Business Hi-Tech

UPC va integra în platforma sa de televiziune digitală accesul la conţinutul video de pe Netflix. Lansarea, programată în 2017 pentru România

Mike Fries, CEO al Liberty Global

Mike Fries, CEO al Liberty Global

Autor: Ioana Matei

14.09.2016, 16:10 2613

Grupul american Liberty Global, prezent pe piaţa europeană inclusiv în România sub brandul UPC, a semnat un parteneriat global cu Netflix, cea mai puternică platformă online de conţinut video la cerere, în urma căruia accesul la biblioteca video a Netflix va fi integrat în platforma de televiziune digitală a companiei de cablu în peste 30 de ţări, au anunţat companiile în cadrul evenimentului Liberty Global Technology Summit care are loc în Amsterdam. În România, integrarea Netflix este programată în anul 2017.

Lansarea serviciului Netflix în cadrul platformelor avansate de televiziune digitală ale Liberty Global va aduce conţinutul reţelei de televiziune prin internet Netflix abonaţilor Liberty Global din Europa, America Latină şi Caraibe.

Colaborarea a fost iniţiată printr-un parteneriat dintre Netflix şi Virgin Media în Marea Britanie în anul 2013. Platformele de televiziune digitală ale Liberty Global, cum ar fi Horizon, aduc împreună conţinut TV, la cerere şi online, ”disponibilă oriunde şi oricând, pe toate dispozitivele”.

Acordul cu Netflix se adaugă investiţiilor majore ale Liberty Global în conţinut – achiziţii, parteneriate şi programe originale, toate acestea pe lângă cele 2,5 miliarde de dolari destinate anual conţinutului pentru platformele TV, potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii companiei. 

“Ne-am luat angajamentul să le oferim clienţilor noştri cel mai bun conţinut şi suntem încântaţi să extindem parteneriatul cu Netflix. Acest acord va aduce şi mai multă libertate abonaţilor noştri – facilitându-le accesul la o colecţie impresionantă de filme şi seriale TV, disponibile la un click distanţă, o experienţă complet integrată cu modalitatea de vizionare a programelor TV”, spune Mike Fries, CEO al Liberty Global.

“Acest parteneriat este rezultatul colaborării excelente pe care o avem cu Virgin Media în Marea Britanie, permiţând milioanelor de clienţi comuni din întreaga lume să acceseze cu uşurinţă un număr impresionant de programe şi filme de televiziune. Împreună, aplicaţia Netflix - cu tot conţinutul extraordinar pe care îl aduce - şi media-box-urile digitale de ultimă generaţie devin mai valoroase”, adaugă Reed Hastings, CEO-ul Netflix, în cadrul aceluiaşi material.

Olanda este prima ţară Liberty Global unde Netflix devine disponibil pe platforma Horizon, iar pe parcursul anului 2017, aplicaţia Netflix va fi disponibilă în toate celelalte ţări în care Liberty Global este prezentă.  

Odată cu lansarea aplicaţiei Netflix pe platformele digitale ale Liberty Global, abonaţii existenţi ai Netflix vor putea să acceseze şi să navigheze cu uşurinţă prin grila de programe Netflix pe televizorul principal, nemaifiind necesar un dispozitiv separat sau utilizarea telecomenzii televizorului în momentul schimbării programului TV. Totodată, noii clienţi ai Netflix se pot abona  utilizând aplicaţia direct de pe televizor, fără să deţină neapărat un televizor inteligent.

Implementarea din fiecare ţară se va realiza în funcţie de adaptările pe care compania trebuie să le facă  platformei Horizon pe fiecare piaţă; va începe acum în Olanda şi va continua pe parcursul anului viitor pe celelalte pieţe.
Colaborarea dintre Netflix şi Liberty Global presupune un parteneriat tip ”shared revenues”. Astfel, dacă un abonat al Liberty Global (UPC România), alege să se aboneze la Netflix prin intermediul platformei Horizon, Liberty Global va primi un procent din banii plătiţi de utilizator către Netflix.
Liberty Global este liderul industriei mondiale de comunicaţii prin cablu, cu operaţiuni în peste 30 de ţări în Europa, America Latină şi Caribe. Serviciile  3Play ale companiei - televiziune, Internet în bandă largă şi telefonie conectează 29 milioane de clienţi, cu peste 59 milioane de abonamente la servicii de televiziune, internet de mare viteză şi telefonie. De asemenea, compania deserveşte 11 milioane de abonaţi de telefonie mobilă şi oferă internet WiFi cu acces la peste 7 milioane de hotspot-uri în întreaga lume. Liberty Global desfăşoară operaţiuni în 12 ţări din Europa, brandurile incluzând Virgin Media, Ziggo, Unitymedia, Telenet şi UPC. Grupul LiLAC operează în peste 20 de ţări în America Latină şi Caraibe, prin brandurile VTR, Flow, Liberty, Mas Movil şi BTC. UPC România este o companie Liberty Global.
Netflix este cea mai mare reţea de televiziune prin internet din lume cu peste 83 millioane de membri în peste 190 de ţări; pe piaţa locală a intrat la  începutul acestui an.

Anunţul vine în contextul în care pe piaţa locală, UPC România se pregăteşte să lanseze la nivel naţional serviciile avansate de televiziune digitală Horizon, care le oferă acces clienţilor la noi funcţii care transformă practiv orice televizor într-unul inteligent, au declarat în cadrul unei întâlniri cu presa reprezentanţii companiei. Serviciile sunt livrate prin intermediul unui nou echipament de recepţie (mediabox), prin care clienţii au acces la noile funcţii Horizon.
Reprezentanţii companiei au declarat că noile media box-uri vor fi distribuite treptat, la cererea utilizatorilor. Potrivit celor mai recente informaţii comunicate de UPC România, televiziunea digitală a adus companiei un plus de 48.700 de abonamente în ultimul an, baza de abonamente crescând cu 8,6% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la un total de 617.300.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO