Business Hi-Tech

Un grup de manageri şi antreprenori a fondat un „club“ care va finanţa start-up-uri locale din IT

Proiectul îi are drept cofondatori pe Radu Georgescu (foto st.), fondatorul Gecad, şi Andrei PitiŞ (dr. sus), actualul şef al Asociaţiei Naţionale a Industriei de Software şi Servicii, şi este gestionat de Bogdan Iordache (dr. jos), un tânăr antreprenor care a organizat în ultimii ani conferinţa destinată start-up-urilor „How to Web“

Autor: Adelina Mihai

26.09.2012, 19:01 1851

Un grup de investitori din domeniul IT, printre care se află şi Radu Georgescu, fondatorul grupului Gecad, a lansat o platformă (http://techangels.ro/) prin care vrea să adune investitori dispuşi să finanţeze start-up-uri din domeniul înaltei tehnologii.

Proiectul este gestionat de Bogdan Iordache, un tânăr antreprenor care a organizat în ultimii ani conferinţa destinată start-up-urilor How to Web, şi îi are drept cofondatori pe Radu Georgescu şi Andrei Pitiş, actualul şef al Asociaţiei Naţionale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care este totodată profesor la Politehnică şi investitor în mai multe start-up-uri.

Proiectul are drept obiectiv creşterea industriei locale IT de creare de produs, prin încurajarea afacerilor care au nevoie de o finanţare care porneşte de la câteva mii de euro şi până în 200.000 de euro.

"Am constatat că deşi există foarte mulţi bani în piaţă, există un «gap» (lipsă- n.red.) în ceea ce priveşte sumele cuprinse între 10.000 şi 200.000 de euro, pe care nu vrea să le investească nimeni. Dacă pentru un start-up cu o nevoie de finanţare de până în 10.000 de euro antreprenorii mai găsesc bani cu resurse proprii, iar pentru cele de peste 200.000 de euro se pot obţine de la fondurile de investiţii, între aceste valori nu sunt dispuşi să investească decât acei «business angels»", a spus Radu Georgescu.

El adaugă că în România nu s-a dezvoltat o cultură a investiţiilor personale deşi sunt oameni care ar avea la dispoziţie o sumă de 10.000 de euro pentru investiţii, dar care nu au apetenţă către investiţii cu risc şi preferă să-şi ţină banii în bănci.

În prezent, clubul Techangels.ro are aproape 20 de membri, printre aceştia aflându-se Lucian Todea, CEO al ITNT, Laurent Asscher, CEO al Airteck Capital Group, Răzvan Căpăţînă, managing partner al Business Results sau Sergiu Neguţ, partener la firma de consultanţă în HR Wanted Transformation Consultancy, care a fost anterior directorul adjunct al operatorului de servicii medicale private Regina Maria.

"În decurs de 2-3 ani, vrem să avem anual start-up-uri de ordinul zecilor care să fie finanţabile, iar clubul să aibă cel puţin 100 de business angels. Pe lângă oferirea de finanţare, aceşti investitori au rolul de a-i ajuta pe antreprenori cu expertiza pe care o au în domeniul în care lucrează şi cu relaţiile profesionale pe care şi le-au consolidat de-a lungul timpului", a declarat Bogdan Iordache. El spune că, pe termen scurt, platforma nu va aduce profit, obiectivul fiind găsirea unor business angels dispuşi să finanţeze micile afaceri din domeniul tehnologiei, iar ulterior se va găsi o modalitate de monetizare a proiectului, fie prin obţinerea unui procent din noile investiţii, fie printr-o taxă anuală de acces în acest club.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO