• Leu / EUR4.6590
  • Leu / GBP5.3404
  • Leu / USD4.1340
Business Hi-Tech

Vanzarile de jocuri video stagneaza dupa un 2003 record

Piata mondiala de jocuri video, care a atins un nivel record de 18,2 miliarde de dolari anul trecut, va creste lent anul acesta, din cauza ca utilizatorii asteapta sa treaca la urmatoarea generatie de console video si echipamente hardware.
Vanzarile de jocuri sunt propulsate de aparitia noului Doom 3 si noile jocuri din seria Grand Theft Auto sau Halo, insa incasarile totale ale producatorilor la nivel mondial vor fi doar cu un pic mai mici decat anul trecut. Evolutia nu este insa surprinzatoare, spun analistii, deoarece asa se intampla de fiecare data cand echipamentele hardware ajung la o anumita faza, de maturitatate, urmand sa fie inlocuite de produse noi.
Producatorii de console pentru jocuri video au anticipat si ei acest fenomen, lansand campanii de reducere a preturilor pentru consolele deja existente pe piata si anuntand ca au in lucru modele noi. Principalii jucatori de pe aceasta piata, Sony, Microsoft si Nintendo, au redus pe rand preturile la consolele lor, PlayStation 2, Xbox si GameBoy, intai in SUA si apoi pe piata europeana. Acest lucru a sporit vanzarile, insa erodeaza si profitul companiilor.
"Cert este ca vanzarile de jocuri si echipamente hardware vor creste anul acesta, insa nu cu mult", a declarat un analist al Screen Digest, citat de presa britanica. In ultimii ani, chiar dupa crahul dot-com, cresterea vanzarilor de jocuri video a umplut buzunarele marilor producatori, iar piata rivalizeaza deja cu industria de la Hollywood. "In 2003 s-a atins un varf, acum urmeaza o perioada de stabilizare a situatiei", a explicat analistul.
Cele mai mari vanzari de jocui video anul trecut s-au inregistrat in Statele Unite, Japonia si Marea Britanie, spun analistii. La nivel de continent, incasarile din Europa au fost mai mari decat cele din SUA sau Asia. Piata din Europa occidentala a crescut cu 21%, incasarile ajungand la 6,4 miliarde de dolari. Vanzarile pe piata din Marea Britanie au crescut anul trecut cu aproape 20%, cifrandu-se la 1,88 miliarde de dolari.
In ultimii sase ani, incasarile din piata britanica au crescut cu 100%, iar incasarile din domeniu sunt intrecute doar de piata muzicii (caseta, disc, digitala, luate la un loc) si cea a filmelor (DVD si caseta VHS). De exemplu, incasarile din bilete la film a insumat anul trecut numai aproximativ 1,3 miliarde de dolari. "Jocurile video sunt viitorul divertismentului", a apreciat analistul citat.
Pe locul al doilea in Europa se afla Franta, cu o piata cifrata de analisti la 1,5 miliarde de dolari pe 2003. Foarte aproape este Germania, cu 1,35 miliarde de dolari, urmata de Spania si Portugalia, care impreuna au acumulat incasari de aproximativ 600 de milioane de dolari pe an.
Oricum, cresterea vanzarilor se va mentine si pe viitor, iar incasarile la nivel mondial urmeaza sa creasca cu 16 procente pana in 2007, cand piata mondiala se va cifra la aproximativ 21,1 miliarde de dolari, conform analistilor Screen Digest.
dan.dragomir@zf.ro

 

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6590
Diferență: -0,0193
Ieri: 4.6599
Azi: 4.1340
Diferență: -0,3111
Ieri: 4.1469
Azi: 5.3404
Diferență: -0,1402
Ieri: 5.3479
Azi: 4.0924
Diferență: -0,2121
Ieri: 4.1011