Companiile trebuie să acorde o atenţie sporită integrităţii datelor pe care se bazează în business pentru că erorile pot avea consecinţe grave, o atenţie sporită fiind necesară în cazul bazelor de date menţinute în Microsoft Excel şi care sunt accesate de mai multe persoane pentru că atunci pot apărea uşor greşeli, a avertizat Sorin-Gabriel Rotaru, Business Intelligence Manager în cadrul Tazz, în cadrul unei dezbateri care a avut loc în cadrul evenimentului „AI Reality Tour”, organizat la Bucureşti de compania Qlik – un lider global în soluţii de analiză, integrare a datelor şi AI.
„Puteţi să ţineţi datele în Excel, chiar este bun pentru calcule este foarte flexibil, versatil dar să aveţi în vedere că o să aveţi erori. Şi implicit e posibil ca la final să luaţi nişte decizii de business pe nişte date care nu sunt corecte”, a spus Sorin-Gabriel Rotaru.
El a dezvăluit că o asemenea eroare dintr-un fişier Excel s-a aflat la originea unei erori din cauza căreoia retailerul a vândut diferite electronice la preţuri foarte mici, în urmă cu zece ani. „O să vă dau un exemplu. Toată lumea ştie în 2015 (n. red. – de fapt 2014), când eMAG a avut preţuri bombă, de 1,5 lei pe televizor şi toată lumea (spunea) că nu, nu, (a fost) marketing. Nu. Cineva care a venit din altă companie şi era pe sales, avea Excel-ul pus în limba română. (...) şi a confundat virgula cu punctul. Şi în loc de 1.500 de lei (televizorul) a fost 1,5 lei”.
La acea dată, eMAG a comunicat că intervalul 20:30 şi 22:59, a apărut o eroare de încărcare a preţurilor pentru anumite produse resigilate comercializate de companie, acestea fiind disponibile la vânzare la 1-8 lei, pentru care s-au înregistrat 730 de comenzi.
De exemplu, un telefon Samsung Galaxy S4 a putut fi cumpărat la preţul de 1 leu, redus de la 1.449 lei, un televizor LED Smart TV 3D Philips, 117 cm, Full HD a fost redus de la 4.246 de lei la 3 lei, Ultrabook Dell Studio XPS Duo 12 a fost redus de la 4.796 de lei la 3 lei.
Valoarea totală a reducerilor greşite este de circa 1,6 milioane de lei, cea mai mare reducere, de 11.190 lei, fiind aplicată unui echipament de reţea, un switch Cisco Catalyst 2960, care a putut fi cumpărat la preţul de 8 lei faţă de preţul de listă de 11.190 lei. În intervalul în care produsele au fost listate cu preţurile greşite, de la 20:30 la 22:59, au fost comandate, în total, 730 de produse, conform datelor comunicate la acea vreme de companie.