Business Hi-Tech

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume intră pe piaţa din Europa de Est preluând controlul Telekom Austria

Carlos Slim - unul dintre cei mai bogaţi oa­meni din lume. AFP/Mediafax Foto

Carlos Slim - unul dintre cei mai bogaţi oa­meni din lume. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

16.07.2014, 00:04 326

Operatorul telecom America Movil, deţi­nut de Carlos Slim - unul dintre cei mai bogaţi oa­meni din lume, a anunţat luni-seară că in­ves­ti­to­rii Telekom Austria au acceptat oferta de a-şi vinde acţiunile, miliardarul mexi­can ajungând astfel să controleze com­pania de telecomunicaţii de la Vie­na cu o participaţie de peste 50%, scrie publicaţia britanică Finan­cial Times.

Grupul mexican, care deţinea deja 27% din Telekom Austria, şi com­pania de stat din Austria OIAG, care avea o participaţie de 28% la operatorul telecom austri­ac, au început discuţiile de negociere pentru res­tul acţiunilor Telekom Austria încă din luna apri­lie, măsura făcând parte din strategia lui Slim de a-şi extinde prezenţa pe piaţa din Europa.

Oficialii America Movil au declarat atunci că ar oferi acţionarilor Telekom Austria 7,15 euro pe acţiune, cu 7,5% mai mult faţă de preţul de pia­ţă al acţiunilor la acel moment. Luni-seară, gru­pul mexican a anunţat că investitorii Telekom Austria, care deţineau 104 milioane de acţiuni în cadrul companiei, au acceptat oferta.

În urma tranzacţiei, estimată la 743 milioane de euro, America Movil va deţine 225 milioane de acţiuni la Telekom Austria, ceea ce reprezintă o participaţie de 50,8% în cadrul companiei aus­tri­ece. Iar împreună cu statul austriac, care îşi păs­trează participaţia,  grupul mexican va con­tro­la Telekom Austria în pro­por­ţie de aproape 80%.

Telekom Austria are 23 de mi­lioa­ne de clienţi şi afaceri anua­le de peste 4 miliarde de euro.

Extinderea prezenţei grupului telecom mexican în Europa vine la doar o săptămână după ce Slim a anunţat că va vinde o parte din ac­ţiu­nile deţinute la America Movil ca o replică la reglemen­tă­rile mai aspre introduse pe piaţa telecom din Mexic pentru creşterea competitivităţii. Astfel, pentru a compensa presiunile cu care se con­fruntă pe piaţa din Mexic, Slim a încearcat să îşi extindă imperiul în afara Americii, iar în 2012 şi-a propus să se dezvolte pe piaţa europeană prin achi­ziţia unor participaţii în cadrul Telekom Austria şi al operatorului telecom olandez KPN.

Însă încercările sale de a prelua KPN pentru 7,2 miliarde de dolari au eşuat anul trecut, iar Telekom Austria s-a dovedit a fi o ţintă mai uşor de atins.

Intenţia lui Slim este de a ajunge prin intermediul Telekom Austria să fie prezent pe mai multe pieţe europene, având în vedere că grupul austriac are operaţiuni în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est în afara Austriei - Belarus, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Macedonia, Liechtenstein şi Slovenia.

În România, operatorul austriac nu este prezent, piaţa locală de  profil fiind împărţită între operatorul francez Orange, grupul britanic Vodafone, nemţii de la Deutsche Telekom care deţin indirect companiile Cosmote şi Romtelecom, românii de la RCS&RDS şi americanii de la UPC.

Acţionarii Telekom Austria care au acceptat deja oferta făcută de America Movil vor primi banii până pe 24 iulie, iar pentru cei care nu au luat încă o hotărâre, grupul mexican le mai acordă o perioadă de 3 luni de zile pentru a se răzgândi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO