Un antreprenor român pregăteşte lansarea primului operator virtual de telefonie mobilă. "Ne interesează doar clienţii care au un telefon 3G"

4 dec 2012 Autor: Adrian Seceleanu

Câtă vreme există abonaţi care îşi schimbă operatorul şi după câteva luni de la semnarea contractului, este clar că pe piaţă sunt clienţi nemulţumiţi care caută alternative, spune Mihai Eftimie, 31 de ani, proprietarul Enigma System - compania care se pregăteşte să lanseze anul viitor un operator mobil virtual.

Enigma System Mobile Virtual Network Operator S.R.L., o companie fondată în urmă cu aproape doi ani şi care deţine deja propria bază de numere de telefon de la Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a semnat deja 11 acorduri de interconectare cu alte companii locale şi estimează că ar putea lansa anul viitor propriile servicii de voce şi date mobile, ca un operator virtual de telefonie mobilă (MVNO), a declarat într-un interviu pentru ZF Mihai Eftimie, 31 de ani, fondator şi proprietar al companiei.

"Ceea ce este sigur este că nu voi lansa serviciile în acest an, ci anul viitor", a spus fondatorul Enigma System, fără a oferi alte detalii.

Compania va folosi reţeaua de voce şi date a unui operator deja existent, dar va deţine şi propriile echipamente. "Am cumpărat deja o parte dintre echipamentele necesare lansării operaţiunilor, au costat o sumă semnificativă de bani. Nu lansăm un MVNO de tip reseller, ci deţinem propriile echipamente, semnăm acorduri de interconectare... Practic vom avea tot, fără reţeaua radio şi fără licenţele de utilizare a frecvenţelor radio."

La cât se va ridica cu totul investiţia? "Costul pentru lansarea unui MVNO este de 2-3 milioane de euro plus TVA dacă apelezi la soluţii tehnice furnizate de alte companii, dar eu încerc să aduc acest cost sub un milion de euro. Mă bazez pe cunoştinţele mele tehnice", spune Eftimie.

România nu are în acest moment niciun MVNO. Eforturi de a ajuta companii din domenii precum retailul de a lansa un asemenea operator sunt făcute şi de Veridian Systems, o companie condusă de Marian Velicu, fostul director de reglementare al Vodafone România - şi cu care Enigma System nu colaborează.

Piaţa de telefonie mobilă din România, care a crescut exploziv după introducerea tehnologiei GSM la finele anilor '90, numără în prezent, potrivit statisticilor oficiale, peste 20 de milioane de cartele sim active (utilizatori) - împărţiţi între giganţii Orange, Vodafone şi Cosmote şi "challenger-ul" RCS&RDS. Mai este loc pe piaţă pentru încă un operator mobil şi, dacă da, cu ce ar putea să-şi atragă clienţii? Poate un jucător mic, care în prezent are doar patru angajaţi şi cu patronul - cinci, să facă faţă maşinăriilor tehnologice, de marketing şi influenţă reprezentate de marii jucători telecom de pe piaţă - dintre care unii fac parte din unele dintre cele mai influente grupuri de comunicaţii din lume?

Extrem de moderat în a-şi expune planurile de viitor (de ce să ne "lăudăm" - şi eu şi ziarul - cu informaţii care se pot dovedi eronate?, spune Eftimie), fondatorul Enigma System este convins că îşi va găsi uşor loc pe piaţă.

Primul motiv pentru optimismul său stă în cifrele privind portabilitatea numerelor de telefon dintre operatorii existenţi. "Dacă am şanse să atrag clienţi? Sigur că da - câtă vreme sunt clienţi care îşi portează numărul dintr-o reţea în alta mai repede de un an de zile (la postpaid, nu la cartela preplătită), acesta este un semn că serviciile nu sunt în regulă. Câtă vreme oamenii pleacă de la operatori, înseamnă că este loc pentru alternative."

Serviciile noi faţă de cele deja oferite pe piaţă vor fi însă cele care vor fi principalul punct de atracţie pentru clienţi, spune Eftimie. "De la lansarea MMS-urilor şi a apelurilor video în ultimii cinci ani nu s-a mai lansat niciun serviciu inovator pe piaţa locală. LTE (4G) este doar o nouă tehnologie de acces, nu este serviciu nou."

Cu ce va veni nou compania? Clienţii noului operator vor putea avea, spre exemplu, mai multe cartele sim cu acelaşi număr pe mai multe telefoane mobile. "Poţi avea spre exemplu acelaşi număr pe două telefoane, iar dacă se termină bateria la unul dintre ele, îl poţi folosi imediat pe celălalt pentru a continua convorbirea fără ca interlocutorul să-şi dea seama că ai schimbat telefoanele. Acest operator va fi şi o plat­formă de teste, pentru că de exemplu testez o soluţie care să permită utilizarea telefoanelor mobile la bordul avioanelor, fără alte echipamente instalate pe aeronavă". De asemenea, compania le va permite clienţilor şi să aibă mai multe numere de telefon pe aceeaşi cartelă sim sau va oferi acces la aplicaţii M2M (Machine2Machine) care să permită, spre exemplu, stabilirea de la distanţă a temperaturii din locuinţă.

"Ţintim toate tipurile de clienţi. Dar ne interesează doar clienţii care au un telefon 3G, clienţii care vor mai mult de la telefonul lor".

Citiţi mai mult pe ZF Corporate.

 
Cuvinte cheie:
telefonie mobilă
, abonaţi
, Enigma System
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 5 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (5):
Klaus - 04 decembrie 2012, 19:40

Cam asta ar fi viitorul in telefonia mobila. Mai multi operatori mici care sa functioneze pe infrastructura gigantilor ar putea sa isi gestioneze mult mai bine serviciile si clientii. Pt un "gigant" clienul cu pana 10 SIMuri si facturi de 200-300 euro nu inseamna mare lucru. Insa pt un operator mic chiar va fi un client important. Buna ideea, sa vedem ce iese.

HH - 04 decembrie 2012, 18:04

Sa fim serosi.. lauda de sine nu miroase a bine. O sa sfarseasca si acest personaj laudaros ca si cei de la Click !

Idei de copca! - 04 decembrie 2012, 16:49

Tocmai ma pregateam sa imi cumpar un telefon DUAL SIM pentru ca sa nu tin 2 telefoane in buzunar, cand am citit ideea contrara a cestui tanar domn:

- daca ai un singur numar de telefon, de ce sa nu tii 2 telefoane in buzunar?
Nu stii cand ti se termina bateria in mijlocul convorbirii, dar te apuci sa cheltui bani pe 2 telefoane, 2 baterii, iti umpli buzunarele sau ce mai ai cu telefoane si zici ca ai solutie backup in orice moment!

Domnule, nu te pune pe ganduri faptul ca dimensiunile telefoanelor mobile normale (nu smartphoane) scad an de an?
Si cum durata bateriei creste si tine acum, la telefoane normale, chiar si 10 zile, ce iti mai trebuie al doilea telefon?

marius - 04 decembrie 2012, 16:27

si cum toti saracii fara o chifla in stomac au acum terminale 3-4G de ultima generatie DAR nu au credit pe ele, am inteles targetul firmei. insa imi permit sa emit o ipoteza: serviciul se va lansa, va avea oferte de genul 10.000 de minute pentru.. 3 E pe luna, va merge in pierdere primii 2-3 ani, apoi cand va avea o baza de date decenta va mari tarifele, insa pe atunci deja reteaua va fi supraincarcata si va incepe sa cedeze. atunci oamenii vor incepe sa migreze inapoi spre retelele vechi. suna cunoscut ? :)

gamer8martie - 04 decembrie 2012, 16:14

Sper sa aiba succes.Nu strica competitia.Majoritatea tineretului detine un telefon 3G deci cred ca ei vor fi tinta.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide