Business Hi-Tech

UN UNICORN PE ZI: SumUp

Daniel Klein

Daniel Klein

Autor: Alexandra Cepăreanu

26.03.2025, 00:00 55

Companie: SumUp

Fondatori: Daniel Klein, Jan Deepen, Marc-Alexander Christ, Stefan Jeschonnek (2012)

Sediul central: Londra, Marea Britanie

CEO: Daniel Klein

Domeniu: fintech

Total finanţări: peste 3 miliarde de dolari

Evaluare curentă: peste 8,5 miliarde de dolari după finanţarea din mai 2024 în valoare de 1,6 miliarde de dolari.

Model de business: oferă soluţii de plată pentru micii comercianţi, inclusiv cititoare de carduri, sisteme POS şi conturi bancare de business, percepând comisioane per tranzacţie.

Cifre cheie: peste 4 milioane de companii deservite la nivel global; prezenţă în 35 de ţări; aproximativ 3.000 de angajaţi în 23 de locaţii (ianuarie 2022).

 

Povestea SumUp pe larg

SumUp este o companie fintech fondată în 2012 de Daniel Klein, Jan Deepen, Marc-Alexander Christ şi Stefan Jeschonnek, având sediul central în Londra, Marea Britanie. Scopul său principal este de a oferi soluţii de plată accesibile şi eficiente pentru micii comercianţi, se arată pe site-ul companiei.

În primii ani, SumUp s-a concentrat pe dezvoltarea şi lansarea unui cititor de carduri mobil, permiţând micilor afaceri să accepte plăţi cu cardul utilizând dispozitive mobile. În 2016, compania a fuzionat cu Payleven, un alt furnizor de plăţi mobile, consolidându-şi astfel poziţia pe piaţa europeană, potrivit sursei citate anterior.

În 2018, SumUp a fost desemnată compania cu cea mai rapidă creştere din Europa în cadrul Inc. 5000, cu peste 4.000 de companii care se alăturau zilnic platformei, potrivit Finextra.

În 2019, compania a strâns aproximativ 330 de milioane de euro de la Bain Capital Credit, Goldman Sachs Private Capital, HPS Investment Partners şi TPG Sixth Street Partners, mai scrie Finextra. Reprezentanţii companiei au folosit fondurile pentru a continua extinderea suitei de produse SumUp, atât organic, cât şi prin mai multe achiziţii (M&A).

În 2021, SumUp a anunţat achiziţia startup-ului american Fivestars pentru 317 milioane de dolari, scrie Reuters.

În acelaşi an, compania a obţinut 893 de milioane de dolari într-o rundă de finanţare pe bază de credit, cu scopul de a sprijini extinderea internaţională şi dezvoltarea de noi produse financiare pentru comercianţi, potrivit Pymnts şi SumUp.com. Această finanţare a fost una dintre cele mai mari runde de acest tip din sectorul fintech la acea vreme.

În 2022, SumUp a obţinut o finanţare de 590 milioane de euro, evaluând compania la 8 miliarde de euro, potrivit EU-Startups.

În decembrie 2023, SumUp a atras 307 milioane de dolari (aproximativ 285 milioane de euro) într-o rundă de finanţare condusă de Baupost Group, cu participarea unor investitori existenţi, precum Sixth Street şi Bain Capital, scrie CNBC.

Iar în mai 2024, SumUp a obţinut 1,5 miliarde de euro (aproximativ 1,6 miliarde de dolari) într-o rundă de finanţare prin credit, care a dus evaluarea companiei la peste 8,5 miliarde de dolari, conform TechEU, Reuters şi EU-Startups. Planurile reprezentanţilor vizau şi vizează în continuare expansiunea internaţională, dezvoltarea de noi produse financiare şi consolidarea poziţiei SumUp pe piaţa globală a plăţilor digitale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels