Business Hi-Tech

VIDEO. Demo Day Innovx-BCR, co-hosted by ZF. Sergiu Manea, CEO al BCR: Vă sfătuiesc să vă raportaţi la fondurile UE în acelaşi mod în care o faceţi cu orice alt investitor. Sunt oportunităţi extraordinare pentru ecosistemul tech în perioada următoare

Autor: Alexandra Cepăreanu

25.02.2022, 07:00 1440

Antreprenorii ar trebui să se raporteze la fondurile europene care sunt disponibile în perioada următoare, din bugetul UE 2021-2027, la fel cum se raportează la orice alt investitor şi ar trebui să-şi pregătească şi în acest caz „pitch”-ul potrivit şi să acceseze aceste fonduri pentru a derula proiecte, pentru a se dezvolta.

„Există oportunităţi extraordinare în următorii ani. De aceea, vă sfătuiesc să vă raportaţi la fondurile UE în acelaşi mod în care o faceţi cu orice alt investitor. Împărtăşiţi-vă inovaţiile, prezentaţi-vă ideea de afaceri şi atrageţi capital pentru creşterea şi dezvoltarea afacerii”, a spus Sergiu Manea, CEO al BCR, în cadrul unei intervenţii din cadrul evenimentului Demo Day, organizat de acceleratorul Innovx-BCR împreună cu ZF.
Şeful BCR a vorbit pe larg despre oportunităţile „extraordinare” pe care le reprezintă fondurile europene disponibile României în perioada următoare, inclusiv pentru sectorul public. Iată principalele declaraţii făcute de Sergiu Manea în cadrul intervenţiei sale:

• Finanţarea UE este unul dintre subiectele mele preferate, tocmai pentru că este un semn de responsabilitate şi evoluţie. 

• Nu sunt unul care să cred în basme, nu sunt superstiţios, dar sper cu tărie că a treia oară va fi cu noroc. Şi pentru ca acest lucru să devină realitate, trebuie să demistificăm poveştile privind accesibilitatea fondurilor UE, să creştem gradului de conştientizare asupra oportunităţilor UE şi a proiectelor cheie de investiţii, asupra proceselor şi asupra rolului jucat de entităţile intermediare.

• Şi spun asta, pentru că unele dintre noile oportunităţi de finanţare au o complexitate mult mai mare şi este imperativ ca toate părţile interesate, indiferent dacă sunt din sectorul public sau private, să ofere îndrumări şi sprijin pentru a asigura un procent de absorbţie mai bun. Şi vă voi da exemplul nostru, la BCR, deoarece ne uităm la întregul set de informaţii pentru a pregăti structura de finanţare potrivită şi pentru a le oferi clienţilor noştri îndrumarea de care au nevoie. Experienţa noastră generală în finanţare şi despre fondurile UE ne ajută să ghidăm antreprenorii pe parcursul întregului proces de absorbţie.

• Finanţarea UE va stimula digitalizarea, transformarea într-o economie verde, tehnologia şi poate accelera inovaţia sistemică. Toţi aceştia sunt piloni strategici ai noii economii care ne privesc, care îmbunătăţesc perspectivele de creştere pe termen lung ale societăţii şi ne cresc în mod direct calitatea vieţii. De exemplu, AI şi modelele de machine learning ajută companiile şi guvernele să descopere în mod eficient modele, să dezvăluie anomalii, să facă predicţii şi decizii, să genereze perspective şi să îmbunătăţească atât performanţa organizaţională, cât şi societatea.

• Putem da un impuls extraordinar societăţii prin accesarea fondurilor UE. Aceasta este oportunitatea noastră de a întreprinde reforme de mare impact şi de a stabili o foaie de parcurs pentru viitor. Pentru că ceea ce facem acum abordează provocările sistemice şi creează un impact pozitiv şi schimbări pe termen lung în societate.

• De ce a treia oară este momentul potrivit? În primul rând, să aruncăm o privire mai atentă asupra oportunităţilor disponibile pentru ecosistemul tech în următorii ani:
- Per total, PNRR furnizează aproape 2,6 miliarde EUR în România pentru finanţarea companiilor private şi a cercetării, inclusiv fonduri nerambursabile pentru digitalizare.
- În cadrul PNRR, vorbim de o alocare totală de 500 milioane EUR pentru digitalizarea IMM-urilor. Toate aceste fonduri vor fi alocate investiţiilor în comerţul electronic, centre de inovare digitală, laboratoare de incubaţie şi accelerare, programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale.
- De asemenea, vor fi disponibile fonduri pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate, pentru AI, blockchain, IoT, data şi cloud computing, pentru High Performance Computing şi Quantum Computing.
- Perioada de programare 2021-2027, cu toate cele 8 Programe Operaţionale Regionale, va oferi finanţare atât pentru dezvoltarea şi creşterea capacităţilor de cercetare şi inovare, cât şi pentru adoptarea de tehnologii avansate. În ambele domenii, companiile de tehnologie vor putea depune proiecte cu o alocare totală estimată de peste 2 miliarde EUR.
o În plus, sub umbrela Orizont Europa, avem Consiliul European pentru Inovare care deschide oportunităţi de finanţare în valoare de peste 1,7 miliarde euro în 2022, pentru companiile care aduc inovaţii radicale la scară şi pentru cele care creează noi pieţe, de la Quantum Computing până la bateriile de generaţie următoare, aşa că este timpul ca mai multe companii româneşti să primească finanţare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO