Business Hi-Tech

Un nou virus tinteste telefoanele mobile inteligente

24.11.2004, 00:00 28

Posesorii de telefoane mobile inteligente (smartphones) pot cadea victime celui mai nou virus de mobil aparut pe Internet, au avertizat oficialii organizatiei care produce cel mai raspandit sistem de operare pentru telefoanele mobile, Symbian.
Virusul, botezat Skulls (in traducere, ?craniu"), afecteaza, deocamdata, numai modelul Nokia 7610. Telefoanele produse de Sony Ericsson, Motorola, BenQ si Fujitsu, care ruleaza Symbian, nu sunt afectate de acest program, spun specialistii. Virusul este deghizat intr-un software care creeaza imagini de fundal (wallpaper) pentru ecranul telefonului mobil. Daca utilizatorul il instaleaza pe telefon, Skulls modifica toate iconitele de pe ecranul aparatului cu imagini ale unui craniu. In plus, virusul blocheaza majoritatea functiilor telefonului, ingreunand mult utilizarea si repararea acestuia, relateaza BBC.
Practic, un telefon infectat cu Skulls isi pierde toate functiile auxiliare care definesc conceptul de telefon inteligent (e-mail, acces la Internet, organizator personal, calendar etc.), el nemaiputand fi folosit decat pentru a efectua sau a receptiona convorbiri telefonice.
Conform oficialilor Symbian, gradul de risc in privinta raspandirii acestui virus este destul de scazut, deoarece utilizatorii trebuie sa parcurga mai multi pasi pentru a-l instala, inclusiv citirea unei avertizari de securitate care apare pe ecran in timpul procesului de instalare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO