Business Hi-Tech

Un supercomputer japonez detronează IBM: Dispozitivul ocupă primul loc în topul celor mai puternice sisteme din lume

Un supercomputer japonez detronează IBM: Dispozitivul...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

22.06.2020, 19:16 990

Un supercomputer japonez, construit cu tehnologie Arm Ltd, furnizor de procesoare pentru smartphone-uri, a ocupat primul loc în topul celor mai puternice sisteme din lume, depăşind sistemele ce folosesc procesoare International Business Machines Corp, relatează Reuters.

Supercomputerul Fugaku, un sistem dezvoltat în comun de institutul japonez de cercetare RIKEN şi compania Fujitsu Ltd din Kobe, Japonia, a ocupat primul loc în TOP500, o listă a celor mai puternice computere din lume, publicată de două ori pe an.

Sistemul clasat pe primul loc în noiembrie 2019 este cel de la Oak Ridge National Laboratory din Statele Unite, cu procesoare IBM. Procesoarele IBM şi Intel Corp au dominat top 10, cu excepţia unui sistem de la Centrul Naţional de Supercomputare din Wuxi, China, ce foloseşte procesoare de concepţie chineză.

Guvernele folosesc supercomputere pentru a simula explozii nucleare. De asemenea, sunt utilizate pentru modelarea sistemelor climatice şi pentru cercetări în biotehnologie. Supercomputerul Fugaku va fi utilizat în astfel de cercetări ca parte a programului tehnologic Japan’s Society 5.0.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO