Business Hi-Tech

VIDEO. Acceleratorul InnovX-BCR la SelectUSA 2023. Ioana Gheorghiade, director executiv, Direcţia Managementul Riscului Corporate, BCR: Cred că am luat cu toţii o lecţie de pragmatism, claritate

Autor: Adrian Seceleanu

28.05.2023, 15:30 50

O delegaţie de 9 companii care au „absolvit” programul de accelerare InnovX-BCR au participat, la finele lunii aprilie, la SelectUSA, cel mai mare eveniment dedicat investiţiilor străine în SUA, cu suportul aceleratorului. ZF vă prezintă interviuri realizate cu membri ai delegaţiei la SelectUSA despre cum a fost conferinţa, care sunt principalele informaţii obţinute şi care sunt învăţăturile trase de antreprenorii care se uită spre o extindere pe piaţa americană.

„M-am hotărât să vin la acest summit în primul rând ca să susţinem cele nouă startup-uri pe care le avem în acceleratoru InnovX-BCR şi am vrut, pe de altă parte, participând la această conferinţă, să văd care sunt tendinţele globale, care sunt direcţiile de dezvoltare şi practic, să văd care este direcţia şi ce anume putem noi să luăm după aceea mai departe în activitatea noastră în România, ca şi idei principale”, a declarat Ioana Gheorghiade, director executiv, Direcţia Managementul Riscului Corporate, BCR. Modul în care este organizat şi structurat evenimentul este unul de analizat, a adăugat Ioana Gheorghiade. „În primul rând, evenimentul se remarcă prin anvergură şi amploare, pentru că sunt peste 3.000 de participanţi. Am văzut că au fost reprezentanţi ai a autorităţilor locale din peste 50 de state şi teritorii şi peste 70 de de ţări.

În primul rând, o asemenea o asemenea amploare e mai greu o vezi la asemenea evenimente. Mi s-a părut că modul în care s-a organizat în panel-uri în care au definit anumite zone de politică de investiţii au fost foarte eficiente, urmate după aceea de partea de networking. Şi ce cred că mai este foarte important: ceea ce am văzut şi discutând cu start-up-uri este că au primit feedback foarte concret de la diverşi investitori şi de la alţi experţi în anumite industrii referitor la ideile pe care le-au avut. Şi asta este priceless, dacă pot să spun aşa. Am văzut multe lucruri interesante pornind şi de la modul în care se face politica publică şi se direcţionează anumite programe de investiţii, dar la nivel micro, să zic aşa, în cadrul InnovX-BCR, în activitatea pe care noi o avem cu start-up-urile, cred că am luat cu toţii o lecţie de pragmatism, claritate. Practic ideea este că trebuie să ştii ce vrei, trebuie să ştii ce anume produci, pentru cine şi care ar fi beneficiul foarte concret pe care îl aduci. Aceasta este o o idee foarte clară pe care putem să o aplicăm cu toţii. Întrebările (adresate de juriu start-up-urilor care au susţinut prezentări - n.red.) au fost nu foarte sofisticate, dar puneau exact punctul pe i în multe situaţii şi uneori erau nişte întrebări care ai fi zis că sunt aşa, de bun simţ, dar tocmai pentru că le-au pus - asta arată o gândire destul de clară, structurată şi până la urmă faptul că ei încearcă să înţeleagă în 2 minute o idee care poate părea complexă.”

Discuţiile foarte directe şi deschise de la SelectUSA dintre start-up-uri şi investitori arată că subiectul riscurilor nu trebuie lăsat deoparte la întâlnirile dintre corporaţii şi start-up-uri, a mai spus Ioana Gheorghiade. „Da, uneori discuţiile pornesc de la ideea, de la jobul pe care îl am eu şi de aici se structurează cumva discuţiile. Eu mă ocup de zona de corporate risk management în cadrul BCR şi din cauza asta eu sunt obişnuită să văd de la început riscurile şi să şi le pun cumva pe masă şi să spun ok, avem această posibilitate, hai să vedem cum putem s-o gestionăm cât mai bine şi uneori bineînţeles că această întrebare nu e neapărat foarte plăcută când eşti, să zicem, în mijlocul creaţiei şi dezvoltării unui start-up. Dar această experienţă m-a convins că este o abordare corectă şi este mult mai bine de la început să ne punem şi problema - ce ar putea să meargă rău, ca după aceea să nu avem surprize.”