Business Hi-Tech

UiPath scrie istorie pe piaţa roboţilor software: primul unicorn din IT din România a fost evaluat la 3 miliarde de dolari după o finanţare record de 225 mil. $ de la giganţii Sequoia Capital şi CapitalG (Google)

UiPath scrie istorie pe piaţa roboţilor software:...

Autor: Adrian Seceleanu

22.09.2018, 19:39 1078

UiPath, o companie fondată în Bucureşti de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă şi care s-a specializat în ultimii ani în cea mai în vogă tehnologie la nivel global, dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii, a primit luni o nouă finanţare care o evaluează la 3 miliarde de dolari, cea mai înaltă evaluare înregistrată în istorie de o companie de IT lansată din România, conform unui articol publicat de Wall Street Journal.

“UiPath a promit luni o finanţare care o evaluează la 3 mld., dolari, la şase luni după o altă rundă de finanţare care o evaluase la 1,1 mld. dolari”, scrie WSJ.

Sequoia Capital şi Capital G au condus împreună cea mai recentă finanţare a UiPath, o rundă de 225 mil. dolari care aduce finanţările totale primite de firmă la 400 mil. dolari, după investiţii de la Earlybird Ventures şi Accel partners. CapitalG este una dintre diviziile de investiţii ale Alphabet (Google), scrie WSJ.

“După ani de zile în care au funcţionat în obscuritate trei start-up-uri au dat brusc lovitura pe un segment al pieţei de software pentru companii în care este utilizată inteligenţa artificială, iar acum fiecare dintre cele trei se află într-o cursă pentru poziţia de lider de piaţă. Cele trei firme sunt UiPath, Blue Prism Group şi Automation Anywhere. Firmele au fost fondate în 2005 sau anterior dar au <<decolat>> numai în urmă cu câţiva ani”, notează publicaţia.

Uipath este, după tranzacţia de luni, cea mai valoroasă companie dintre cele 3, Blue Prism având o evaluare de 1,9 mld. dolari iar Automation Anywhere de 1,8 mld. dolari.

Piaţa roboţilor software va atinge în acest an valoarea de 1,1 mld. dolari de la 325 mil. dolari în 2016, conform companiei de cerecetare Forrester.

Piaţa creşte atât de repede pentru că directorii de IT din companii pot să le arate şefilor că pot obţine economii imediat ce instalează un robot software care poate face mai repede şi cu erori mai mici joburi repetitive. Roboţii UiPath costă doar 20 până la 33% din cât ar plăti o companie unui om şi poate lucra de 3-4 ori mai mult, a declarat pentru WSJ Jairo Quiros, vicepreşedinte pentru servicii globale al companiei Equifax Inc.

Daniel Dines a declarat pentru WSJ că UiPath estimează afaceri de 200 mil. dolari faţă de doar 43 mil. dolari în 2017 şi 3 mil. dolari cu un an înainte. Printre clienţii firmei se numără General Electric, Walmart şi Chevron.

Sequoia Capital şi Capital G au condus împreună cea mai recentă finanţare a UiPath, o rundă de 225 mil. dolari care aduce finanţările totale primite de firmă la 400 mil. dolari, după investiţii de la Earlybird Ventures şi Accel partners. CapitalG este unul dintre diviziile de investiţii ale Alphabet, scrie WSJ.

VIDEO ZF Live. Daniel Dines, CEO UiPath: Ţinta de venituri pentru 2018 este de peste 200 mil. dolari. Vrem să fim un Google sau Facebook al României

E foarte scump să recrutezi o echipă. Noi plătim salarii de top la nivelul ţărilor în care mergem. În România plătim 20-30% peste piaţă.

UiPath, start-up-ul local specializat în dezvoltarea de soluţii pentru automatizarea proceselor interne ale com­paniilor cu ajutorul robo­ti­cii, evaluat recent la 1,1 mld. dolari, are în pre­zent venituri cuprinse între 50 şi 100 mil. dolari, ţinta pentru anul acesta fiind de a depăşi pragul de 200 milioane de dolari.

„În prezent avem venituri între 50 şi 100 mil. dolari. Ţinta de venit pentru 2018 este de peste 200 mil. dolari. Suntem încrezători. Nu avem nevoie de altă rundă de finanţare. Următorul pas este listarea pe bursă”, a declarat Daniel Dines,  fondatorul şi CEO-ul UiPath, în cadrul emisiunii ZF Live.

Compania a obţinut recent o finanţare de 153 de milioane de dolari, fonduri pe care vrea să le foloseasă pentru a achiziţiona alte firme de IT şi pentru a dezvolta echipa de vânzări la nivel global, în paralel cu derularea unui proces intens de recrutare, inclusiv în România. În prezent, UiPath are 600 de angajaţi cu oferte acceptate, din care în România peste 250.

„E foarte scump să recrutezi o echipă. Noi plătim salarii de top la nivelul ţărilor în care mergem. În România ne uităm cât plătesc alte firme pe aceeaşi poziţie şi plătim 20% peste ei. Un programator bun face cam 3.000 euro net uşor, pe cartea de muncă, plus bonus de 20-30% pe an”, a subliniat el.

UiPath nu va organiza noi runde de finanţare, următorul pas fiind listarea la bursă. „Noi vrem să fim un soi de Google sau Facebook în România, să creăm un nou tip de companie aici. Noi avem oameni de top din toate domeniile, nu doar programatori, ci şi pe vânzări, juridic şi marketing.”

În acest moment, fondatorii companiei deţin mai puţin de 50% din UiPath, dar deţin controlul, având drepturi de vot de peste 50%.

Potrivit lui Daniel Dines, un antreprenor care lansează un start-up trebuie să fie pregătite să eşueze de 52 de ori înainte de a avea succes, aşa cum s-a întâmplat cu cei de la Angry Birds, să aibă capacitatea de a crea un produs cu aplicabilitate globală şi să facă totul din pasiune, nu în speranţa că se va îmbogăţi. „Să nu încerce să se facă antre­pre­nori decât dacă au o chemare pe zona asta. Alt­fel, poţi avea o viaţă excepţio­na­lă şi ca an­gajat. Noi am fost foarte aproape de a eşua, de a deveni de neangajat la un moment dat. Ne povesteau cei de la fondul Accel, unul din­tre investitorii noştri, că firma care a dez­vol­tat jocul Angry Birds a făcut înainte alte 52 de jocuri care au eşuat.  Un antre­prenor trebuie să aibă inima şi stomacul de a eşua de 52 de ori. Eu nu am ştiut asta când am pornit. Dacă ştiam, nu mă apucam”, a povestit el.

Istoria UiPath, povestită de unul dintre fondatori:

► Lucram de mult cu această tehnologie, dar credeam că are o aplicabilitate mult mai restrânsă, pentru firme mici şi medii, care nu au resurse financiare pentru a automatiza anumite procese. Abia la primul client am înţeles că e o piaţă pentru acest produs în toată lumea, la companii mari.

► Eu sunt din Oneşti. Am terminat Facultatea de Matematică-Informatică în 1997. Ca fire, sunt destul de leneş, dar aveam un pic de talent la matematică şi am intrat uşor la facultate, la secţia de Informatică.

► Facultatea m-a dezamăgit, stilul, profesorii, nu prea am fost la facultate. Un lucru comun pentru mulţi din generaţia mea. Mi-a plăcut mai mult liceul. Într-o zi, un coleg mi-a zis că se angajase ca programator şi lua 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci. Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram.

► Când s-a terminat proiectul, m-am dus la o companie de outsourcing franţuzească. Prin 1995-1996 începuse un prim val de plecări de programatori români la Microsoft. Veneau anual să recruteze de aici.

Aşa am ajuns să dau şi eu o serie de interviuri şi mi-au făcut o efortă pentru sediul din Seattle, de 60.000 dolari pe an brut. Era o ofertă bună.

► Când am ajuns eu în State, în 2000, erau deja vreo 200 de români la Microsoft. Am stat 5 ani în State şi m-am intors în 2005. Nu mă acomodasem acolo. Şi aveam <<driveul>> de antreprenor. Începusem să mă gândesc la nişte produse. Am avut nişte parteneri iniţiali, am făcut nişte businessuri de outsourcing, nimic major. Una din greşelile mele a fost că lucram speculativ. Asta e o greşeală pe care o fac mulţi antreprenori. Am făcut un produs pentru Windows, pentru <<search>>, dar nu a funcţionat, nu aveam nicio noţiune de marketing atunci. Când am făcut primele reclame în Google Adwords şi te limitau la un titlu de trei linii, nu înţeleam cum poţi să reduci totul aşa mult într-un slogan.

► Ingineria software nu e neapărat o muncă de sinteză, e elaborare, analiză. De aceea eu am fost mereu un programator ok, nu strălucit. Eu sunt un om sintetic, nu analitic, mă plictisesc repede. Iau decizii cu informaţii puţine, e un <<skill>> foarte util pentru un CEO.

► Primul client al UiPath a fost în 2014,  când o companie de BPO din India a venit la noi şi a spus că fac un proiect-pilot cu unul din competitorii noştri, dar că aceştia sunt foarte scumpi şi nu prea receptivi la sugestiilor lor. Testând ce facem noi, au văzut că se potrivea bine nevoilor lor. Am trimis trei oameni în India, inclusiv Marius (Tircă – n.red., al doilea fondator), unde au stat trei luni şi am înţeles în sfârşit piaţa. Ne-am dat seama că noi aveam produsul bun, dar eram într-o piaţă greşită. A fost noroc, un moment excepţional pentru noi. Dacă se intâmpla cu 2 ani mai deveme nu am fi avut un produs pregătit. Competitorii noştri ar fi avut timp să fie în faţă şi să sugrume piaţa.

► Următorul client important a fost Capgemini, care ne-a ales pentru că şi-au dat seama că aveam cea mai bună tehnologie la acel moment. Tot în 2014, un alt client a fost Cognizant, o firmă importantă americană, cu bază mare în India. Din feedbackul acestor 3 firme am reuşit să dezvoltăm produsul.

► În 2015 am primit prima finanţare, la un incubator la Londra, de 1,6 mil dolari. Am folosit fondurile ca să angajăm oameni şi să ne extindem. Ne-am mutat din apartamentul din Delea Veche în iunie 2015. Finanţarea ne-a ajutat să ne schimbăm mentalitatea,. Noi ne concentram să ne păzim „cash-ul”. Acum am reuşit să avem curaj să investim într-o piaţă bazându-te pe intuiţia că o să crească. E greu să te desparţi de bani când ai muncit pentru ei.

► În aprilie 2017 am ridicat o finanţare de 30 de milioane de dolari, la o evaluare a companiei de 110 milioane dolari. Am dat mai puţin de 30% din companie. La acel moment avem nevoie de capital şi am început să căutăm investitori. Fondul de investiţii Accel s-a mişcat cel mai repede. A fost o coincidenţă că era o româncă partener acolo. Luciana  (Lixandru – n.red) chiar ne spunea că nu credea că fondul va investi vreodată în România, nu era în target. Ei se uită la companii care pot valora un miliard. Nimeni nu se aştepta să ajungă la un miliard în 10 luni, dar şi în 6 ani dacă faci 10x nu e rău.

► Eu am fost reticent la ideea de investitor, mi-l imaginam ca pe un rechin care vrea să îţi fure puiul. Dar am descoperit că există şi investitori sofisticaţi, care vor să ducă un business înainte şi caută antreprenori care pot face asta. La marile companii de IT din SUA, CEO-ul este de cele mai multe ori chiar fondatorul.

► Fondurile de investiţii te ajută să recrutezi oameni foarte valoroşi. Noi am plătit 4 mil. de dolari comisioane către firmele de recrutare. E foarte scump să recrutezi o echipă. Noi plătim salarii de top la nivelul ţărilor în care mergem.  În România ne uităm cât plătesc alte firme pe aceeaşi poziţie şi plătim 20% peste ei. Un programator bun face cam 3.000 euro net uşor, pe cartea de muncă, plus bonus de 20-30% pe an.  UiPath are 600 de angajaţi cu oferte acceptate, din care în România peste 250.

► Noi vrem să fim un soi de Google sau Facebook în România, să creem un nou tip de companie aici. Noi avem oameni de top din toate domeniile, nu doar programatori, ci şi pe vânzări, juridic şi marketing. Toţi oamenii sunt la un nivel foarte sus.

► A doua rundă de finanţare, de 153 milioane dolari, a evaluat compania la 1,1 mld.dolari. În general, ca organizare există o companie care conduce runda de finanţare şi altele care fac parte dintr-un sindicat. Fondul Accel US a condus la noi negocierea. Ei au investit în Facebook, în Atlasian, la începuturile companiilor.

► Noi am avut şi evaluări mai mari pe masă, de 1,2 mld.dolari. Dar e foarte important şi ce oameni aduci la masă, cum te înţelegi cu ei, cum se implică în companie. Investitorii noştri sunt foarte implicaţi, vin cu knowledge, cu relaţii, ne deschid pieţe noi. Sunt oameni care sunt foarte interesaţi ca noi să creştem, altfel au aruncat banii pe fereastră. Noi luăm lângă noi oameni care ne plac, cu care putem ieşi la o bere. Altfel nu iese relaţia. La fel am ales investitori care ne plac.

► În acest moment, fondatorii companiei deţin mai puţin de 50% din UiPath, dar deţinem controlul, avem drepturi de vot de peste 50%. Nu contează cât deţii ca procent.

► Avem venituri între  50-100 mil. dolari astăzi. Targetul de venit pe 2018 este de peste 200 mil. dolari. Suntem pozitivi. Nu avem nevoie de altă rundă de finanţare. Următorul pas este listarea pe bursă.

► Sfatul meu pentru antreprenori este să se ducă la un accelerator. O idee singură nu are nicio valoare. Degeaba o ai dacă nu faci ceva cu ea.

► În prima rundă de finanţare, la o evaluare a companiei de 8 mil. dolari, investitorii au investit în noi, în echipă. Nu aveau nicio putere. Era un fond nemţesc, Early Bird, la care unul din parteneri este român, Dan Lupu.

► Cine are un prototip funcţional se poate duce la Dan Lupu. Cine are doar o idee să se ducă la un accelerator. Dar să nu se ducă singur, să găsească mai mulţi oameni care cred în ideea lui. Aşa ai mai multe şanse ca oamenii care finanţează proiecte să creadă în ideea ta şi să îţi dea 10.000 euro. E mult mai greu să ridici 10.000 euro decât 1,5 mil euro. E mai greu să ridici 30 de milioane decât 153 de milioane.

► Eu sunt foarte ataşat de România, de colegi, de prieteni, de limbă. Imi place Bucureşti, mă simt bine aici. Nu sunt tradiţionalist, dar aş vrea să las o moştenire aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO