Business Hi-Tech

Un senator american pune piedica Microsoft Windows XP

26.07.2001, 00:00 13



Un senator american a solicitat Guvernului Statelor Unite sa determine Microsoft Corp. sa adopte unele modificari majore la sistemul de operare Windows XP pentru a permite adaptarea acestuia la aplicatii de software dezvoltate de companii rivale, relateaza Mediafax.

In cazul in care propunerea senatorului Charles Schumer, reprezentant al statului New York, va fi acceptata, autoritatile americane vor bloca lansarea sistemului Windows XP, programata a avea loc la sfarsitul lunii octombrie.

Printre aplicatiile pentru care oficialul de la Washington a solicitat modificari se numara programele de vizualizare a fotografiilor digitale, de rulare a materialelor media si a celor de mesagerie rapida.

"Voi trimite o scrisoare presedintelui autoritatii antistrust, in care ii voi solicita sa nu incheie nici o intelegere cu Microsoft pana cand reprezentantii companiei nu vor permite competitorilor sa-si ofere propriile aplicatii software in aceleasi conditii cu acelea ale Microsoft", a precizat senatorul.

Initiativa lui Charles Schumer intervine la numai o zi dupa inceperea discutiilor dintre reprezentantii Microsoft si cei ai Departamentului de Justitie privind procesul intentat de autoritatile antitrust.

Schumer a mai spus ca daca Windows XP va fi lansat in varianta actuala, care nu permite utilizatorilor sa acceseze aplicatii software comercializate de companiile cu care Microsoft se afla in competitie, precum programele de vizualizare a imaginilor digitale produse de Kodak, aceste companii nu vor mai avea nici o sansa in fata Microsoft.

"Am impresia ca Microsoft doreste sa-si consolideze monopolul", a afirmat senatorul american. Ca reactie la aceasta solicitare, Microsoft a intocmit un comunicat in care se arata ca plangerile unor companii precum AOL si Kodak "nu merita o intrunire a Congresului american".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO