Business Hi-Tech

VIDEO. Dragoş Rebegea, country manager, Ericsson România: În 2-3 ani vom începe să vedem efectele licitaţiei 5G. Doar cu acest spectru nou operatorii pot lansa 5G la viteze comparabile cu reţelele fixe

Autor: Adrian Seceleanu

21.11.2022, 11:00 154

În România sunt în prezent 400-500.000 de abonamente 5G. Deşi 36% din populaţie se află în zona de acoperire 5G, reţelele nu sunt construite încă uniform.

Utilizatorii de servicii de comunicaţii mobile vor începe să perceapă în 2-3 ani efectele pozitive ale cantităţii suplimentare de spectru radio, aşa numitele licenţe 5G, achiziţionate de Orange, Vodafone şi RCS & RDS de la stat, dar cu condiţia ca operatorii să demareze rapid lucrările la modernizare a reţelelor.

„Deci realizarea acestei licitaţii, faptul că o bună cantitate de spectru a fost adjudecată sunt lucruri extrem, extrem de pozitive care sunt convins că în cel mult 2-3 ani de zile îşi vor produce efectele. Vom vedea în benchmark-urile pe care operatorii le fac şi alte organizaţii le fac în România efectul utilizării acestui spectru suplimentar“, a declarat într-un interviu pentru ZF Dragoş Rebegea, country manager al subsidiarei locale a companiei suedeze Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente şi servicii pentru industria de telecom. Rebegea este şi head of sales al Ericsson pentru România & Moldova.

Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat săptămâna trecută rezultatele aşa-numitei licitaţii 5G: vânzarea a aproape 80% din can­titatea de spectru radio din ofertă, pen­tru aproape 450 mil. euro. Principalul cum­părător de spectru este Orange (220 MHz de spectru pentru 265 mil. euro), urmat de Vodafone (110 MHz de spectru pentru 123 milioane de euro) şi RCS&RDS (90 MHz de spectru pentru 46 mil. euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO