Business Hi-Tech

Vânzarea la nivel global a iPhone 5 a început cu pieţele din Asia

Autor: Marius Oncu

21.09.2012, 10:24 230

iPhone 5 intră la vânzare vineri în mai multe ţări, Australia fiind urmată de Japonia, Singapore, Hong Kong, Franţa, Germania şi Marea Britnie, Statele Unite şi Canada.

Startul a fost dat în Austrralia, prima ţară pe calendarul de vânzări al Apple. Sute de oameni au stat la cozi în Sydney, unii aşteptând chiar şi 68 de ore pentru cea mai nouă versiune a popularului smartphone. Entuziasmul a fost atât de mare încât casa de pariuri online Sportsbet.com a organizat pariuri privind lungimea cozii de la magazinul Apple din Central Business District din Sydney sau cele mai populare aplicaţii descărcate.

Un reprezentant al site-ului mobilephonefinder.com, Todd Foot, a afirmat că este prima persoană din lume care a cumpărat un iPhone 5 vineri dimineaţa, după ce a aşteptat la coadă încă de marţi. Foot a declarat că a identificat, deja, probleme cu serviciul de hărţi al sistemului de operare iOS 6 al telefonului Apple.

"Se pare că nu este 100% precis. De fapt, magazinul de peste drum este Darrell Lea, iar pe hărţile utilizate de iPhone 5 apare ca un magazin Apple. Se fac ceva glume pe seama acestei erori", a spus el.

În Japonia, a doua piaţă pe care a intrat la vânzare iPhone 5, fanii Apple au aşteptat cu nerăbdare noul produs.

Circa 750 de oameni stăteau la coadă în faţa magazinului Apple din cartierul Ginza din Tokyo cu 10 minute înainte de deschidere. La câteva străzi distanţă, un ceas digital în faţa unui magazin Softbank, unde erau aliniaţi câteva sute de fani iPhone, anunţa timpul rămas până la startul vânzărilor.

La Hong Kong, clienţii au fost mai calmi, mai multe zeci de agenţi de securitate ajutând la controlul unei mulţimi formate din peste o sută de fani Apple adunaţi în faţa unui magazin din mallul aflat în clădirea International Finance Center, înainte de deschidere.

Atmosfera ordonată reflectă şi faptul că magazinul a pus iPhone 5 doar la dispoziţia clienţilor care şi-au făcut rezervare online, iar la intrare se afla o zonă de check-in similară celor din aeroporturi.

Precomenzile primite de Apple pentru iPhone 5 au depăşit 2 milioane de unităţi într-o singură zi, fiind de peste două ori mai mari faţă de recordul anterior stabilit de iPhone 4S, a anunţat luni compania americană.

Smartphone-ul iPhone este cel mai bine vândut produs al Apple, generând circa două treimi din profitul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels