Business Hi-Tech

Vargha Moayed, business advisor & Ex UiPath Chief Strategy Officer: Ecosistemul firmelor tech din România este mai ales în etapa de pre-seed şi seed, o zonă mai puţin afectată de scăderea valorii acţiunilor în ultimele 6 luni

EY Entrepreneur of the Year 2022.

Vargha Moayed, business advisor & Ex UiPath Chief...

Autor: Roxana Rosu

10.05.2022, 09:25 361

Pandemia şi conflictul din Ucraina, dar şi inflaţia în creştere şi întreruperile de pe lanţurile de aprovizionare au dus la scăderi pe burse în ultimele luni, iar acţiunile tech au avut parte de o corecţie majoră, de circa 55%, dar în România ecosistemul firmelor tech este mai ales în etapa de pre-seed şi seed, o zonă mai puţin afectată de scăderi, a spus Vargha Moayed, business advisor & Ex UiPath Chief Strategy Officer la evenimentul de lansare a competiţiei EY Entrepreneur of the Year 2022.

”Pentru a înţelege scăderile acţiunilor tech de pe burse, trebuie înţeles contextul. În timpul pandemiei, sectorul tech a crescut exponenţial, susţinut de munca remote şi nevoia de technologie a companiilor. Investitorii au investit masiv în acest sector. Acum, lucrurile revin la normal, investitorii îşi diversifică portofoliul, alte zone revin pe creştere”.

În plus, pieţele au scăzut şi cauza inflaţiei, a războiului, a problemelor din lanţurile de aprovizionare, iar luna aprilie a fost cea mai proastă lună pe burse din ultimii 20 de ani.

”La firmele aflate în etapa de seed si pre-seed, scăderile au fost şi sunt mult mai mici. În plus, fondurile de venture capital dispun încă de bani. Deci companiile de tech vor vedea probabil o evaluare un pic mai mică decât estimau în urmă cu un an. Dar evoluţia ecosistemului tech românesc este extrem de pozitivă”.

În acest context, Vargha Moayed crede că antreprenorii ar trebui să fie precauţi, dar nu excesiv de precauţi. Investitorii pe zona de seed şi preseed vor căuta semne de creştere rapidă şi sănătoasă, un produs bun, o piaţă regională, globală, o echipă talentată. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO