Business Hi-Tech

VIDEO. Cazacu, Asociaţia patronală a industriei de soft: Din orice perspectivă, că vrei să furi, sau că vrei să dai servicii publice de calitate te interesează ca oamenii ăia (softiştii români din străinătate – n. red.) să fie fizic şi să producă valoare adăugată în România

„În momentul de faţă a fi fizic în România presupune şi a fi fizic în România când ai o problemă de sănătate şi trebuie să te duci într-un spital care e cum e”

Autor: Adrian Seceleanu

03.10.2019, 00:38 443

Mediul de lucru creat de companiile de IT în birourile din Bucureşti, Cluj, Iaşi sau Timişoara poate fi comparabil cu cel al giganţilor din Silicon Valley inclusiv din punct de vedere al celor mai excentrice facilităţi - cum ar fi dotarea cu cele mai scumpe corpuri de mobilier, barurile cu prosseco sau acces la servicii premium de catering - dar acest lucru nu este de ajuns pentru ca softiştii români din străinătate să se repatrieze în condiţiile în care „gradul de confort”, modul „în care te simţi”, „nivelul de trai” sunt încă departe de Occident, a declarat în cadrul unei conferinţe Mihail Cazacu, public affairs manager în cadrul puternicei Asociaţii patronale a industriei de software şi servicii.

Reprezentantul ANIS, care vorbeşte în numele unor companii precum Adobe, Atos, Bitdefender, Deutsche Bank, eMAG, Fitbit, Microsoft, Siemens sau Vodafone Shared Services - în total aproximativ 130 de firme cu 38.000 de angajaţi şi afaceri de 2,5 mld. euro pe an, a afirmat că programatorii români plecaţi din ţară ar reprezenta o resursă valoroasă care este însă foarte greu de atras din cauza calităţii slabe a serviciilor publice, printre altele.

Astfel, Mihail Cazacu a declarat: „Persoanele respective (softiştii români din strìnătate – n. red.) sunt foarte valoroase pentru industria română pentru că ele au expertiză de afară iar industria noastră trebuie să se restructureze. Până acum a fost în mare parte o industrie de lohn ca să-i spunem aşa.

Am devenit destul de scumpi ca să fie uşor să mai funcţionăm pe modelul actual de business şi la nivelul industriei se pune serios problema pivotării, trecerii pe alt model de afaceri în care în loc să facem orice fel de soft pentru alţii ar trbui să facem anumite softuri care sunt ale noastre pentru clienţi externi şi pe partea care rămâne de servicii de producţie software pentru exterior să fim pe nişte nişe în care încă suntem competitivi.

Deci din punctul ăsta de vedere oamenii aceia sunt foarte interesanţi pentru noi. Încă, însă, trebuie să ne dăm seama ce facem ca să îi aducem înapoi. De ce? Pentru că în mod interesant este următoarea discuţie - nu este suficient ce facem noi ca şi companii pentru că oamenii ăia, ei nu trebuie să fie fizic în România, ei trebuie să lucreze pentru companii din România.

În momentul de faţă a fi fizic în România presupune şi a fi fizic în România când ai o problemă de sănătate şi trebuie să te duci într-un spital care e cum e, sau când ai o problemă de schimbat actele şi trebuie să te duci la o unitate a administraţiei publice. Adică a fi fizic în România, a-i repatria fizic nu depinde numai de ce este în stare să facă, cât de atractiv face mediul de lucru eMAGul sau oricine altcineva. Depinde şi cât de atractivă, care este nivelul de trai în ţara respectivă, care este gradul de confort, cum te simţi. Şi aşa că s-ar putea până la urmă să avem acces la persoanele respective angajându-le dar fără să le relocăm. Pentru România sigur că ar fi grozav (...) ar fi foarte avantajos că oamenii ăia să producă valoarea adăugată în România pentru că parte din valoarea aia adăugată se transformă în contribuţii la buget şi de acolo jumate se fură şi jumate se transformă în servicii publice. Adică oricum, din orice perspectivă, din perspectivă că vrei să furi, sau din perspectivă că vrei să dai servicii publice de calitate te interesează ca oamenii ăia (softiştii români din străinătate – n. red.) să fie fizic şi să producă valoare adăugată în România sau măcar că firmele care facturează muncă lor să fie localizate în România. Dar nu ştiu cât de simplu va fi pentru că e vorba exact de atractivitatea ţării şi de atractivitatea unei cariere în România”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO