Business Hi-Tech

VIDEO. Cum traduce echipa de conducere a ANCOM rezultatele licitaţiei 5G: Doar Orange şi Vodafone au planuri de a investi semnificativ în extinderea tehnologiei 5G în România

Autor: Adrian Seceleanu

16.11.2022, 12:00 452

♦ Structura achiziţiilor realizate de Orange arată că operatorul are cele mai mari planuri dar şi aşteptări legate de dezvoltarea 5G în România, au spus oficialii ANCOM.

Cantitatea şi tipul de spectru radio pentru care au licitat operatorii de telefonie mobilă la cea mai mare licitaţie de spectru radio organizată de statul român din anul 2012 încoace arată că doar Orange şi Vodafone au în plan investiţii masive în extinderea reţelelor 5G în România, au declarat reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în cadrul conferinţei de presă prin care au anunţat rezultatele competiţiei.

„Orange şi Vodafone este clar că ţintesc o dezvoltare a reţelei 5 G, pentru că au luat benzi şi (în frecvenţele) de sus şi jos, plus 1500 MHz în cazul Orange, bandă care este folosită numai pentru download deci pare că Orange preconizează un un consum mare de date pe reţeaua 5G  viitoare“, a declarat Bogdan Iana, vicepreşedinte al ANCOM. „Benzile sub un GHz sunt mai bune pentru acoperire naţională în rural şi în zonele mai slab populate. Iar benzile peste un 1 GHz în zona  3,4-3,8 gigaherţi sunt foarte potrivite pentru capacităţi mari în zona urban intensă, deci mixul acesta de benzi sub 700 care îţi dă acoperire naţională împreună cu benzile din 3, 4-3,8 care dau capacităţi mari în urban sunt optime pentru a dezvolta orice reţea modernă 5G“, a explicat şi Eduard Lovin, vicepreşedinte al ANCOM.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO