Business Hi-Tech

Veste bună pentru softiştii clujeni: companiile din IT au disponibile peste 600 de joburi

Veste bună pentru softiştii clujeni: companiile din IT au disponibile peste 600 de joburi anul acesta

Autor: Laurentiu Cotu

26.06.2012, 00:06 2508

Cluj-Napoca rămâne în continuare printre locaţiile preferate de investitorii din IT, care au ales să-şi extindă activitatea pe piaţa locală.

EBS, iQuest, Endava sau Arobs Transilvania Software sunt doar câteva dintre companiile care au angajat în ultimul an câteva sute de softişti la Cluj-Napoca şi au anunţat că vor continua recrutările.

Mai mult, joburile pe care le vor crea angajatorii din IT în acest an reprezintă un semnal optimist pentru o piaţă a muncii care a pierdut peste 540.000 de angajaţi de la începutul crizei. Dacă în ultimii patru ani angajatorii din sectorul IT au creat aproape 7.000 de joburi la nivel naţional, numărul de specialişti în acest domeniu ajungând la peste 28.000 de persoane, pentru 2012, doar pentru zona Cluj, au fost anunţate peste 600 de noi locuri de muncă.

Ministrul pentru mediul de afaceri Lucian Isar declara la începutul acestei luni că la Cluj ar putea fi înfiinţat un oră­şel de tipul Silicon Valley din SUA, "o aglomerare de afaceri" în IT, în care să fie atrase mari companii internaţionale în domeniu.

Un softist junior câştigă între 700 şi 1.000 de euro net pe lună, pe când unul cu câţiva ani de experienţă câştigă între 1.500 şi 1.800 de euro net/lună, iar un senior poate ajunge la un salariu lunar de 2.000 - 2.500 de euro net/lună, de peste 5-7 ori mai bine decât media pe economie.

Unul dintre cei mai mari angajatori din IT, cu planuri ambiţioase pentru Cluj este furnizorul de servicii de consultanţă şi dezvoltare software Pentalog. Chiar dacă centrul Pentalog din Cluj-Napoca a fost deschis abia anul trecut, compania intenţionează să recruteze până la finalul lunii septembrie 150 de programatori. Pentalog are deschise poziţii de şefi de proiect, team leaderi, arhitecţi, programatori, testeri, integratori şi business analişti. Luna trecută echipa Pentalog din Cluj nu­mă­ra 50 de oameni implicaţi în proiecte web/e-commerce, ERP, business intelligence şi R&D software.

"Clujul, un oraş cu un potenţial ridicat şi cu o comunitate IT care ne-a permis să ne dezvoltăm într-un timp extrem de scurt, va fi în ur­mătoarea perioadă centrul major de interes al activităţilor din cadrul grupului Pentalog. Am semnat o serie de proiecte de anvergură, o mare parte dintre acestea fiind orientate către Cluj", au spus reprezentanţii companiei Pentalog.

Compania are sediul social în Orléans, Franţa şi birouri în Frankfurt (Germania), Tel Aviv (Israel), Chişinău (Republica Moldova), Hanoi (Vietnam) şi România. În ţară, prima filială a Pentalog a fost deschisă în Braşov, după care au urmat birouri în Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Cluj-Napoca. Pentalog a realizat anul trecut afaceri de 21,5 mil. euro, în creştere cu 26% faţă de anul anterior.

Furnizorul de software în regim de outsourcing Fortech din Cluj-Napoca va angaja în acest an 100 de oameni pentru mai multe arii de dezvoltare IT, precum .Net, PHP, Java, Mobile sau testare. Campania de recrutare a celor de la Fortech a demarat deja, astfel că în primele patru luni din acest an au fost angajaţi 45 de oameni. Compania are 4 centre de dezvoltare în Cluj-Napoca, acţionarul principal fiind Călin Văduva. Fortech a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de circa 4 mil. euro, mai mult cu 50% faţă de anul anterior.

Compania de consultanţă şi soluţii IT Msg Systems România, cu clienţi precum BMW, Audi sau Vienna Insurance Group, va angaja în acest an între 50 şi 70 de oameni pentru sediul din Cluj-Napoca. Compania caută atât programatori cu experienţă, cât şi persoane care sunt la început de carieră şi doresc să se specializeze în sectorul IT. Msg Systems România este filiala locală a companiei germane Msg Systems AG. Pe plan local, compania a realizat în 2010 o cifră de afaceri de peste 3 mil. lei (720.000 de euro).

Compania Endava România, parte a gru­pului britanic Endava, specializată în fur­nizarea de servicii IT de business pentru aplicaţii financiare, telecomunicaţii, media şi teh­nologia IT intenţionează să angajeze până în luna iulie a acestui an cel puţin 65 de oameni în Cluj-Napoca. În primul trimestru britanicii aveau peste 200 de angajaţi în Cluj.

Printre poziţiile deschise în cadrul centrelor Endava din Cluj se numără cele de dezvoltatori Java şi .Net, testeri şi arhitecţi software, project manageri, ingineri de suport, dar şi analişti service desk sau consultanţi 3rd line pe tehnologii Microsoft şi Unix & Networking.

Endava are 8 sedii, în Marea Britanie (Londra şi Wallingford), în Statele Unite (New York), în România (2 sedii în Cluj-Napoca, unul în Iaşi şi unul în Bucureşti), iar în Republica Moldova, la Chişinău. Endava România a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 9,2 mil. euro, în creştere cu circa 60% faţă de anul anterior.

Dezvoltatorul de soluţii şi servicii customizate de software iQuest va angaja în acest an aproximativ 100 de oameni, majoritatea pentru sediul companiei din Cluj-Napoca, dar şi pentru centrele din Braşov şi Sibiu. Compania caută oameni pentru tehnologiile Java, .NET, SharePoint, Web development sau testare software. iQuest şi-a propus să ajungă până la finele anului la circa 500 de angajaţi în România. Compania are pe piaţa locală centre de dezvoltare software în Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu şi birouri de consultanţă în Bucureşti şi Gˆteborg. iQuest a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 16 mil. euro, în creştere cu peste 40% faţă de rezultatul raportat în anul anterior.

Furnizorul de soluţii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning) EBS a recrutat în primele patru luni 58 de oameni şi intenţionează ca până la finalul acestui an să mai angajeze încă 100 de oameni în centrele companiei din Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi. Compania caută oameni pentru tehnologii precum SAP, .NET, Java, Microsoft, Embedded sau Mobile.Clujenii au realizat în 2011 o cifră de afaceri de 9,3 mil. euro, în creştere cu 60% faţă de anul precedent. Acţionarii EBS România, cea mai importantă companiei a grupului EBS, sunt oamenii de afaceri Daniel Metz şi Andreas Thomas Kammerle.

Furnizorul de servicii IT Evoline, controlat de austriecii de la Linepro Unternehmensbeteiligungs GmbH, a ajuns la 350 de angajaţi după ce a recrutat 40 de oameni în primele 5 luni ale anului. Austriecii spun că vor continua campania de recrutări, fiind disponibile până la finele anului 50 de joburi în Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, pe tehnologiile .NET developer, database developer, CĂĂ developer, testeri, SAP basis/monitoring, user helpdesk, license clearing. Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri de circa 7,8 mil. euro. Acţionarul majoritar Evoline este compania austriacă Linepro Unternehmensbeteiligungs GmbH.

Furnizorul de soluţii software Arobs Transilvania Software din Cluj-Napoca a recrutat în primele 4 luni ale acestui an 50 de oameni. Planurile clujenilor sunt ambiţioase pentru următoarea perioadă de timp şi prevăd recrutarea a peste 100 de oameni, astfel că, până la finele anului 2012 personalul Arobs Transilvania Software ar putea număra 400 de angajaţi.

Compania caută specialişti în domeniul dezvoltării software pentru tehnologiile PHP, JAVA, C++, Python, BI, Web Developer, ASP.Net, Mobile, dar si UI Engineer, QA Engineer, Front End Developer, Functional Analyst. Arobs caută oameni şi pentru domeniile business development, achiziţii şi logistică, area sales manageri. Pe piaţa locală, compania are în prezent 4 sedii în Cluj-Napoca şi birouri regionale operaţionale în Bucureşti, Iaşi şi Oradea. Compania, controlată în principal de Voicu Oprean, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de circa 8 mil. euro.

Totodată, furnizorul de servicii şi soluţii software ISDC România, a anunţat că va angaja în acest an circa 60 de persoane în centrele din Cluj-Napoca şi Bucureşti. Compania are posturi disponibile pentru ariile tehnologice Java, .Net, Business Intelligence, Testing. Pentru 2011, ISDC îşi bugetase o cifră de afaceri de circa 9 mil. euro, la nivel de holding.

Compania Yonder, parte a grupului olandez Total Specific Solutions (TSS), intenţionează să angajeze în acest an până la 50 de persoane. Recrutările din acest an se vor face atât pentru centrul operaţional din Cluj-Napoca, cât şi pentru cel din Iaşi. Tehnologiile avute în vedere sunt Java, ABAP, Microsoft, web&mobile. Compania miza în 2011 pe o cifră de afaceri de 7,3 mil. euro. Yonder face parte din grupul olandez Total Specific Solutions (TSS), un centru IT ce oferă soluţii specifice pentru 500 de companii, guverne naţionale şi locale.

Chiar dacă pe piaţa IT lucrurile evoluează pozitiv, fiind disponibile sute de locuri de muncă, România nu produce suficient de mulţi programatori în aşa fel încât să atragă noi investitori", sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). Cu 6.000-7.000 de absolvenţi de facultăţi de calculatoare pe an, dintre care doar jumătate sunt angajabili, forţa de muncă care iese anual din şcoli nu saturează nevoia de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO