Business Hi-Tech

UE vrea să amendeze Google pentru abuz de poziţie dominantă în cazul Android

UE vrea să amendeze Google pentru abuz de poziţie...

Autor: Ioana Nita

04.10.2016, 00:00 367

Autorităţile UE intenţionează să ceară Google, parte a grupului american Alphabet, renunţarea la sumele de bani acordate producătorilor de smartphone-uri pentru preinstalarea motorului de căutare pe internet Google Search pe dispozitivele mobile. 

În plus, UE a avertizat compania că riscă să fie amendată, scrie agenţia Reuters. Comisia Europeană a acuzat Google, în aprilie anul acesta, că utilizează sistemul de operare pentru dispozitive mobile Android în scopul eliminării competiţiei.

UE îi solicită gigantului IT Google să pună punct politicii de acordare de tarife preferenţiale şi discounturi pentru producătorii de telefoane mobile. Aceştia sunt obligaţi de Google să preinstaleze şi motorul de căutare Google Search odată cu magazinul de aplicaţii Google Play Store. 

Autorităţile europene vor de asemenea să amendeze Google, valoarea amenzii urmând să fie calculată în funcţie de veniturile obţinute de compania americană în Europa prin intermediul serviciului de publicitate AdWords. Google a fost deja amendată în august în Rusia cu 438 milioane de ruble ruseşti (circa 6,75 milioane dolari) pentru „încălcarea regulilor de concurenţă pe piaţa sistemelor de operare pentru dispozitive mobile - smartphone-uri şi tablete“. Decizia a venit ca urmare a unei anchete realizate după sesizarea făcută anul trecut de motorul local de căutare pe internet Yandex.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO