Business Hi-Tech

VIDEO. Gigantul american eBAY şi-a început oficial campania de a atrage IMM-uri româneşti pe platformă, cu Poşta drept partener. Oficial eBAY: Piaţa din România creşte şi are potenţial. „eMAG nu e un competitor”. Partea română, preocupată să prezinte contractul eBay-CNPR drept un program de susţinere a exporturilor

Autor: Adrian Seceleanu

23.05.2023, 15:25 608

Gigantul american eBay, unul dintre cei mai mari jucători globali din comerţul online, a demarat o campanie de atragere pe platforma sa marketplace a IMM-urilor locale care pot vinde produse la export, decizia de extindere fiind luată pe fondul creşterii pieţei şi a ratei încă foarte reduse de companii care vând online, pe care compania o vede drept o oportunitate de creştere pe viitor.

„Ştim că piaţa din România creşte, şi că există mult potenţial aici. Am făcut deja teste în ţări vecine precum Bulgaria şi au fost de mare succes”, a spus Michael Sokolovsky, Head of Communications & Marketing în cadrul eBay pentru regiunea EMEA în cadrul unei conferinţe de presă organizate împreună cu compania de stat Poşta Română, la care a participat şi ministrul digitalizării Sebastian Burduja şi un reprezentant al ministerului antreprenoriatului.
IMM-urile care se înscriu în program vor primi listarea gratuită a produselor pe eBay în primele 3 luni, training personalizat şi tarife reduse faţă de cele standard.

Până în 2026 un sfert din vânzările din retail vor fi online, iar din acest procent una din patru vânzări vor fi tranzacţii peste graniţe, a spus Michael Sokolovsky, insistţnd asupra faptului că marketplace-urile reprezintă o soluţie facilă pentru companiile mai mici. „Când vedem cum arată procentul vânzărilor online al IMM-urilor din România, care e sub media europeană, noi vedem o oportunitate”, a spus Sokolovsky.

Reprezentantul eBay a spus că a ales Poşta ca partener pentru că a căutat cel mai mare jucător de pe piaţă. „Nu ne uităm la imaginea partenerilor, pentru că imaginea se poate schimba. (...) Companiile de acest tip au provocări în întreaga lume”, a spus Michael Sokolovsky când a fost întrebat de ce lucrează cu o firmă care are o imagine slabă în ce priveşte calitatea serviciilor sale.

Întrebat dacă va fi mai ieftin pentru un IMM să vândă pe eBay în raport cu eMAG – liderul pieţei locale de e-commerce, cu operaţiuni semnificative şi în regiune, Sokolovsky a evitat un răspuns direct. „Nu vedem eMAG drept un competitor, nu în sensul că nu sunt mari, dar ei vând local. Noi nu ţintim selleri care vând local, în România”. Întrebat la ce se referă, în condiţiile în care eMAG le permite firmelor locale să vândă şi în regiune prin marketplace-ul său, reprezentantul eBay a răspuns astfel: „Ştiu (n. red. - că selleri eMAG pot vinde în alte ţăro din regiune), dar la noi la eBay majoritatea vânzărilor au loc pe pieţe foarte mari precum SUA, noi oferim acces la pieţe enorme”.

Prin contrast cu prezentarea reprezentantului eBAY, partea română a încercat să prezinte contractul Poştei cu eBay drept un fel de program de susţinere a exporturilor din România. Comunicatul de presă transmis după eveniment începe de altfel cu această idee: „Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Compania Naţională “Poşta Română şi eBay lansează astăzi proiectul e-export nation, o iniţiativă ce are ca scop să sprijine creşterea exporturilor online de produse ale afacerilor româneşti. e-export nation este o platformă care simplifică activitatea de export online şi îşi propune să contribuie la dezvoltarea IMM-urilor din România.” Site-ul accesat este însă unul al companiei americane eBay, care conţine date şi un formular de înscriere în program, fără a include componente de susţinere din partea statului român.

Urmăriţi în clipul video ataşat cele mai importante momente din cadrul conferinţei de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO