Business Hi-Tech

UNICORNUL DE LA PAGINA 11: Helsing

Marc Fontaine

Marc Fontaine

Autor: Alexandra Cepăreanu

15.05.2025, 00:05 77

Companie: Helsing

Fondatori: Torsten Reil, Niklas Koehler, Dr. Gundbert Scherf (2021)

Sediul central: München, Germania

CEO: Marc Fontaine

Domeniu: tehnologie de apărare bazată pe inteligenţă artificială (AI)

Total finanţări: aproximativ 827 milioane de dolari

Evaluare curentă: 5,4 miliarde de dolari (4,9 mld. euro) după finanţarea de 450 milioane de euro din iulie 2024

Model de business: dezvoltarea de software AI pentru aplicaţii militare, inclusiv integrarea în sisteme existente (avioane, drone, submarine) şi producţia de drone autonome.

Cifre cheie: peste 400 de angajaţi în 2024; parteneriate strategice cu companii precum Airbus, Saab, Rheinmetall; contracte cu guvernele Germaniei şi Ucrainei.

 

Helsing GmbH, fondată în 2021 la München de către Torsten Reil, Niklas Köhler şi dr. Gundbert Scherf, este o companie europeană de tehnologie de apărare axată pe integrarea inteligenţei artificiale (AI) în sisteme militare, arată informaţiile publicate pe site-ul companiei.

Compania a atras atenţia investitorilor printr-o serie de runde de finanţare semnificative. Astfel, în 2021, Helsing a obţinut o finanţare seed de aproximativ 2 milioane de dolari de la investitori europeni, potrivit Forbes.

În noiembrie 2021 a urmat prima rundă majoră de finanţare, seria A, în valoare de peste 100 milioane euro, condusă de Prima Materia, fondul de investiţii al cofondatorului Spotify, Daniel Ek, conform Sifted.eu şi Financial Times.

În septembrie 2023, Helsing a strâns 209 milioane euro în seria B de finanţare, rundă condusă de General Catalyst, cu participarea companiei suedeze Saab, care a investit 75 milioane eeuro pentru o participaţie de 5%, scrie Financial Times. În urma acestei runde de finanţare, Helsing a atins statutul de unicorn, compania fiind evaluată la aproximativ 1,7 miliarde euro.

În iulie 2024 a urmat seria C de finanţare, în urma căreia Helsing a obţinut 450 milioane euro.

Runda a fost condusă de General Catalyst, cu participarea investitorilor Elad Gil, Accel, Lightspeed, Plural şi Greenoaks, potrivit TechCrunch şi Tech.eu. Această rundă a evaluat Helsing la aproximativ 5,4 miliarde de dolari (peste 4,9 miliarde de euro).

În februarie 2025, Helsing a anunţat un parteneriat strategic cu Loft Orbital – start-up american care oferă servicii de operare satelitară „as-a-service“ - pentru a dezvolta şi implementa prima constelaţie europeană de sateliţi multi-senzor controlaţi de AI, scrie SpaceWatch.Global. Această iniţiativă vizează furnizarea de informaţii în timp real pentru aplicaţii guvernamentale, de apărare şi securitate, inclusiv supravegherea frontierelor şi protecţia infrastructurii. Constelaţia va utiliza procesarea AI la bord pentru a detecta şi clasifica activele militare la nivel global, a scris Marc Fontaine, CEO al Helsing, pe pagina sa de LinkedIn.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels