Business Hi-Tech

Vânzările de tablete au scăzut anul trecut cu peste 20%, la 550.000 unităţi

Vânzările de tablete au scăzut anul trecut cu peste...

Autor: Ioana Nita

12.05.2017, 00:05 215
Vânzările efective de tablete pe plan local (care au ajuns la utilizatori) au înregistrat anul trecut o scădere substanţială de peste 20%, ajungând astfel la circa 550.000 de unităţi, în timp ce comenzile plasate de producători s-au situat la aproximativ 700.000 unităţi, conform datelor companiilor de cercetare de piaţă.
„Piaţa de tablete a scăzut mult anul trecut, mai mult decât se aştepta – cu circa 20%. Era normal fiindcă piaţa ajunsese saturată. Utilizatorii au realizat că dispozitivul are funcţionalitate limitată faţă de un PC, plus că durata de înlocuire a tabletei este foarte mare – de circa 5 ani. Au ieşit de asemenea de pe piaţă şi branduri locale”, a declarat Aurel Neţin, country manager al Lenovo România. Pentru compania chineză, cunoscută ca liderul pieţei de PC-uri, atât la nivel global, cât şi local, tabletele având a doua cea mai mare contribuţie la generarea afacerilor din România. Cel mai mare jucător de pe piaţa locală de tablete este compania americană Apple, cu o cotă de peste 38% în decembrie anul trecut, potrivit datelor statcounter.com. Pe locul al doilea se află gigantul sud-coreean Samsung, acesta deţinând circa 30% din vânzările de tablete realizate pe plan local. Podiumul este completat de o serie de branduri locale sau de categorie „B” sau „C” care fac volume mari în zona „entry-level” – preţuri sub 300 lei. Cel mai popular brand local de tablete este Allview – brand operat de compania braşoveană Visual Fan, care activează atât pe piaţa de smartphone-uri, cât şi de dispozitive smarthome. Prin­tre brandurile autohtone de tablete se numără de asemenea Evolio şi E-Boda. „În ultimul trimestru al anului trecut Lenovo s-a clasat pe locul întâi”, a menţionat Neţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO