Business Hi-Tech

Un puşti de 17 ani din Londra devine milionar după o tranzacţie de 30 mil. $ cu Yahoo!

Nick D’Aloisio a creat Summly, o aplicaţie de succes care rezumă automat conţinutul ştirilor pentru ca acestea să poată fi citite mai uşor de pe smartphone-uri.

Nick D’Aloisio a creat Summly, o aplicaţie de succes care rezumă automat conţinutul ştirilor pentru ca acestea să poată fi citite mai uşor de pe smartphone-uri.

Autor: Andreea Anghel

27.03.2013, 00:04 3100

Un adolescent de 17 ani din Londra, un adevărat talent în crearea de software, a devenit milionar după ce compania americană Yahoo! a decis să cumpere pentru suma de 30 de milioane de dolari aplicaţia pe care acesta o crease, scrie FT.

Aplicaţia creată de Nick D’Aloisio, denumită Summly, rezumă automat conţinutul ştirilor pentru ca acestea să poată fi citite mai uşor de pe smartphone-uri.

D’Aloisio, care a învăţat singur la vârsta de 12 ani să creeze software, va lucra la biroul Yahoo! din Londra şi îşi va continua în paralel şi studiile.

El a fost aplaudat de Apple după lansarea aplicaţiei Summly, care a fost considerată drept una dintre cele mai bune aplicaţii ale anului 2012. Aplicaţia a fost descărcată de aproape un milion de ori înainte de a fi retrasă din magazinul de aplicaţii al Apple, după anunţul tranzacţiei.

Marissa Mayer, care ocupă funcţia de CEO al Yahoo! de la jumătatea anului trecut, este preocupată de oferirea de servicii personalizate utilizatorilor Yahoo şi urmăreşte creşterea numărului de angajaţi prin cumpărarea unor mici companii start-up din domeniul tehnologic. Din iulie anul trecut, de când Marissa Mayer a preluat conducerea, Yahoo a cumpărat şase astfel de companii, printre care Jybe, un start-up specializat în recomandări de cărţi, filme, restaurante.

Aplicaţia Summly a fost lansată oficial pe 1 noiembrie anul trecut şi a fost susţinută de persoane influente, după cum informează publicaţia The Wall Street Journal.

Ce face aplicaţia de 30 de milioane de dolari cumpărată de Yahoo? Aplicaţia scanează articole lungi de pe site-urile unor publicaţii şi alege câteva propoziţii pentru a face un rezumat.  Aplicaţia poate prelua maximum trei propoziţii pe care le uneşte pentru a realiza o sinteză a articolelor.  Impresionant este faptul că algoritmul pe care îl foloseşte aplicaţia poate pune la un loc propoziţiile fără a fi nevoie de intervenţia unei persoane.

De asemenea, Summly le permite utilizatorilor să creeze noi teme, cum ar fi de exemplu Baschet sau Fitness şi în doar câteva secunde aplicaţia furnizeză rezumatele articolelor relevante pentru subiectului ales.

Echipa din spatele aplicaţiei a lucrat cu SRI International, institutul de cercetare din California cunoscut şi sub numele de Institutul de Cercetări Stanford pentru a crea tehnologia folosită la rezumarea articolelor internaţionale.

La prima deschidere a aplicaţiei este afişat un video enervant de lung, după cum susţin jurnaliştii The Wall Street Journal. După terminarea videoclipului, utilizatorul este redirecţionat către o pagină de titlu unde zeci de subiecte sunt listate, incluzând sport, ştiinţă, timp liber, artă, politică şi ştiri internaţionale.

La începutul fiecărui subiect este afişată o poză care ocupă aproximativ o treime din ecranul smartphone-ului, alături de titlu şi sursa articolului. Printre publicaţiile de pe care sunt preluate articolele se numără: Associated Press, CBS News, USA Today, CNN Money, Engadget, Golfweek şi Design News.

Dacă utilizatorul atinge de două ori cu degetul ecranul smartphone-ului pe rezumatul afişat de Summly, aplicaţia îl va trimite automat la o versiune extinsă a articolului. Dacă va atinge ecranul printr-un gest de sus în jos utilizatorul este direcţionat către articolul original, iar dacă utilizatorul se mişcă degetele pe ecran cu un gest invers, de jos în sus va fi direcţionat către pagina de titlu.

Aplicaţia necesită însă anumite îmbunătăţiri pentru că în procesul rezumării mai apar greşeli de punctuaţie şi uneori ordonarea propoziţiilor nu oferă o înţelegere clară a subiectului, potrivit jurnaliştilor The Wall Street Journal.

Aplicaţia a fost disponibilă gratuit doar pe smartphone-ul Apple iPhone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO