Business Hi-Tech

Uniunea Europeană: reconstrucţie economică postpandemie cu taxe noi. Liderii UE au convenit de asemenea propunerea unei noi taxe pe carbon la începutul anului viitor

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Autor: Catalina Apostoiu

23.07.2020, 00:05 587

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că are în vedere impunerea unei taxe digitale marilor multinaţionale tech la nivel de UE după ce în ianuarie acesta renunţase la ideea impunerii unei astfel de taxe în Franţa în urma ameninţărilor cu tarife venite din partea preşedintelui american Donald Trump, scrie Euractiv.

Premierul sloven Janez Jansa a declarat la rândul său că vede o astfel de taxă drept cea mai bună resursă pentru UE. Acesta a subliniat că taxarea digitală reprezintă probabil cea mai mare resursă proprie potenţială a UE pe viitor, indicând că taxarea emisiilor şi ma­te­ria­lelor plastice este pro­ble­ma­­tică pentru ţările care au in­clus deja aceste re­sur­se în pro­pria politică na­ţională de im­pozitare.

Discuţiile privind intro­du­cerea de noi taxe survin în contextul în care cele 27 de guverne ale ţărilor membre ale UE au ajuns la începutul săptămânii la un acord privitor la un pachet de noi stimulente fiscale în valoare de 750 mld. euro pentru statele membre dur afectate de pandemie.

Într-un final, oficialii guvernelor au convenit să distribuie 390 mld. euro, din fondul total de redresare economică de 750 mld. euro, sub formă de granturi, o reducere semnificativă faţă de o propunere iniţială făcută de Franţa şi Germania în mai, ce privea granturi de 500 mld. euro.

UE a convenit de asemenea ca toate noile datorii să fie rambursate până în 2058, potrivit CNBC.

Guvernele europene va trebui să găsească noi resurse financiare pentru rambursarea datoriilor suplimentare, iar acestea includ taxe noi.

Acordul încheiat prevede introducerea unei taxe pe reziduurile din plastic nereciclate începând cu 1 ianuarie 2021, cât şi a unei taxe digitale până pe 1 ianuarie, 2023. Taxa digitală ar urma astfel să fie introdusă cu o întâziere de aproape doi ani faţă de o propunere iniţială.

Liderii UE au convenit de asemenea propunerea unei noi taxe pe carbon la începutul anului viitor, aceasta urmând să fie introdusă până în ianuarie 2023. Aceştia au cerut de asemenea Comisiei Europene să creioneze o propunere pentru extinderea sistemului de tranzacţionare a emisiilor la sectoarele aviatic şi maritim.

O taxă pe tranzacţiile financiare ar putea fi de asemenea pe viitor analizată. O astfel de taxă, propusă în 2011, nu a reuşit până acum să câştige susţinerea unanimă a statelor membre UE.

 

Taxă pe tranzacţii

O taxă pe tranzacţiile financiare ar putea fi de asemenea pe viitor analizată. O astfel de taxă, propusă în 2011, nu a reuşit până acum să câştige susţinerea unanimă a statelor membre ale UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO