Business Hi-Tech

VIDEO. Guvernul a trântit pe masa industriei de telecom o taxă de 3% pe afaceri şi un prag minim de 1 mld. euro la licitaţia “5G” din 2019; prelungirea licenţelor “3G” care expiră în 2020 / 2022 va costa cel puţin 2 mld. euro

Autor: Adrian Seceleanu

22.12.2018, 01:48 1751

Toţi operatorii de telecom vor plăti din 2019 o taxă de 3% pe cifra de afaceri iar licenţele de telefonie mobilă care vor fi scoase la vânzare în 2019 (licenţele “5G”) şi în anii 2020 şi 2022 (licenţele “3G”) vor avea un preţ minim cumulat de 3 miliarde de euro, a anunţat vineri seară consilierul premierului Darius Vâlcov în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi ministrul finanţelor Eugen Teodorovici - o mutare care a spulberat speranţele companiilor de comunicaţii că ar putea plăti taxe mai mici şi care pune presiune pe bugetele pe 2019 ale operatorilor, care nu luaseră în calcul aceste costuri.

“Totodată în domeniul comunicaţiilor s-a stabilit un nivel minim de aproximativ un miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G. S-a ţinut cont de experienţa altor state din UE şi aici ne referim concret la Italia, unde aceste frecvenţe s-au vândut cu circa 6,5 miliarde de euro - un stat de aproximativ 3 ori mai mare decat România”, a anunţat Darius Vâlcov. Ministrul Teodorovici nu a pronunţat nici măcar un singur cuvânt în legătură cu industria de telecom pe durata conferinţei.

ZF a scris în luna martie 2018, citând surse din piaţă, că Guvernul ia în calcul obţinerea unei sume maxime de un miliard de euro din licitaţia 5G. Această sumă, considerată prea mare de către jucătorii din industrie, a devenit oficial, de ieri, preţul minim de vânzare a spectrului radio odată cu noua formulă de calcul a taxelor din viitoare licitaţie.

Dacă suma de un miliard de euro va fi încasată de la buget doar dacă operatorii de telecom se decid să participe la licitaţia 5G (spectrul radio actual deţinut de companii permite deja lansarea de servicii 5G iar în trecut au existat situaţii în care licitaţiile organizate de ANCOM nu s-au bucurat de succes), o lovitură reală, dar nu imediată pentru industrie este suma minimă pe care statul a anunţat că şi-o doreşte pentru prelunirea licenţelor de telefonie mobilă folosite în prezent de operatori (pentru reţele 3G, printre altele) şi care sunt esenţiale pentru business: 2 miliarde de euro.

“Totodată s-a stabilit un nivel minim, de aproximativ 2 miliarde de euro pentru prelungirea licenţelor 3G, licenţe care expiră parţial în 2020 şi în 2022”, a afirmat Vâlcov.

În chestiunea taxei pe cifra de afaceri a companiilor de telecom, care era de 0,4% pe an dar nu mai fusese percepută de ANCOM de peste un deceniu, Vâlcov a spulberat speranţele unor operatori că această va fi majorată doar pe hârtie la 3% dar va continua să nu fie încasată. Vâlcov a precizat sec faptul că banii se vor plăti, completând şi că sumele se vor cheltui fără nicio legătură cu industria, pentru digitalizarea statului.

“Totodată pentru cei care activează în acest sector s-a stabilit o taxă care se va plati către ANCOM - de 3%, taxă care va fi folosită de ANCOM pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat“.

Sub privirile ministrului Teodorovici, care nu s-a pronunţat deloc pe acest subiect, consilierul Darius Vâlcov a atacat comportamentul “incorect” al companiilor de telecom, care nu plătesc taxe pe profit, comportament ce ar motiva introducerea acestui impozit pe cifra de afaceri.

“Această taxă vine şi ca urmare a unui comportament analizat şi care a fost considerat incorect de către Guvernul României al celor care ar fi trebuit să plătească taxe pe profit din acest domeniu”.

Vâlcov a atacat trei companii - Orange şi Vodafone, al căror nume nu l-a pronunţat, şi RCS&RDS (Digi) companie care a fost iniţial identificată printr-un detaliu fără nicio legătură cu subiectul taxelor (o firmă care are şi “televiziune.

“Şi avem şi câteva exemple: cei doi mari jucători de pe această piaţă (Orange şi Vodafone - n. red.) au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie respectiv 9 la mie dacă raportăm la cifra de afaceri.

Un al treilea (RCS&RDS / Digi – n. red.), care nu aş vrea să-i dau numele, dar are şi o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adică în traducere liberă 0,00005 la sută. Mai exact 1.577 de lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei.”

Orange a raportat în 2017 un profit net de 3196 mil. lei la afaceri de 5,4 mld. lei, adică de 6% din cifra de afaceri, în timp ce Vodafone a raportat un câştig net de 59 mil. lei la afaceri de 3,7 mld. lei, adică de 2% din rulaj. RCS&RDS a contabilizat în 2017 un profit net de 9% din cifra de afaceri, respectiv de 295 mil. lei la afaceri de 3,3 mld. lei, conform datelor de la Finanţe.

Ulterior Vâlcov a pronunţat numele Digi, companie care a fost atacată recent şi de liderul PSD Liviu Dragnea pe acelaşi motiv al impozitului mic pe profit achitat pe 2017. “Dar probabil a deranjat foarte mult exemplul cu Digi care a plătit doar 1.577 de lei impozit pe profit anul trecut la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei”.

Vâlcov a insistat pe tema Digi, continuând atacurile împotriva companiei de cablu, care este controlată de miliardarul Zoltan Teszari din Oradea. “Cât mai trebuie să suporte statul român ca o companie care face 3,2 miliarde de lei cifră de afaceri să plătească zece pachete de ţigări impozit pe profit? Şi acum suntem şantajaţi că pleacă cu angajaţii în parte?”.

Vâlcov a mai precizat în cadrul conferinţei că taxele noi sau majorate prin ordonanţe de urgenţă au legătură cu resurse ale statului şi a pariat că impactul va fi unul pozitiv. “La fel şi în comunicaţii - vorbim de blocuri de frecvenţă ale statului. Nu aţi auzit în ordonanţa de astăzi că am fi vorbit ceva de Dacia, că am fi vorbit ceva de alte companii care fac investiţii venind cu banii lor de acasă, nu cred că aţi auzit în această ordonanţă referiri la această categorie. (…) Noi am am avut astăzi discuţii cu toate aceste sectoare, şi cred că românii vor avea surprize plăcute după Crăciun şi după Anul Nou.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO