Business Hi-Tech

Va urma...televiziunea prin Internet si prin telefon mobil

21.04.2004, 00:00 26



In urma cu zece ani nici prin cap nu ne-ar fi trecut ca va veni o zi in care vom avea telefon prin cablul TV sau televiziune prin Internet sau ca ne vom putea desfasura afacerile fara telefon sau fax. Si totusi, se poate. La ce trebuie sa ne asteptam de acum incolo? Dan Garlasu, senior account manager la Cisco Systems Romania, cel mai mare producator mondial de echipamente pentru retele Internet, stie cel mai bine.





Televiziune pe celular



Daca titlul v-a contrariat putin, atunci trebuie sa aflati ca televiziunea pe telefonul mobil nu mai este deloc un concept. Producatorii de telefoane mobile au scos pe piata terminale pe care poti urmari clipuri sau poti vedea o emisiune scurta de stiri iar unii operatori pun deja la dispozitie astfel de servicii.



"Telecom Italia Mobile a finalizat un proiect care iti permite sa vezi pe ecranul telefonului mobil multimedia opt posturi de televiziune si sa asculti si cateva posturi de radio. Banda disponibila in GPRS pentru acest serviciu este de 24 kbps, deci o banda modesta. Insa folosindu-se tehnici de compresie avansate si avandu-se in vedere dimensiunile reduse ale ecranului aceasta banda poate fi folosita pentru urmarirea unor programe TV", spune Dan Garlasu.



Evident ca nu se uita nimeni la un film pe telefonul mobil. E lesne de inteles si de ce. Dar daca te prind ore tarzii la serviciu sau pe drum spre casa exact in timpul in care se emite editia de seara a stirilor, poti sa tragi un ochi la ele de pe celular. Cu conditia sa nu te afli la volan in acel moment. Telefonul mobil fiind acum un accesoriu indispensabil este foarte usor sa-l folosesti pentru asa ceva.



Proiectul din Italia a fost dezvoltat de operatorul TIM impreuna cu Cisco, s-au folosit tehnologii de multicast (difuzare multipla) prin Internet si de livrare a continutului (motoare de continut sau cache engines) care "aduc" stirile mai aproape de utilizator astfel incat informatiile ajung foarte repede la client.





...sau pe ADSL



In acelasi fel, se poate trimite un pachet de programe TV prin retele de cupru pe baza tehnologiei ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line). Televiziunea prin ADSL este o provocare directa pe care un operator nou o poate formula la adresa cablistilor traditionali care folosesc cablul coaxial, este de parere Garlasu.



In Romania este insa mai greu sa faci televiziune prin ADSL dintr-un motiv foarte simplu: pentru ca, exceptand compania PCNET, nu prea mai ofera si altii servicii pe aceasta tehnologie. In Franta, in urma cu cateva saptamani, France Telecom a dat drumul la un astfel de serviciu. Consumatorii pot cumpara astfel un pachet cu 100 de programe de televiziune prin Internet, care vine prin liniile telefonice existente. La France Telecom insa infrastructura de fire de cupru este puternic dezvoltata iar tariful serviciului este aproximativ acelasi cu cel al pachetelor de televiziune prin cablu coaxial oferite de operatorii CATV.



"ADSL este, de obicei, un serviciu pe care il ofera telecomul national. In Romania insa RomTelecom a avut alte prioritati. Totusi, operatorul are in vedere sa ofere servicii ADSL si speram sa realizeze acest proiect cat de curand. Oricum, fara o retea IP (Internet Protocol - n.r.) de dimensiuni nationale si de talia RomTelecom nu se poate face nimic", precizeaza oficialul de la Cisco Systems Romania.



In Romania exista retele nationale IP dar nu pe fire de cupru, suportul care permite dezvoltarea serviciilor ADSL. "Sarma trebuie sa aiba o calitate destul de buna si nu toate perechile dintr-un tronson de cabluri sunt folosite pentru ca pot aparea interferente cu circuitele de voce. RomTelecom ar avea marea sansa sa treaca direct de la telefonie traditionala (TDM) direct la broadband (Internet in banda larga), lucru care i-ar permite sa ofere o paleta intreaga de servicii de la acces la net pana la telefonie peste ADSL si chiar un serviciu de video-on-demand".



Pentru alti operatori e mai dificil sa intre in acest domeniu pentru ca bucla locala are un cost destul de mare la noi. "Daca te costa, spre exemplu, zece dolari pe luna o linie inchiriata iar un cablist da la 5 $ un pachet de 40 de programe, e clar ca nu e eficient", explica Garlasu.



Pana la televiziunea prin ADSL se mai pot face insa multe altele cu tehnologia IP.





Internetul, o mina de aur pentru hoteluri si lanturi de retail



In Franta, serviciile de cablu TV pe sistemul care functioneaza si la noi (coaxial) nu sunt foarte raspandite. Acolo a fost foarte populara mult timp antena de satelit. France Telecom, operatorul national de comunicatii, isi da seama insa ca incet-incet tehnologia IP devine predominanta si ca, spre exemplu, sectorul hotelier, de unde companiile de telefonie si Internet scot bani frumosi tinde sa se orienteze catre noile tehnologii.



France Telecom a sesizat acest fenomen si a intrat cu servicii de public wireless LAN (Internet prin radio) in peste 1.000 de hoteluri, spune Garlasu.



"Peste un an - doi, hotelurile vor incepe sa renunte la PBX-uri (centrale telefonice clasice) si atunci operatorul poate sa vina cu o propunere noua, ca sa nu-si piarda o sursa importanta de venituri. Cum ar fi si aceasta televiziune prin ADSL", completeaza directorul de la Cisco Romania.



Dar pentru ca tehnologia IP poate fi folosita pentru livrarea continutului multimedia (voce, date si video), se pot concepe si alte aplicatii cum ar fi e-learning, invatamantul la distanta. Cine ar putea folosi astfel de servicii? Institutiile din domeniul educatiei, ar spune multi. Sa nu uitam insa firmele.



"Ar fi foarte utile, spre exemplu, pentru companiile care au o prezenta la nivel national si au nevoie sa-si aduca la zi angajatii din departamentul de vanzari cu noile promotii si produse intrate in oferta sau echipele tehnice cu modificarile care intervin la anumite piese ce trebuie fabricate". Astfel, in loc sa deplaseze forta de vanzari sau tehnicienii din toate colturile tarii la Bucuresti sau intr-un alt punct, compania ar obtine economii semnificative daca ar apela la sesiuni de training la distanta.



"Le distribui pur si simplu acest continut direct la locul de munca iar la sfarsit ii pui sa "semneze" electronic ba chiar sa dea un mic test si poti fi increzator in faptul ca mesajul a fost primit si insusit. In plus, poti masura exact eficienta metodei respective", explica Dan Garlasu.



O alta aplicatie la care se poate folosi tehnologia IP este difuzarea de promotii la produse in retelele de retail, simultan in toate magazinele, pe ecrane mari.



"Cumparatorul, cand vine cu cosul, vede spotul si se duce imediat sa ia produsul de la raft. Daca folosesti IP-ul si o tehnologie multicast poti emite acest clip la toate magazinele din retea in acelasi timp". Ce ii trebuie lantului de magazine pentru a face acest lucru? In primul rand o retea virtuala privata (VPN), serviciu pe care il cumpara de la un operator de comunicatii. Apoi ecrane mari (eventual cu plasma). In sfarsit, daca banda pe care circula informatiile nu e suficienta, se pot instala in anumite locuri asa-numitele cache-engines (motoare de furnizare a continutului) care in timpul noptii pot acumula continutul (clipurile cu promotii) si in timpul zilei pot sa-l distribuie de la o distanta foarte mica de utilizator, in timp real.



Un altfel de proiect a fost deja implementat si in reteaua de restaurante Hard Rock Cafe.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO