Business Hi-Tech

VIDEO. Bogdan Patriniche, fondator şi CEO al Credit Sky, start-up din InnovX-BCR, despre participarea la SelectUSA, în Washington: am dorit să înţelegem cum am putea să aducem proiectul în piaţa americană

Autor: Adrian Seceleanu

28.06.2022, 16:39 199

Participarea la SelectUSA Investment Summit, cel mai important eveniment dedicat investiţiilor străine directe din Statele Unite, este importantă pentru un start-up pentru că îl poate ajuta să vadă ce competiţie are la nivel global dar să înţeleagă de ce are nevoie pentru a intra pe piaţa din SUA, consideră Bogdan Patriniche, fondator şi CEO al Credit Sky (Invoice Cash Group), care participă la conferinţa din Washington ca parte a unui program susţinut de acceleratorul InnovX-BCR.

“Un obiectiv al participării la conferinţă era să înţelegem ce am putea să facem pe piaţa americană şi cum am putea să aducem proiectul în piaţa americană sau într-o piaţă echivalent dezvoltată ca şi piaţa americane. Pe de altă parte am vrut să să vedem unde ne situăm faţă de competiţia noastră. Faţă de competiţia noastră eu spun că proiectul nostru de blockchain este un proiect interesant şi care are posibilităţi să se dezvolte şi să să se scaleze şi să devină matur în piaţa locală din România şi în piaţa regională din Europa Centrală şi de Est şi chiar în piaţă occidentală, la nivelul Uniunii Europene. Pe de altă parte, piaţa americană e întotdeauna o piaţă tentantă prin dimensiune, prin lichiditate, prin adâncime şi prin uniformitatea legislativă şi de monedă pe care o oferă şi pe care ne am dori-o şi în Uniunea Europeană”, a spus Bogdan Patriniche într-un scurt interviu pentru ZF, acordat după susţinerea unui pitch în faţa unui juriu din cadrul track-ului dedicat zonei de fintech din cadrul evenimentului.

“Mi s-a părut o experienţă interesantă. Adică pe de o parte am văzut 10 competitori din întreaga lume, fiecare continent era reprezentat. Noi am fost singura entitate care a avut o abordare B2B, faţă de toţi ceilalţi competitori care au avut o abordare B2C, pe de o parte. Pe de altă parte la tehnologie mai mulţi fac blockchain, noi cred că eram singurii care făcusem un proof of concept internaţional cu o entitate din Spania, din Olanda şi din România. Din punctul ăsta de vedere proiectul nostru e un proiect foarte concret la care beneficiarii sunt societăţile mici şi medii din toate ţările din Uniunea Europeană, unde putem să-i ajutăm să îşi facă un supply chain  care să fie pentru foarte rezilient, să le permită să se dezvolte, să aibă acces la finanţare şi mai ales să răspundem o problemă foarte reală, în lanţurile de aprovizionare calitatea / bonitatea participanţilor e foarte diversă, şi poţi să ai multinaţionale care sunt la un capăt mari, lichide, cu resurse de finanţare, cu capacitate de negociere, şi pe un lanţ în care să ai şi distribuitori foarte la început de drum, să ai şi fermieri care sunt de fapt nişte persoane fizice care şi au construit un PFA dar vând un produs de calitate care este competitiv şi care e cerut pe piaţă şi care are nevoie la rândul lui de finanţare. Şi discrepanţa asta de acces la lichiditate, combinată cu dorinţa de a avea un lanţ rezilient, combinată cu faptul că vrei să ai un comerţ de proximitate naţional dar şi regional care să-ţi integreze exportatorii din cadrul Uniunii Europene şi să le ofere condiţii egale de finanţare - face ca proiectul nostru să fie unul concret, deci nu vorbeam de un nou NFT pe blockchain, ci de un factoring pe blockchain”, a adăugat Bogdan Patriniche.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO