Business Hi-Tech

Uniunea Europeană ia în calcul interzicerea tehnologiei de recunoaştere facială în spaţiile publice pe o perioadă de cinci ani

Uniunea Europeană ia în calcul interzicerea tehnologiei...

Autor: Eduard Ivanovici

19.01.2020, 08:38 563

Liderii Uniunii Europene iau în calcul interzicerea folosiriii recunoaşterii faciale în spaţiile publice pe o perioadă de cinci ani, timp în care se vor dezvolta mai multe măsuri de protecţie create special pentru a reglementa riscurile pe care le prezintă o astfel de tehnologie, potrivit POLITICO.

Viitoarele reglementări se vor baza pe politicile actuale de confidenţialitate ale Uniunii Europene, care sunt deja suficient de dure.

„Următorul cadru de reglementare ar putea merge şi mai departe şi să includă o interdicţie temporară asupra folosirii tehologiei de recunoaştere facială în spaţiile publice”, reiese din draft-ul de 18 pagini pe care îl va prezenta, cel mai probabil, vicepreşedintele Margrethe Vestager preşedintelui comisiei Ursula von der Leyen şi altor comisari la jumătatea lunii februarie.

„Asta ar însemna că folosirea tehnologiei de recunoaştere facială de către actori publici sau privaţi în spaţiile publice va fi interzisă pentru o perioadă determinată de timp (3-5 ani), timp în care ar putea fi identificată şi dezvoltată o metodologie de evaluare a impactului şi riscurilor pe care le prezintă măsurile manageriale ale unei astfel de tehnologii”, reiese din document.

Noua conducere a UE, care a ocupat biroul în luna decembrie, a anunţat că va iniţia o serie de legislaţii pentru tehnologia AI (inteligenţă artificială) în primele 100 de zile de la ocuparea Consiliului Uniunii, sperând că va face din blocul socio-economic european prima regiune din lume cu legi bine stabilite pentru tehnologiile emergente.

Din februarie, UE va petrece câteva luni în care va solicita feedback din interiorul industriei, societăţii civile şi guvernelor naţionale, potrivit unor oficiali implicaţi în proces.

„Cadrul de reglementare pentru inteligenţa artificială trebuie să fie în concordanţă cu majoritatea obiectivelor de abordare pe plan european ale inteligenţei artificiale în condiţiile în care dorim să promovăm capacitatea de inovare a Europei în acest sector şi  în care vrem să ne asigurăm că tehnologia este dezvoltată şi utilizată într-un mod ce respectă valorile şi principiile europene”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO