Business Hi-Tech

Un român este cofondator al unei platforme de schimb valutar online în Spania, cu tranzacţii de 10 mil. euro pe lună

Paul Opra

Paul Opra

Autor: Oana Stupinean

15.03.2016, 00:05 4063
Paul Opra (36 de ani) împreună cu Samuel Barbieux (43 de ani) şi Sofia Smith (33 de ani) au pariat 50.000 de euro pentru dez­voltarea unei platforme online de schimb valutar pentru companii, iar anul tre­cut au înregistrat tranzacţii de 10 mil. euro pe lună.
 
„În 2015 am avut un volum de tranzacţii de aproximativ 10 milioane de euro pe lună, cu cei 150 de clienţi dintre care 90% sunt din mediul corporate, iar restul sunt persoane fizice”, a spus Opra, cofondatorul platfor­mei online Kuarix. Timişoreanul Paul Opra a părăsit România acum 13 ani cu ideea de a-şi conti­nua studiile în domeniul dreptului în Spania. Ajuns în Barcelona, acesta a văzut „scli­pirea” din domeniul IT şi cunoscându-l pe Bar­bieux au fondat platforma online de schimb valutar Kuarix.
 
Ideea start-up-ului a por­nit dintr-o ne­voie resimţită de Barbieux, care avea o mică afacere de export vinuri din Franţa în SUA, însă care după câteva tran­zacţii de schimb valutar din dolari în euro a remarcat că banca practica un co­mi­sion major. Start-up-ul percepe comisi­oane între 0,10% şi 0,50%, iar durata tran­zac­ţiilor este semnificativ mai mică, susţine Opra. Sectorul fintech, în care activează şi start-up-ul pe jumătate românesc, cuprinde companii care oferă servicii financiare online şi constituie o ameninţare din ce în ce mai puternică pentru supremaţia băncilor.
 
Sectorul fintech în România este încă o piaţă mică şi nu foarte aglomerată, de aceea printre planurile companiei Kuarix se numără şi deschiderea unei filiale în Ro­mânia la jumătatea acestui an, unde vor angaja trei persoane. „Ţinta pentru anul 2016 este să consolidăm activitatea pe piaţa din Mexic, iar în a doua parte a anului să avem o filială şi în România, la Timişoara sau la Bucureşti, şi să câştigăm aproximativ 300 de clienţi”.
 
Start-up-ul Kuarix are clienţi din ţări ca Spania, Portugalia, Franţa, Canada, Hong Kong, Olanda, Germania, dar şi România. Printre cei mai importanţi clienţi de pe plan local se numără Altom Consulting, un furnizor de soluţii software.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO