Business Hi-Tech

Viaţa lui David Karp, tânărul de 26 de ani care a fondat compania Tumblr, un imperiu de 1 miliard de dolari

Viaţa lui David Karp, tânărul de 26 de ani care a...

Autor: Octavian Calei

20.05.2013, 19:28 12177

David Karp a fondat în 2007, la vârsta de 21 de ani, platforma de blogging Tumblr cumpărată săptămâna trecută de Yahoo cu 1 miliard de dolari, în apartamentul mamei sale din New York, Manhattan, rezistând tentaţiei de a se muta în Silicon Valley, scrie Daily Mail. 

Site-ul Tumblr este un gigant pe Internet, găzduind peste 105 milioane de bloguri şi având peste 300 de milioane de vizitatori unici în fiecare lună.

Pentru un tip care valorează 200 de milioane de dolari înainte ca Yahoo sau Facebook să-l curteze, Karp trăieşte o viaţă destul de modestă. El merge la birou cu un scuter Vespa şi îşi petrece timpul liber împreună cu prietena sa, Rachel Eakley, absolventă la psihologie şi bucătar.

Potrivit Business Insider, David Karp este născut şi crescut în Manhattan. La vârsta de 15 ani, Karp a renunţat să mai meargă la şcoală şi s-a apucat de treabă, ultimii ani de liceu făcându-i de acasă. În timp ce colegii săi terminau liceul, Karp era Head of Product la UrbanBaby, un site pe care CNET l-a cumpărat în 2006. Cu banii obţinuţi, el a fondat Davidville, o companie de consultanţă şi a lansat propriile sale produse. Unul dintre acestea era Tumblr, o platformă simplă de blog şi de distribuit conţinut online.

Karp a învăţat singur programare pe calculator la vârsta de 11 ani şi nu a dorit niciodată să-şi „vândă” intelectul vreunui gigant din Silicon Valley, scrie Daily Mail. Într-un interviu din 2012 pentru The Guardian, Karp a spus că a respins sistematic o grămadă de oferte de-a lungul timpului. De asemenea, tânărul a refuzat multă vreme fonduri de la investitorii de capital.

Perseverenţa sa se pare că a dat roade. Acum, Karp este un tânăr de 26 de ani foarte bogat.

La vârsta de 17 ani, Karp s-a mutat în Japonia unde şi-a consolidat cunoştiinţele ca programator şi a prins idei pentru afaceri hi-tech.

Tatăl lui David Karp este compozitor de muzică pentru filme şi seriale TV iar mama lui a fost profesoară.

Compania Yahoo a cumpărat duminică Tumblr pentru suma de 1,1 miliarde de dolari (860 mil. euro). Yahoo a înregistrat anul trecut un profit de 13 milioane de dolari (10,11 mil. euro) iar investiţiile de capital s-au situat la pragul de 125 milioane de dolari (97,18 mil. euro).

Tumblr este o platformă de micro-blogging care permite distribuirea facilă de imagini, text şi video, având utilitatea şi de platformă de socializare online. Majoritatea utilizatorilor site-ului sunt foarte activi, 85% dintre aceştia postând în medie de peste 20 de ori pe lună.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO