Business Hi-Tech

UNICORNUL DE LA PAGINA 11: Stegra (fosta H2 Green Steel)

Henrik Henriksson

Henrik Henriksson

Autor: Alexandra Cepăreanu

21.05.2025, 00:03 93

Companie: Stegra (fosta H2 Green Steel)

Fondatori: Vargas Holding (2020)

Sediul central: Stockholm, Suedia

CEO: Henrik Henriksson

Domeniu: tehnologie industrială sustenabilă; green tech

Total finanţări: 6,5 miliarde euro

Evaluare curentă: nedezvăluită public, compania este considerată unicorn datorită finanţării şi contractelor semnate

Model de business: producţie de oţel cu emisii aproape zero folosind hidrogen verde generat intern; vânzare de oţel, fier şi hidrogen către clienţi industriali pe baza unor contracte pe termen lung

Cifre cheie: 10 milioane de tone de oţel verde precontractate până în 2030; preţul oţelului este între 600–2.000 euro/tonă; 30 de clienţi europeni, inclusiv Scania şi IKEA, cu contracte de 7 ani acoperind 50% din producţia fabricii din Boden; peste 300 de angajaţi în prezent, cu planuri de extindere la 1.500 până la sfârşitul lui 2025.

 

Povestea Stegra pe larg

Stegra, cunoscută anterior sub numele de H2 Green Steel, este o companie suedeză fondată în 2020 de Vargas Holding, cu misiunea de a decarboniza industria siderurgică prin producerea de oţel utilizând hidrogen verde, arată informaţiile publicate pe site-ul companiei. Sediul central se află în Stockholm, iar proiectul principal este construcţia unei fabrici integrate de oţel verde în Boden, Suedia.

În mai 2021, compania a atras o finanţare seria A în valoare de 86 milioane euro (aproximativ 105 milioane dolari) într-o rundă condusă de investitori precum Altor, Vargas, Scania, Mercedes-Benz, Daniel Ek (Spotify), Cristina Stenbeck şi Kingspan, scrie Crunchbase. Fondurile au fost destinate dezvoltării proiectului şi obţinerii autorizaţiilor necesare.

În octombrie 2022, a urmat o rundă de finanţare de 260 milioane euro, cu participarea unor investitori noi precum Hitachi Energy, Kobe Steel şi Kinnevik, alături de investitori existenţi precum AMF, GIC şi Schaeffler, potrivit Crunchbase. Scopul principal a fost finanţarea construcţiei fabricii din Boden.

În septembrie 2023, Stegra a obţinut 1,5 miliarde euro într-o rundă de finanţare condusă de Altor, GIC, Hy24 şi Just Climate, scrie portalul News.Cision. La această rundă au participat şi investitori noi precum Temasek şi Andra AP-fonden, cât şi investitori existenţi care şi-au majorat contribuţiile.

În ianuarie 2024, compania a atras încă 300 milioane euro în capital de la investitori precum Microsoft Climate Innovation Fund, Mubea şi Siemens Financial Services, potrivit Crunchbase şi Silicon Canals.

Deşi Stegra nu a dezvăluit public evaluarea sa, statutul de unicorn este confirmat de amploarea finanţărilor atrase şi de angajamentele din partea clienţilor. Compania a semnat contracte pe termen lung pentru livrarea a 10 milioane de tone de oţel verde până în 2030, cu clienţi precum Scania şi IKEA, se arată pe site-ul companiei suedeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels