Business Hi-Tech

VIDEO. Dezvăluire după un deceniu: De ce a vândut eMAG televizoare la 1,5 lei de Black Friday 2014? „Cineva care a venit din altă companie şi era pe sales avea Excel-ul pus în limba română”

Autor: Adrian Seceleanu

01.11.2024, 23:33 8877

Companiile trebuie să acorde o atenţie sporită integrităţii datelor pe care se bazează în business pentru că erorile pot avea consecinţe grave, o atenţie sporită fiind necesară în cazul bazelor de date menţinute în Microsoft Excel şi care sunt accesate de mai multe persoane pentru că atunci pot apărea uşor greşeli, a avertizat Sorin-Gabriel Rotaru, Business Intelligence Manager în cadrul Tazz, în cadrul unei dezbateri care a avut loc în cadrul evenimentului „AI Reality Tour”, organizat la Bucureşti de compania Qlik – un lider global în soluţii de analiză, integrare a datelor şi AI.

„Puteţi să ţineţi datele în Excel, chiar este bun pentru calcule este foarte flexibil, versatil dar să aveţi în vedere că o să aveţi erori. Şi implicit e posibil ca la final să luaţi nişte decizii de business pe nişte date care nu sunt corecte”, a spus Sorin-Gabriel Rotaru.

El a dezvăluit că o asemenea eroare dintr-un fişier Excel s-a aflat la originea unei erori din cauza căreoia retailerul a vândut diferite electronice la preţuri foarte mici, în urmă cu zece ani. „O să vă dau un exemplu. Toată lumea ştie în 2015 (n. red. – de fapt 2014), când eMAG a avut preţuri bombă, de 1,5 lei pe televizor şi toată lumea (spunea) că nu, nu, (a fost) marketing. Nu. Cineva care a venit din altă companie şi era pe sales,  avea Excel-ul pus în limba română. (...) şi  a confundat virgula cu punctul. Şi în loc de 1.500 de lei (televizorul) a fost 1,5 lei”.

La acea dată, eMAG a comunicat că intervalul 20:30 şi 22:59, a apărut o eroare de încărcare a preţurilor pentru anumite produse resigilate comercializate de companie, acestea fiind disponibile la vânzare la 1-8 lei, pentru care s-au înregistrat 730 de comenzi.

De exemplu, un telefon Samsung Galaxy S4 a putut fi cumpărat la preţul de 1 leu, redus de la 1.449 lei, un televizor LED Smart TV 3D Philips, 117 cm, Full HD a fost redus de la 4.246 de lei la 3 lei, Ultrabook Dell Studio XPS Duo 12 a fost redus de la 4.796 de lei la 3 lei.

Valoarea totală a reducerilor greşite este de circa 1,6 milioane de lei, cea mai mare reducere, de 11.190 lei, fiind aplicată unui echipament de reţea, un switch Cisco Catalyst 2960, care a putut fi cumpărat la preţul de 8 lei faţă de preţul de listă de 11.190 lei. În intervalul în care produsele au fost listate cu preţurile greşite, de la 20:30 la 22:59, au fost comandate, în total, 730 de produse, conform datelor comunicate la acea vreme de companie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels