Business Hi-Tech

UN UNICORN PE ZI: Miro

Andrey Khusid

Andrey Khusid

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.02.2025, 00:03 83

Companie: Miro

Fondatori: Andrey Khusid, Oleg Shardin (2011)

Sediu central: San Francisco, California, SUA

CEO: Andrey Khusid

Domeniu: software colaborativ, whiteboarding digital

Total finanţări: peste 475 milioane dolari

Evaluare curentă: 17,5 miliarde dolari după o rundă de finanţare de 400 de milioane de dolari din ianuarie 2022

Model de business: oferă un plan gratuit cu funcţionalităţi de bază şi abonamente premium pentru echipe şi companii

Cifre cheie: peste 60 de milioane de utilizatori; peste 180.000 de organizaţii folosesc Miro, inclusiv 99% dintre companiile Fortune 100.

 

Povestea Miro pe larg

Miro a fost fondată în 2011 de Andrey Khusid şi Oleg Shardin ca o soluţie de whiteboarding digital pentru echipe distribuite, permiţând colaborarea vizuală în timp real. Iniţial cunoscută sub numele de RealtimeBoard, compania a fost rebranduită în 2019 ca Miro, devenind una dintre cele mai populare platforme de colaborare pentru echipe remote, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei.

În 2018, Miro, cunoscută atunci ca RealtimeBoard, a obţinut o finanţare de 25 de milioane de dolari de seria A, condusă de Accel, având deja peste 2 milioane de utilizatori, inclusiv companii precum Netflix, Twitter, HubSpot, Airbnb şi Salesforce, scrie VentureBeat.

În 2020, Miro a atras o finanţare în valoare de 50 de milioane de dolari în seria B, condusă de ICONIQ Capital, potrivit BusinessWire şi Siliconangle.

În 2021, Miro a continuat să-şi extindă funcţionalităţile şi să sprijine comunitatea utilizatorilor prin diverse iniţiative şi evenimente, conform informaţiilor publicate pe site-ul companiei.

În ianuarie 2022, Miro a atins o evaluare de 17,5 miliarde de dolari după o rundă de finanţare de 400 de milioane de dolari, scrie TechCrunch şi Financial Times. La acea vreme, compania avea o bază de 30 de milioane de utilizatori.

În 2023, Miro a deschis huburi în New York, Londra, Berlin, München, Tokyo şi Sydney, potrivit site-ului companiei. În 2024, Miro a achiziţionat startup-ul danez Uizard, specializat în design asistat de inteligenţă artificială, pentru a-şi extinde capabilităţile în domeniul colaborării vizuale, arată sursa citată anterior.

Tot în 2024, Miro a anunţat că urmează să concedieze aproximativ 275 de angajaţi, reprezentând 18% din forţa sa de muncă, ca parte a unei restructurări organizaţionale, potrivit Theinformation.com.

Cu o creştere accelerată în timpul pandemiei, Miro s-a impus ca un instrument esenţial pentru brainstorming, planificare strategică şi management de proiect, fiind utilizată de companii precum Netflix, Spotify, Deloitte şi Cisco. Platforma integrează sute de aplicaţii terţe, inclusiv Slack, Zoom şi Jira, facilitând fluxurile de lucru hibride, potrivit site-ului companiei. Cu peste 60 de milioane de utilizatori şi un model de business „freemium“, compania continuă să crească, mizând pe extinderea funcţionalităţilor sale şi pe integrarea cu AI pentru a îmbunătăţi colaborarea digitală.

Printre consilierii Miro se numără şi Daniel Dines, fondator şi CEO al UiPath, cel mai de succes proiect al industriei locale de IT. UiPath a evoluat dintr-un start-up care funcţiona într-un apartament din Bucureşti într-o companie globală, cu sediul central în New York şi listată pe bursa de la New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels