Business Hi-Tech

UPC incheie preluarea Astral dupa un an de zile de la tranzactie

UPC incheie preluarea Astral dupa un an de zile de la tranzactie

Click pentru imaginea marita

02.08.2006, 18:55 95

Compania UPC Romania, numarul unu pe piata locala de servicii de telefonie, internet cablu TV si servicii de televiziune prin satelit (DTH), va fuziona prin absorbtie, la 1 octombrie, cu Astral Telecom si alte 13 societati la care compania detine pachetul majoritar de actiuni, dupa ce actionarii si asociatii celor 15 firme au aprobat operatiunea la inceputul lunii iulie, potrivit proiectului de fuziune publicat in Monitorul Oficial.
Conform evaluarii realizate de compania JPA Audit si Consultanta, mentionate in proiectul de fuziune, la sfarsitul anului trecut UPC Romania era evaluata la aproape 100 de milioane de euro, in timp ce Astral Telecom si Astral Telecom Company erau evaluate la 366,7, respectiv 14,08 milioane de euro. Compania americana Liberty Global, proprietarul Liberty Media si al UnitedGlobalCom, actionarul majoritar al UPC Romania, a platit anul trecut 341,9 mil. euro pentru achizitionarea Astral Telecom.
UPC Romania a inregistrat anul trecut un profit brut de 4,93 mil. euro, la o cifra de afaceri de 28,62 mil. euro. Fata de 2004, cifra de afaceri a crescut in euro cu aproximativ 30%, de la 21,72 mil. euro, in timp ce profitul brut a urmat o tendinta descendenta, fiind mai mic cu aproximativ 23% in euro.
Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, alaturi de Astral Telecom, celelalte companii care vor fi absorbite de UPC Romania sunt Altnet SRL, Assist Internet SRL, Business Advisory Unit SRL, Astral Telecom Company, Canad Systems Internet SRL, Consultens Networking SRL, Euronet Group SRL, Genius Network System SRL, IT 4 Web SRL, Nextra Tele Com SRL, Rom West Electronic SRL, Satline Co SRL si Transilvania Telecom SRL. Conform proiectului, dupa fuziune, societatile absorbite isi vor inceta existenta, fara lichidare, urmand sa fie radiate din Registrul Comertului. Personalul salariat al societatilor absorbite va fi transferat catre UPC Romania.
In cadrul procesului de fuziune, CVR SRL va fi singura societate care va primi actiuni emise de UPC Romania, in calitate de asociat al tuturor societatilor absorbite, cu exceptia Astral Telecom si IT 4 Web SRL. Astfel, CVR SRL va detine circa 22.894 de actiuni la UPC Romania, fiecare cu o valoare nominala de 84,13 lei. Dupa fuziune, UPC Romania isi va majora capitalul social cu 1,926 mil. lei, pana la 310,335 milioane de lei, reprezentand actiunile pe care la va primi CVR SRL.
Richard Anderson, presedintele UPC Romania, mentiona de altfel, anterior, pentru ZF ca "prioritatea UPC este integrarea tuturor companiilor din grupul Astral si Focus Sat, sub umbrela UPC. Aceasta implica fuziunea legala, realizarea unor sinergii operationale, alinierea organizationala, imbunatatirea serviciilor, alinierea si lansarea altor noi produse".
UPC Romania este parte a UPC Broadband, divizia de comunicatii prin cablu a UnitedGlobalCom (UGC), care opereaza in peste 15 state, din care mai mult de 10 sunt situate in Europa. In prezent, UPC Romania are peste 1,3 milioane de clienti.
Piata CATV este dominata de UPC Romania si RCS&RDS, care au fiecare o cota de peste 20%. Al treilea jucator este CCC Blue Telecom (fosta Cony-Sat), cu o cota de 6% si circa 180.000 de abonati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO