Companie: Databricks
Fondatori: Ali Ghodsi, Andy Konwinski, Ion Stoica, Patrick Wendell, Reynold Xin, Matei Zaharia, Arsalan Tavakoli (2013)
Sediu central: San Francisco, California, SUA
CEO: Ali Ghodsi
Domeniu: software pentru date şi inteligenţă artificială
Total finanţări: peste 20 de miliarde de dolari
Evaluare curentă: 62 miliarde de dolari în urma finanţării de 10 miliarde de dolari din decembrie 2024
Model de business: dezvoltă tehnologii pentru baze de date şi inteligenţă artificială, oferind soluţii de analiză şi gestionare a datelor în cloud
Cifre cheie: peste 12.000 de clienţi, inclusiv companii precum Comcast şi Shell; venituri anuale de 1,6 miliarde de dolari în 2023
Povestea Databricks pe larg
Databricks a fost fondată în 2013 de Ali Ghodsi, Andy Konwinski, Ion Stoica, Patrick Wendell, Reynold Xin, Matei Zaharia, Arsalan Tavakoli - un grup de cercetători de la Universitatea din California, Berkeley, cunoscuţi pentru crearea Apache Spark, un cadru open-source pentru procesarea distribuită a datelor, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei. La înfiinţarea acesteia au luat parte şi românii Ion Stoica şi Matei Zaharia. Compania a introdus conceptul de „lakehouse“, o arhitectură ce combină funcţionalităţile unui data warehouse cu cele ale unui data lake, permiţând organizaţiilor să gestioneze şi să analizeze atât date structurate, cât şi nestructurate într-o singură platformă.
Sub conducerea CEO-ului Ali Ghodsi, Databricks a cunoscut o creştere rapidă, atrăgând investiţii semnificative şi extinzându-şi portofoliul de produse. Astfel, în 2019, Databricks a devenit „unicorn“, când evaluarea sa a depăşit pragul de 1 miliard de dolari, conform informaţiilor publicate pe site-ul Investors.com.
În 2021, Databricks a anunţat că a strâns 1,6 miliarde de dolari într-o rundă de finanţare seria H condusă de Counterpoint Global, cu participarea BNY Mellon şi ClearBridge, scria VentureBeat. Andreessen Horowitz, Fidelity Management & Research şi Franklin Templeton au contribuit şi ei la runda de finanţare care a dus evaluarea companiei la 38 de miliarde de dolari.
În 2022, Ali Ghodsi, CEO-ul Databricks, a discutat despre parteneriatul în evoluţie al companiei cu Amazon Web Services (AWS) şi despre modul în care Databricks a fost construit pe platforma AWS, scrie SiliconAngle.com. El a subliniat că, de la înfiinţarea companiei în 2013, Databricks a crescut semnificativ, ajungând să genereze venituri anuale recurente de aproximativ 100 de milioane de dolari în 2017, ceea ce a atras atenţia AWS şi a condus la o colaborare mai strânsă între cele două companii.
În 2023, compania a achiziţionat startup-ul de AI MosaicML pentru 1,3 miliarde de dolari, consolidându-şi poziţia în domeniul inteligenţei artificiale generative, potrivit Investors.com.
Databricks colaborează strâns cu mai multe companii de top, precum Meta Platforms, pentru a dezvolta şi implementa modele avansate de inteligenţă artificială. În decembrie 2024, Meta a devenit investitor în cadrul unei runde de finanţare de 10 miliarde de dolari, care a dus evaluarea Databricks la 62 miliarde de dolari, scrie Reuters şi CNBC. Reprezentanţii companiei au transmis că vor folosi fondurile obţinute din runda de finanţare prin capitaluri proprii de 10 miliarde de dolari pentru noi produse bazate pe inteligenţă artificială, achiziţii şi o extindere semnificativă a operaţiunilor internaţionale de lansare pe piaţă, cât şi pentru a achiziţiona acţiuni deţinute de angajaţi actuali şi foşti.
În ianuarie 2025, Databricks a obţinut finanţări în valoare de peste 5 miliarde de dolari de la creditori precum Blackstone, Apollo Global Management Inc. şi Blue Owl Capital Inc., aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă din istoria companiei, conform Bloomberg.
În februarie 2025, compania a apărut pe platforma de coinvestiţii în start-up-uri de tehnologie SeedBlink, astfel că românii pot investi – un tichet minim de puţin peste 2.400 de euro – în Databricks, conform informaţiilor de pe SeedBlink.
Cu o bază de clienţi în continuă creştere şi parteneriate strategice, Databricks se poziţionează ca un lider în furnizarea de soluţii de date şi AI, ajutând companiile să valorifice puterea datelor pentru a stimula inovaţia şi eficienţa operaţională, conform informaţiilor publicate pe site-ul companiei. Compania are peste 12.000 de clienţi, inclusiv companii precum Comcast şi Shell, şi venituri anuale de 1,6 miliarde de dolari în 2023, potrivit sursei citate anterior.