Business Hi-Tech

VIDEO. Cum câştigi atenţia unui CEO al unei mari corporaţii sau a unui investitor în 60 de secunde? Zece start-up-uri au trecut prin testul "elevatorpitch" organizat de InnovX-BCR, în faţa unui juriu format din 11 lideri din business, din care a făcut parte şi CEO-ul BCR.

Poate fondatorul unui start-up să câştige atenţia unui CEO al unei mari corporaţii sau a unui investitor în doar 60 de secunde, cât durează o discuţie pe care o poţi purta cu cineva cu care te întâlneşti întâmplător într-un lift? Aceasta a fost provocarea acceleratorului InnovX BCR pentru un număr de 10 start-up-uri, care au trecut prin acest exerciţiu chiar într-un lift, în clădirea de birouri unde se află echipa de management a BCR, pitchul fiind transmis live într-un board room unde audienţa era formată din 11 lideri din business, în frunte chiar cu CEO-ul BCR, Sergiu Manea. Citiţi un rezumat al experienţei prin care au trecut cele 10 start-up-uri în cele ce urmează, iar pentru mai multe detalii urmăriţi clipul ataşat.

Autor: Adrian Seceleanu

17.05.2022, 22:18 451

Start-up-ul care a spart gheaţa şi a făcut prima călătorie cu liftul de la parter până la etajul 8 a fost Prime Dash - o platformă ce oferă companiilor şi instituţiilor soluţii financiare inovative bazate pe Machine Learning şi Artificial Intelligence.

“Mii de IMM-ri au validat produsul nostru , avem parteneri precum Mazars şi Microsoft şi un parteneriat puternic cu Visa Innovation pentru a scala la nivel global tehnologia noastră. Ne dorim să semnăm un proof of concept cu BCR (un acord care să demonstreze beneficiile unei adoptări a produsului de către bancă)”, a spus (printre altele) Cătălin Rus, director de operaţiuni al Prime Dash.

Ce rol poate juca platforma voastră în întregul proces de acordare a unui credit, având în vedere că este vorba de o piaţă reglementată, a fost prima întrebare adresată de Sergiu Manea, CEO al BCR, unul dintre membrii juriului, echipei Prime Dash.
“Pentru că lucrăm în special cu date financiare şi ne conectăm cu software-uri de contabilitate şi extragem date de acolo, dorim să ne poziţionăm ca un furnizor de date pentru instituţiile financiare şi nu doar ca furnizor de date în acest proces, ci şi să devenim o companie de cercetare şi dezvoltare în analiza datelor, din punct de vedere financiar. Ca poziţionare ne plasăm în zona de evaluare a riscurilor din punct de vedere financiar, pentru instituţiile financiare”, răspus Cătălin Rus.

Deci asta înseamnă că un scale up al modelului vostru de business ar fi să ajutaţi IMM-urile să ia decizii în ce priveşte acordarea de credite comerciale către partenerii lor, a fost a doua întrebare adresată de Sergiu Manea.
Avem deja un asemenea model de utilizare a platformei noastre, a spus Cătălin Rus, adăugând că este vorba de o analiză a datelor financiare ale partenerilor, care include şi un model de predicţie al comportamentului financiar viitor, pe baza istoricului încărcat în platformă.

Cu ce vă diferenţiaţi pe piaţă, a întrebat Marian Popa, Managing Director Globalworth România. Alte companii se concentrează pe date publice, noi absorbim datele mult mai detaliate din platformele de contabilitate, a explicat Rus.
A urmat Dumitru Gangaliuc, reprezentant al BOLD (RiiftStudio) (Moldova) – conectează brandurile cu cele mai noi soluţii tehnice creative. “Suntem ca un marketplace de experienţe”, a explicat Dumitru Gangaliuc în faţa juriului.

“Pentru activările pentru următorul pitch day poate ne uităm la soluţia lor”, le-a spus Sergiu Manea membrilor echipei InnovX după primele minute de discuţie cu reprezentantul BOLD.
O întrebare directă a venit de la Ana Maria Andronic, Head of Intellectual Property and Technology DLA Piper Romania: “Care este modelul de business al companiei?” “Nu am definitivat încă modelul de business, de aceea căutăm mai mulţi clienţi pentru a înţelege mai bine care ar modelul de business mai potrivit”, a sunat răspunsul lui Dumitru Gangaliuc.

Luminiţa Buşuricu, CEO al Quick Legal, marketplace ce aduce în acelaşi loc cererea şi oferta de consultanţă în domeniul legislativ, a fost următorul invitat din lift.
“Soluţia noastră a fost deja validată de cei 200 de utilizatori şi avocaţi care s-au înregistrat pe platformă. Cu ajutorul vostru putem ajunge la 100 de noi utilizatori şi să demarăm un parteneriat cu DLA Piper pentru a ne extinde baza de date AI şi a aduce avocaţi de valoare în platforma noastră”, a spus Luminiţa Buşuricu, CEO Quick Legal.

Care este rata de succes a algoritmului care decide ce avocaţi să pună în legătură cu utilizatorii după cele 15 minute de conversaţie gratuită, după care utilizatorul trebuie să decidă dacă alege să plătească avocatul pentru a merge mai departe, a întrebat Daniel Rusen, directorul de marketing şi operaţiuni al Microsoft România.
“După cele 15 minute circa 30% dintre utilizatori aleg să meargă mai departe cu avocatul recomdandat de platformă. Acum vrem să atragem mai mulţi utilizatori şi astfel să avem mai multe potriviri în platformă”, a răspuns Luminiţa Buşuricu.

A urmat Paul Muntean, fondator şi CEO al GuidefAi care propune o nouă tehnologie pentru citirea şi înţelegerea mai bună a instrucţiunilor, a manualelor de utilizare pentru diferite echipamente. „Am constatat că oamenii nu prea citesc manualele cu instrucţiuni, ceea ce determină o experienţă slabă de utilizare a produselor. Brandurile pe de altă parte au dificultăţi în a ţine legătură cu utilizatorii după momentul achiziţiei. Astfel că am creat o platformă care ajută brandurile să transforme manualele de instrucţiuni în experienţe digitale mai bune. Procesul este simplu iar aplicaţia web poate fi utilizată pentru a crea o relaţie mai strânsă post vânzare dar şi o bază de date cu clienţii”, a spus Paul Muntean.
Întrebat de Diana Dumitrescu, CEO al InnovX, dacă are deja clienţi, Muntean a răspuns că se află în discuţii cu potenţiali clienţi, iar principala ţintă o reprezintă producătorii de electrocasnice, de echipamente medicale şi electronice.

Ce înseamnă mai exact că digitalizaţi un manual, a întrebat Sergiu Manea, CEO al BCR. De regulă e vorba de o broşură mare, care te sperie, a adăugat el. În care e greu să găseşti informaţiile, a completat Paul Muntean. Soluţia noastră funcţionează astfel: producătorul importă manualul în format PDF în platforma noastră, pe baza căruia noi generăm o aplicaţie web, în care sunt create diferite ghiduri dar şi un cod QR care poate fi pus pe produs pentru a direcţiona utilizatorii spre aplicaţie. Noi venim şi cu informaţii despre interacţiunile utilizatorilor cu aplicaţia.

„Eşti gata să duci aplicaţia la un nou nivel, să o transformi într-un portofel al bunurilor dintre-o casă? Vorbesc de casele smart, de casele cu echipamente integrate”, a revenit cu o întrebare Sergiu Manea. „Exact, este o idee foarte interesante, ar fi aplicaţia de care am avea nevoie cu toţii, nu am mai avea nevoie de manuale pe hârtie, am avea acolo garanţiile, toate documentele”, a răspuns Paul Muntean.

A urmat în lift Iulia Dorobanţu, cofondator Charger.ro, un shop cu soluţii de încărcare pentru maşini electrice şi plug-in hybrid de la furnizori autorizaţi. Suntem o echipă de 7 arhitecţi şi experţi în regenerare urbană care au implementat peste 100 de soluţii în România în ultimii opt ani. Acum dezvoltăm charger.ro, prima platformă de tip onestopshop care vă ajută să vă îmbunătăţiţi scorul ESG (Environmental, Social, and Governance) aducându-vă aproape o echipă de experţi şi soluţii verzi, smart selectate de noi. Vă oferim răspunsuri clare şi avem un portofoliu de circa 100 de soluţii de la furnizori europeni. Peste 10 clienţi, printre care şi Honeywell, au avut în încredere în soluţiile noastre pentru a le integra în birourile şi campusurile lor”, a spus Iulia Dorobanţu.

Cum aveţi de gând să monetizaţi, a întrebat Ana Bobircă, Preşedinte al Consiliului Director Veranda Mall. “Din punct de vedere al fluxurilor de venituri ne concentrăm în primul rând pe vânzarea produselor şi a soluţiilor, cât şi pe serviciile de instalare şi de aftersales. Deja avem proiecte la comandă, proiectate la cererea clienţilor”, a explicat Cristian Danciu, cofondator, Charger.ro.

Cum calculaţi scorul ESG, de sustenabilitate, a fost o altă întrebare din partea juriului, adresată de Daniel Rusen, director de marketing şi operaţiuni al Microsoft. “La început facem asta prin parteneriate, este parte din procesul de consultanţă. Dar în timp vrem să deschidem marketplace-ul către specialişti care pot să ofere aceste servicii”, a explicat Iulia Dorobanţu.

Emanuel Marcus, fondator, a prezentat RaBit o platformă ERP dedicată IMM-urilor din industriile de arhitectură, inginerie şi construcţii. “În prezent avem 400 de companii înregistrate în platformă şi suntem gata să scalăm, vrem să ajungem la 300 de companii înrolate pe lună şi pentru asta căutăm parteneri noi precum Microsoft sau BCR pentru a ne ajuta să creştem pe piaţa locală şi europeană dar şi o investiţie pentru a ne creşte echipa şi a dezvolta produsul”.
Este RaBit uşor de integrat cu alte soluţii, de contabilitate, de exemplu, a îmtrebat Ana Bobircă, Preşedinte al Consiliului Director Veranda Mall. “Clienţii noştri au contabilitatea externalizată şi da, vrem să ne integrăm, este una dintre funcţiile pe care dorim să le dezvoltăm. Vrem să creem un ecosistem, care să le permită companiilor care au soluţia noastră să colaboreze”, a răspuns Emanuel Marcus.

Diana Andriţchi, co-fondator al Synaptiq, un start-up care lucrează la dezvoltarea unei platforme bazate pe AI al cărei scop este să reducă considerabil analiza imaginilor medicale în cadrul procedurilor de tratare a cancerului, a urmat în lift.
“Avem nevoie de acces la mai multe date medicale şi parteneriate. Aceasta ar putea fi o oportunitate foarte bună şi pentru noi şi pentru voi”, a spus Diana Andriţchi.
Cât de uşoară este integrarea cu alte sisteme de radioterapie, a întrebat Marian Popa, Managing Director Globalworth România. “Suntem în discuţii cu un producător de asemenea echipamente şi lucrăm la integrare, proces care ar trebui să fie simplu pentru că sistemele de fişiere sunt standard”, a răspuns Lucian Bicsi, ML Researcher în cadrul start-up-ului.

Care este în acest moment precizia algoritmului vostru, a întrebat Daniel Rusen (Microsoft). “Nu ştiu dacă orice număr am spune ar fi relevant fără context. Algoritmii noştri, în predicţiile iniţiale au o acurateţe apropiată de cea umană, dar lucrăm zi de zi la îmbunătăţirea lor”, a spus Bicsi.

A urmat Vicenţiu Corbu, CEO al KIM 4 INDUSTRY - platformă ce integrează mai multe module menite să colecteze şi să automatizeze date de teren legate de: starea activelor, mişcările inventarului, eficienţa angajaţilor, fluxul de lucru în producţie, alocarea resurselor

“După implementarea KIM fabricile produc cu 50% mai mult iar volumul de deşeuri este redus cu 10%. Am dezvoltat un produs care este capabil să automatizeze complet fluxurile de lucru ale unei companii”, a spus Vicenţiu Corbu.
Cum funcţionează mai exact produsul şi care e problema pe care o rezolvă?, a întrebat Ana Maria Andronic, Head of Intellectual Property and Technology DLA Piper Romania. În cei nouă ani de activitate am fost foarte aproape de clienţi în fabrici, rafinării, şantiere navale, depozite şi am văzut cum lucrează, cum îşi administrează operaţiunile. Noi transformăm modul în care lucrează oamenii într-un mod digital, astfel încât ei pot transmite ce fac pe teren în timp real. Automatizăm operaţiunile din teren”, a spus Corbu. “Ajutăm pe toată lumea, pentru că ştii în timp real când o lucrare este demarată sau finalizată”, a spus CEO-ul KIM.

Laurenţiu Niţă, fondator al Quarks Interactive România - platformă de învăţare ce face înţelegerea fizicii cuantice sau a algoritmilor uşor de înţeles, inclusiv pentru persoanele fără cunoştinţe matematice le-a transmis membrilor juriului un mesaj clar - “e timpul ca România să intre în cursa quantum computing”.

Narativul e fascinant, dar cine crezi că va fi gata să plătească pentru soluţiile tale, a sunat întrebarea adresată de Ana Bobircă. “Ne aşteptam ca primul flux de venituri să fie generat de universităţi, sau de gameri, dar s-a dovedit că de fapt este vorba de producătorii de hardware, aşa cum e şi Microsoft. Pentru hardware quantum este nevoie de o interfaţă cu adevărat bună, care să fie accesibilă pentru oameni de diferite vârste şi cu o pregătire diferită”, a răspuns Laurenţiu Niţă.
Zoran Nasteski, CEO al Qpick.App din Lituania, o soluţie completă de tip eWallet ce aduce mai aproape consumatorii şi magazinele fizice din proximitatea lor.

“Construim primul coş digital pentru comerţul offline”, le-a spus Zoran Nasteski membrilor juriului. “Comportamentul consumattorilor se schimbă, iar faptul că 80% dintre achiziţii se întâmplă încă în magazine fizice ne arată că viitorul comerţului este hibrid. Ţinta noastră este să conectăm peste 100 de mall-uri şi 100.000 de magazine până la finele anului 2023. În prezent discutăm o rundă de o jumătate de milion de dolari care să ne ajute să ne extindem în România şi în UE”, a adăugat el.

De ce altceva înafară de bani aveţi nevoie pentru a creşte mai repede, a întrebat Ana Bobircă (Veranda Mall). “Punctele de intrare pe alte pieţe sunt mallurile, acesta este punctul din care începem să captăm audienţa pe pieţele locale. Deci în primul rând parteneriatele cu mallurile”.

Experienţa, care a durat aproape două ore, nu s-a finalizat cu premii, sau cu un top al celor mai bune pitch-uri, scopul InnovX BCR fiind să treacă echipele din start-up-uri prin experienţa unui pitch sub presiune.

Pentru a vedea doar cum au fost pitchurile din lift ale celor zece start-up-uri, urmăriţi clipul ataşat articolului disponibil la acest link.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO