Business Hi-Tech

Un sfert de million de euro pentru o aplicaţie mobilă pentru nevăzători

Un sfert de million de euro pentru o aplicaţie mobilă...

Autor: Ioana Nita

15.01.2015, 19:02 651

Organizaţia non-profit Be My Eyes din Danemarca, fondată de românul Anton Korityak împreună cu alte patru persoane - Hans Wiberg, Thelle Kristensen, Knud Hansen şi Line Dybdahl, a lansat aplicaţia cu acelaşi nume destinată utilizatorilor de smartphone-uri care sunt nevăzători.

Aplicaţia Be My Eyes le oferă persoanelor nevăzătoare acces la o comunitate de voluntari - persoane care au simţul văzului  şi-au descărcat aplicaţia. Astfel, în cazul în care o persoană nevăzătoare are nevoie de ajutor în diferite situaţii – la setarea maşinii de spălăt sau pentru verificarea perioadei de valabilitate a unui produs alimentar, pot porni Be My Eyesţia, care va realiza o legătură video cu unul dintre voluntarii înscrişi în aplicaţie. Voluntarii primesc o alertă pe telefon, iar apoi le comunică persoanelor nevăzătoare ceea ce văd pe ecranul telefonului – imaginile înregistrate în timp real de aceştia.

Investiţia în dezvoltarea aplicaţiei s-a ridicat la 1,8 milioane de coronae daneze (240.000 euro), fonduri asigurate de Velux Fonden şi “Asociaţia daneză a nevăzătorilor” (Danish Blind Society).

Ideea dezvoltării aplicaţiei îi aparţine lui Hans Wiberg (50 de ani), care a început să îşi piardă vederea  de la 25 de ani. Aplicaţia este disponibilă pentru terminalele Apple şi este disponibilă şi în limba română.

Anton Korityak a absolvit Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca în 2010, iar apoi a urmat un master în antreprenoriat la Universitatea Jönköping din Suedia. El a lucrat în cadrul mai multor proiecte internaţionale în Suedia, Malaezia şi Danemarca. În prezent el lucrează în centrul IBM din Bratislava.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO