Business Hi-Tech

VIDEO. Daniel Rosner, cofondator, Innovation Labs: În România nu avem garaje ca în SUA, ci blocuri şi limitări în infrastructură aşa că universităţile sunt locul de unde pot porni tinerii următoarea generaţie de start-up-uri. Ne dorim dezvoltarea unui hub fizic; vom schimba complet curricula

Autor: Adrian Seceleanu

30.05.2023, 21:14 4034

România se află în acest moment în situaţia în care are mai mulţi bani de investit decât proiecte care să poată atrage finanţări, astfel că jucătorii cheie din ecosistem ar trebui să susţină dezvoltarea unei noi generaţii de antreprenori în tehnologie, care să poată ajunge apoi cu proiectele lor în stadii în care să devină atractive pentru investitori, a spus Daniel Rosner, cofondator al programului de preaccelerare pentru start-up-uri tehnice, în cadrul evenimentului Demo Day 2023, în care cele mai bune echipe din program şi-au prezentat ideile.

În condiţiile în care România nu are condiţiile de pe alte pieţe pentru dezvoltarea de start-up-uri, locul potrivit pentru închegarea unor astfel de proiecte sunt universităţile, a pledat Rosner. „Şi dacă vorbim astăzi despre companii de tehnologie, despre giganţii din techul american, de multe ori sunt companii ce literalmente au pornit dintr-un garaj. Şi dacă vorbim în general despre start-up-uri din State nu putem să nu vorbim implicit despre garaj. Dar în România nu avem, după cum ştiţi, garaje, avem blocuri şi unele limitări pe infrastructură. Şi atunci vine întrebarea firească de unde pot porni tinerii noştri următoarea generaţie de tech startups? Răspunsul, cred eu, este în universităţi.

Universităţile sunt spaţiul în care putem să construim ecosisteme de susţinere a start-up-urilor de tehnologie, aducând alături tineri din universităţi, parteneri din mediul economic, investitorii, pentru a crea un mediu în care tinerii pot să-şi construiască următoarea generaţie de tech startups pornite în România care să vândă pe piaţă globală cu IP românesc”, a spus Rosner, invitând practic investitorii şi companiile să investească în susţinerea Innovation Labs, program lansat în urmă cu un deceniu.

Programul Innovation Labs ar trebui să fie susţinut pentru că astfel ar facilita crearea echipelor care ulterior vor ajunge la jucătorii care intervin în următoarele „etape” – acceleratoare, fonduri de investiţii, angel investors. „Suntem într-un punct în care, e o veste bună într-un fel pentru cei care au un start-up, există mai multă finanţare disponibilă la acest moment decât echipe "investibile" în România. Ceea ce înseamnă, din punctul de vedere, că în acest moment Innovation Labs este actorul necesar pentru a crea următoarea generaţie de tech entrepreneurs pentru a crea următoarea generaţie de specialişti din industrie ce se pot alătura după aceea unui tech start-up, pentru a putea creşte acest panel de start up uri iniţial, necesar pentru a avea VC-urile si investitorii angel în ce să investească pe termen mediu şi lung.”
Rosner, care a preluat alături trecut conducerea programului Innovation Labs alături de Flavia Husar, a anunţat şi care sunt obiectivele pentru program pentru anul viitor. „Eu am un vis în trei, în trei acte. În primul rând să creştem implicarea companiilor în ecosistemul educaţional, în special în ce înseamnă zona de educaţie pe zona de tehnologie în care cred eu poate asigura cea mai mare creştere economică pentru România, în particular în zona de tech startups; în al doilea rând, să construim împreună un spaţiu fizic - Innovation Labs Hub - care să creeze un spaţiu de stimulare şi creştere a ideilor şi un spaţiu în care tinerele echipe să poată să-si construiască următoarea generaţie de tech startups şi în ultimul rând, ca un mic preview pentru anul 2024 vom schimba complet curricula programului Innovation Labs sub forma unui framework de prototipare, validare şi lansare de produse tehnice, coordonat de către colega mea Flavia Husar”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO